Montér Lillestrøm
Isakveien 222004 Lillestrøm
Denne uken
- Mandag - Onsdag
- 07.00 - 19.00
- Torsdag
- 07.00 - 17.00
- Fredag
- 07.00 - 19.00
- Lørdag
- 09.00 - 16.00
Vi har valgt byggevarehus for deg. Er ditt byggevarehus Montér Lillestrøm?
I dag: 07.00 - 19.00
Stadig flere velger å kle veggene inne med panel. Men når det er så mye å velge i - hvordan velger du riktig panel for deg? Vi hjelper deg! I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om innvendig panel.
Vi tilbyr et stort utvalg av paneler hos Montér. Velg mellom:
Når det kommer til veggpanel, brukes det i størst grad furu eller gran i Norge. Men hva er egentlig forskjellen?
Over tid vil både sprekker og kvistgulning kunne forekomme (dette er naturlig, og skjer på grunn av endringer i blant annet lys, fuktighetsnivå og temperatur.
Selv om slike skader kan både forebygges og behandles (med overflatebehandling), er likevel kvistfri furu å regne som noe av det flotteste og mest eksklusive trevirke man kan ha på veggen.
Panel uten kvist har det med å skape et rent og rolig uttrykk, derfor har det blitt et stadig mer populært materialvalg i Norge.
Greit å vite dersom du velger kvistfri panel er at måten treverket er produsert på (fingerskjøtt) gjør at når lyset faller på treverket i en viss vinkel, kan man til tider skimte de små skjøtene.
Montér leverer kvistfri panel i lengden 4850 mm.
Panel kommer som regel med glatt (høvlet) overfalte, men kan også leveres som børstet. Videre kan du velge mellom en rekke overflatebehandlinger.
En klar fordel med å velge overflatebehandlet materiale, er at du kan gå rett i gang med monteringen. En annen viktig fordel med overflatebehandlet treverk er at med maskinelt utført behandling vil du unngå krympestriper og skjolder (som lett kan oppstå når du behandler selv).
Tips: Er du usikker på hvilken overflatebehandling du skal velge kan du teste selv eller se på vareprøver i et av våre byggevarehus.
Det finnes flere måter å overflatebehandle treverk på:
Ubehandlet panel både lukter og ser naturlig ut. Over tid vil treverket gulne. Da er det fortsatt ikke for sent å behandle (bruk for eksempel kvistlakk for å friske opp treverket).
En annen fordel med å velge ubehandlet treverk at du får helt fritt spillerom til å bestemme overflaten selv. Ulempen er på motsatt side at du må bruke tid på å gjøre jobben selv.
Velger du ubehandlet panel bør du også sørge for at penn blir behandlet før panelene monteres.
Tips: Dersom du skal overflatebehandle panelet selv, gjør det før montering, så slipper du å måtte bekymre deg for søl på lister!
Se hele vårt utvalg av maling, beis, lakk og olje
Veggpanel kommer i dag i ulike design – med ulike profiler og med størrelse på bordene. Noen eksempler på panelprofiler:
De vanligste dybdemålene for veggpanel som du får kjøpt hos Montér er fra 12 mm opptil 22 mm. De vanligste breddemålene er 120-14m mm.
Brede bord fremtrer gjerne mer dominerende enn smale, spesielt dersom det er valgt en mørk farge.
Hvordan du velger å montere panelene er en ren smaksak.
Liggende panel får rommet til å se større ut (bredere og lenger), samtidig som taket «kommer nærmere».
Stående panel har motsatt effekt, altså vil det virke høyere under taket, og med smalere vegger. Stående panel oppfattes av mange som enklere og raskere å montere enn liggende.
Du kan også velge å bryte panelet et stykke opp på veggen (brystning) eller å kun bruke det på én vegg, som vil gi et helt annet inntrykk enn å dekke alle flater.
Hvorvidt du velger panel i taket vil også ha mye å si for uttrykket i rommet.
Vi ser at bruk av spiler nå er en viktig del av trendbildet, for eksempel som kontrastvegg, sengegavl eller i taket. I tillegg til det stilige uttrykket, har spileveggen den egenskapen at de reduserer akustikken i rommet og fungerer som lyddempere.
Nylig lanserte vi Moelven Eco panel i vårt veggpanel-sortiment. Produktet er tilgjengelig i ulike tresorter i et utvalg av våre byggevarehus.
Se vårt utvalgt av veggpanel i nettbutikk
Miljø og natur får stadig mer fokus, og vi ser nå at fokuset er i ferd med å tre inn også i interiørtrendene. Vi drar naturen inn, både i store flater, i møbler og i dekorasjon.
Aller best er det når vi i tillegg har vært miljøvennlige i valg av produkter. Kortreiste, bærekraftige, miljøsertifiserte. - Da er vi ikke bare fornøyde med fornyelsen, vi har også god samvittighet for den.
Miljøsertifiseringer
Alle trelastprodukter i Montérs sortiment innehar PEFC™- og/eller FSC™-sertifikat.
