Hvordan og hvorfor måke snø på tak?

Måk taket før mildværet kommer. Det gjør jobben enklere og sparer både deg og taket for unødvendige skader.

Eldre mann og ung kvinne i vintertøy måker tak med hver sin snøskuffe. I forkant ser vi snøen som kastes mot kamera.
Jo raskere du måker taket for snø, dess lettere blir jobben. Bruk riktig utstyr og husk fallsikring!

- Siden ulike tak tåler ulike mengder snø finnes det ingen eksakt fasit for når du må måke taket. Men her er det bedre å være føre var og heller måke en gang for mye enn en gang for lite, sier Jan Ove Øen, daglig leder for Montér Ål i Optimera.

Spesielt tak på eldre hus tåler mindre mengder snø enn tak av nyere dato.

- Eldre tak er dimensjonert for å tåle en maksimal snølast på 150 kg per kvadratmeter. Nyere tak er mer solide, og skal tåle opp mot 650 kg per kvadratmeter. Men så kommer det viktige spørsmålet – hvor mye veier egentlig snøen?

Tørr snø veier ca. 300 kg per kubikkmeter, men så fort den blir våt økes vekten til rundt 400 kilo per kubikkmeter.

- Tommelfingerregelen bør derfor være at du måker taket når det har vært et skikkelig snøfall. Og helst så fort som mulig, siden tørr nysnø veier betraktelig mindre enn våt og isete snø. Det er lurt for takets skyld, og ikke minst for ryggen din, råder Øen.

Hva skjer hvis du ikke måker taket?

Mange venter dessverre litt for lenge før de finner frem stige og snøskuffe.

- Det første tegnet på at det skulle vært måkt er at du vil merke at vinduer og dører kan bli litt trangere å åpne. Dette skyldes at snøvekten presser på konstruksjonen. Etterhvert kan det også bli synlig bøy på dragere. Ideelt sett skulle snøen vært fjernet før det gikk så langt.

Så fort snøen er fjernet, vil treverket trekke seg tilbake mot sin opprinnelige form, men vær obs på at skadene vil kunne bli permanente dersom dette gjentar seg mange nok ganger.

- I verste fall ødelegger du taket og må regne med avkortning på forsikringen. Måking av tak faller nemlig inn under vedlikeholdsplikten.

 

snøfullt hyttetak som bør måkes fritt for snø
- I verste fall ødelegger du taket og må regne med avkortning på forsikringen. Måking av tak faller nemlig inn under vedlikeholdsplikten, forklarer Jan Ove Øen.

Bruk riktig utstyr og ikke glem sikkerheten!

Riktig utstyr gjør som kjent jobben enklere. Har du et hus på én etasje kommer du langt med en Avalanche taksnømåke.

- Her får du en glideduk festet til en stang. Du står på bakken og dytter duken oppunder snølaget og får dermed fjernet store felt med snø av gangen. Men for at denne skal fungere er du avhengig av at du måker mens snøen fortsatt er løs og lett, ellers kommer du ikke til.

Alternativet er å benytte en stige og den gode, gamle snøskuffen. Men vær forsiktig, det kan være vanskelig å bevege seg på et tak med mye snø.

- Isklumper og glatte takstein kan fort føre til fall, så her gjelder det å være oppmerksom. Husk fallsikringsutstyr, godt fottøy og gjør jobben i dagslys. Hvis du er dårlig til beins eller sliter med balansen bør du vurdere om jobben kan settes bort, anbefaler Øen.

Les mer: Riktig utstyr for en enklere måkejobb

 

Hvordan måke torvtak?

Flatt tak, mansardtak, skråtak eller torvtak – alle tak må måkes uansett fasong.

— Selv om ulike tak tåler ulik mengde snø, gjelder anbefalingen om å fjerne snøen fortest mulig uansett. Men du skal samtidig passe på å ikke bli altfor ivrig. Det bør ligge igjen et lite snødekke på 5-10 cm. Det fungerer som en beskyttelse for taket og du unngår å skrape opp takstein og takplater eller stikke hull i takpapp.

Dette er spesielt viktig når det gjelder torvtak.

— Torvtak bærer allerede mye vekt. Så når både jord og eventuell snø blir våt, blir det fort altfor tungt. Måk ofte, og behold også her et beskyttende lag som vil beskytte mot isbrann som kan oppstå dersom været skifter, forklarer Øen.

Få alt du trenger til snømåkingen hos ditt nærmeste Montér Byggevarehus