Hvordan bruke slipemaskin?

Slipemaskin, eller pussemaskin, som det egentlig heter, er et nyttig verktøy for hobbysnekkeren. Gode, jevne bevegelser og riktig pussepapir er avgjørende for resultatet.

Mann sliper en krakk med en slipemaskin

 

Slipemaskinen bruker du til å fjerne lakk eller maling før nytt strøk, til å matte ned overflater før overflatebehandling eller til å jevne ut kanter og skarpe avslutninger. Ønsker du en fin finish på ubehandlet treverk? Da er også slipemaskinen god å ha.

Båndsliper eller eksentersliper?

– Det finnes flere typer pusse- eller slipemaskiner. Båndsliperen har, som navnet tilsier, et bånd som går rundt. Denne egner seg best til bruk på større overflater. En eksentersliper beveger seg i alle retninger, og gjør det enklere å få til et jevnt resultat, sier Kjetil Grendahl, kategorisjef for verktøy, festemidler og arbeidsklær i Montér.

En eksentersliper er også hendigere i bruk på mindre flater, som for eksempel småmøbler, eller kuttekanten på terrassebordene.

nærbilde av mann som bruker slipemaskin på krakk
Hold hånden i bevegelse hele tiden og bruk jevnt trykk, så får du et flott resultat med slipemaskinen.

Slik bruker du slipemaskinen

  • Velg riktig pussepapir. Alt sandpapir er merket med et tall som angir grovheten på slipekornet. Jo høyere tall - jo finere sliping.
  • Start med et grovt papir og bytt til finere kornstørrelse ettersom du ser resultater.
  • Hold hånden i bevegelse hele tiden og bruk jevnt trykk. Jo lenger slipemaskinen blir stående på et sted, jo dypere pusser den. Med en eksentersliper får du hjelp til å spre trykket, men du må fortsatt sørge for konstant bevegelse.
  • Vær nøye. Gå forsiktig frem, stopp og kjenn etter med jevne mellomrom om det blir glatt nok. Særlig grovt papir kan etterlate seg en fliset overflate og nokså skarpe slipekanter hvis du ikke er oppmerksom nok. Dette forblir synlig selv om du maler over. 
  • Å pusse treverk er en støvete affære. Bruk støvmaske og flytt jobben ut i garasjen eller på gårdsplassen hvis du kan.
  • Nybegynnertips: Kjøp inn et godt utvalg pussepapir med ulik kornstørrelse og prøv deg frem på en plankebit. Da får du raskt en følelse av hvor mye trykk du må legge inn og hvor grovt de ulike kornstørrelsene pusser.

Trenger du hjelp?

Skulle du ha behov for hjelp er vi her for deg! Besøk ditt nærmeste varehus.

Se hele vårt utvalg av slipemaskiner

Les flere artikler om verktøy