Hvordan bruke en slipemaskin riktig?

Slipemaskin, eller pussemaskin, som det egentlig heter, er et nyttig verktøy for hobbysnekkeren. Gode, jevne bevegelser og riktig pussepapir er avgjørende for resultatet.

Slipemaskinen bruker du til å fjerne lakk eller maling før nytt strøk, til å matte ned overflater før overflatebehandling eller til å jevne ut kanter og skarpe avslutninger. Ønsker du en fin finish på ubehandlet treverk? Da er også slipemaskinen god å ha.

Båndsliper eller eksentersliper?

Det finnes flere typer pusse- eller slipemaskiner. Båndsliperen (sett inn link til produkt?) har, som navnet tilsier, et bånd som går rundt. Denne egner seg best til bruk på større overflater. En eksentersliper (sett inn link til produkt?) beveger seg i alle retninger, og gjør det enklere å få til et jevnt resultat. Den er også hendigere i bruk på mindre flater, som for eksempel småmøbler, eller kuttekanten på terrassebordene.

Slik bruker du slipemaskinen

  • Velg riktig pussepapir. Alt sandpapir er merket med et tall som angir grovheten på slipekornet. Jo høyere tall - jo finere sliping.
  • Start med et grovt papir og bytt til finere kornstørrelse ettersom du ser resultater.
  • Hold hånden i bevegelse hele tiden og bruk jevnt trykk. Jo lenger slipemaskinen blir stående på et sted, jo dypere pusser den. Med en eksentersliper får du hjelp til å spre trykket, men du må fortsatt sørge for konstant bevegelse.
  • Vær nøye. Gå forsiktig frem, stopp og kjenn etter med jevne mellomrom om det blir glatt nok. Særlig grovt papir kan etterlate seg en fliset overflate og nokså skarpe slipekanter hvis du ikke er oppmerksom nok. Dette forblir synlig selv om du maler over. 
  • Å pusse treverk er en støvete affære. Bruk støvmaske og flytt jobben ut i garasjen eller på gårdsplassen hvis du kan.
  • Nybegynnertips: Kjøp inn et godt utvalg pussepapir med ulik kornstørrelse og prøv deg frem på en plankebit. Da får du raskt en følelse av hvor mye trykk du må legge inn og hvor grovt de ulike kornstørrelsene pusser.

Se våre tips til drill her.

Lykke til!

Skulle du ha behov for hjelp er vi her for deg! Besøk et av våre varehus eller sjekk ut Monter Byggservice.