Alt om kledning

Husets kledning har mye å si for helhetsinntrykket av boligen din. I tillegg til at kledningen skal beskytte huset mot vær og vind, er det kanskje av interesse at den skal holde seg fin uten for mye vedlikehold? På denne siden har vi samlet artikler om kledning, samt gode tips som hjelper deg å velge riktig kledning til din bolig!

kledning fra moelven på hus med moderne fasade
Foto: Moelven

Kjøp kledning hos Montér!

Hos oss kan du handle kledning på nett i vår nettbutikk, eller komme innom ditt nærmeste byggevarehus for en trivelig handel. Vi fører et bredt utvalg kledning, og til tross for at mye er bestillingsvarer, vil vi kunne skaffe mye av det du forespør. 

Velg mellom en rekke ulike kledningstyper fra Moelven, Talgø Møretre, Bergene Holm, Marnar, Superwood, Kebony og Sagawood. Vi har både rektangulær, profilert, ubehandlet og impregnert kledning. 

Se vårt utvalg av kledning i nettbutikken

Hvilken kledning skal du velge?

Dersom du er usikker på valget, hjelper vi deg mer enn gjerne! Vi har blant annet et eget byggeprosjekt som tar deg gjennom bytte av kledning og etterisolering av huset, steg for steg. Foruten dét, har vi samlet relevante artikler om ulike typer kledning nedenfor, slik at du kan gjøre et opplyst valg. 

Hva bør du tenke på når du setter opp ny kledning?

1. Kledningens funksjon

Kledningens primære oppgave er å beskytte isolasjonslaget mot regn og mekaniske skader. For å oppnå dette brukes prinsippet med adskilt vind- og regnsperre, som kalles to-trinns tetting (utlektet kledning). Ytterkledningen fungerer da som en regnskjerm og hindrer det meste av fuktigheten som måtte komme gjennom kledningen i å trenge inn i konstruksjonen. Den lille fuktigheten som måtte komme gjennom kledningen stoppes av vindsperresjiktet. Det utlektede hulrommet mellom de to sjiktene sørger for drenering og utlufting.

2. Kledningens estetikk

Kledningen har etter hvert også fått en viktig estetisk oppgave, og er den bygningsdetaljen som påvirker husets utseende i aller størst grad. Opplevelsen av eiendommen variere basert på om du velger stående eller liggende kledning, samt om du går for smale eller brede bord. Selv om gran og furu er de mest brukte treslag til utvendigkledning, finnes det ulike behandlingsmåter, som påvirker utseende til de tradisjonelle treslagene. 

3. Kledningens vedlikeholdsbehov

Kravene til ferdigstillelse ved levering er sterkt økende, og det vil i fremtiden være helt naturlig at all kledning som et minimum skal være grunnet industrielt. Vårt ønske om større ferdigstillingsgrad og mindre vedlikehold har også bidratt til at det i dag finnes kledning som både er grunnet og malt.

Maling bidrar også til å avvise vann, samtidig som fukt i form av vanndamp slipper ut gjennom filmen. Det er også varierende hvor ofte forskjellig type kledning må vedlikeholdes, så dette er et hensyn å ta i betraktining. 

Les mer om de ulike typene kledning som finnes og hva som kjennetegner dem

Utvalgt kledning til ditt neste prosjekt

Hvilke fasademateriale ønsker du?

Som følge av klimaet i Norden er fasadematerialet på bygninger her i nord stort sett tre for bolighus og murpuss, teglstein, glass eller aluminumsplater på større industribygg. De siste tiårene har det imidlertid blitt stadig mer vanlig å ta i bruk kombinasjoner av tre, mur og plater for å fremheve boligens fasade. 

Tre

Tre som fasademateriale er ikke bare estetisk pent å se på, det har også en rekke andre fordeler. Det er blant annet kortreist og består av bærekraftige materialer. Kledning av tre er også enkelt å montere. Vi tilbyr et stort utvalg av ulike profiler og overflatebehandlinger, alle med sine unike karaktertrekk og fordeler.

Fasadeplater

Med fasadeplater fra kan du velge farge, uttrykk, form og overflatestruktur og gi boligen ditt et unikt preg. En annen fordel ved fasadeplater er at de trenger helt minimalt med vedlikehold og byr på svært værbestandige egenskaper.

Mur/puss

En pusset fasade kan brukes på nær sagt alle bygg og i de fleste klimaer, da en pusset fasade er vedlikeholdsvennlig og holdbar. I tillegg til på gamle bygårder benyttes det i dag puss på bygninger som strekker seg fra offentlige bygg, privathus, kontorer, høyhus og uthus. Pussede fasade passer godt både til nybygg og rehabiliteringsprosjekter. En av de mer populære løsningene i dag er å kombinere trefasade med murpuss. Dette gir vakre kontraster i både farge og materiale.

Verktøy for bytte av kledning