Ved å kjøpe et trebasert produkt som innehar disse sertifiseringene, kan du være trygg på at materialet kommer fra et bærekraftig skogbruk.
FSC™-sertifisering (Forest Stewardship Council™) tar for seg tre fokusområder: Miljø, sosiale forhold og økonomi. Sertifiseringens mål er å imøtekommer sosiale, økologiske og økonomiske rettigheter, og å ivareta den nåværende generasjonens behov uten å kompromittere neste generasjons behov.
PEFC™-sertifisering (Programme for the Endorsement of Forest Certification™) promoterer miljøvennlig, sosial og økonomisk bærekraftig skog i hele verden og har som formål å sikre bærekraftig skogbruk.
Dette trenger du av verktøy og utstyr for å montere panel på vegg:
Tips: Pass på at kvisten vender samme vei på alle bordene. Dette ser mer naturlig ut enn hvis de peker ulike veier.
Se hele vårt utvalg av verktøy i nettbutikk
Aller først bør du måle opp veggen, for så å beregne fordelingen av panelene (hjørnebordene bør være likest mulig for penest resultat).Sjekk samtidig at veggen er plan (ikke buer ut eller inn), og juster eventuelt for dette før du begynner monteringen.
For stående panel blir regnestykket blir som følgende: Veggens bredde delt på panelets synlige bredde:
Eksempel: Med en vegg som er 3,4m bred og paneler som er 11,5cm brede (11cm synlig bredde), ser regnestykket slik ut:
Du trenger altså 29 høyder (hele paneler), pluss to høyder til hjørnene som er til sammen 6,5 cm (altså 2x3,25 cm).
Du bør starte monteringen i et hjørne, og da trenger du en hjørnekasse (et bord på hver side, som møtes i midten av hjørnet) som utgangspunkt.
Hjørnekassa: Bruk trelim på kanten av bordet (tørk bort overflødig lim), sjekk at vinkelen stemmer, og spikre de to bordene sammen til et hjørne.
I vegger der man ikke kan spikre, slik som gipsvegger, må spikerslagene festes med skruer eller ekspanderende plugger.
Nå har du et utgangspunkt for begge tilstøtende vegger.
Husk at du vil ha fjæren vendt ut fra hjørnet. Vær også klar over at ved innvendige hjørner gjør du jobben enklere for deg selv ved å runde av hjørnet panelet på baksiden før montering.
Tips: Skal du kappe til panel med sirkelsag, bør du kappe fra baksiden for penest snitt.
Når du skal føye sammen en panelpate med en annen, bør du begynne å presse dem sammen i bunn, så gradvis oppover. Pass på at de kommer tett nok sammen (bruk en panelkloss og hammer) og at de står helt rett (i vater) før du spikrer fast – vær forsiktig så du ikke skader not eller fjær.
Når du spikrer kan bør du passe på at plasseringen av spikrene blir mest mulig lik på hvert panel, da dette gir et penere resultat. Alternativt kan du skyte spikeren inn i fjæra og slik gjøre dem usynlige. I de fleste tilfeller får du skjult spikeren ved å plassere den i overkant av penn. OBS: Vær forsiktig med å bruke denne teknikken på brede bord og bord med kvist. Bord som er 145 mm eller bredere bør få to spiker.
Panel kan også monteres med klips
Skal du bruke spikerpistol til festingen bør du først teste dette på en liten bit, og forsikre deg om at treverket tåler behandlingen og ikke sprekker eller får stykke merker.
Husk at type underlag er avgjørende for hvilket festemiddel du bruker. Spiker fungerer utmerket på for eksempel finér og spon, men skal panelet rett på betong kreves det litt mer forarbeid. Er du usikker på hvordan du best går frem, er det gode råd og veiledning å hente i Montér Byggeservice.
Tips: Små hammermerker kan bli mindre ved å fukte treverket rundt merket!
Mål opp døra (eller det elementet du skal tilpasse bordene etter) og hvor panelet den vil gjøre seg gjeldende. Skjær så til panelene slik at de passe, før du monterer dem.
Er det en stikkontakt du skal få plass til, kan du bruke en hullsag. Befinner stikkontakten seg akkurat i en skjøt mellom to panel, kan du sette panelene sammen først (bruk gjerne trelim for ekstra hold mens du jobber), måle opp hvor på panelet stikkontakten vil komme, og så skjære ut åpningen med hullsag før du monterer de to panelene (samtidig).
Dersom du skal avslutte panelveggen mot et innvendig hjørne, kan du enten bruke en hjørnekasse (som beskrevet i andre avsnitt «Begynn i hjørnet») eller avslutte mot en hjørnelist.
Dersom du skal avslutte panelveggen mot et utvendig hjørne, kan du enten kappe til en vinkel i de tilstøtende bordene (slik som du ville gjort med en gulvlist eller med en bilderamme), du kan dekke til skjøten med en vinkellist eller bruke en utvendig hjørnekasse.
Lister er en fin måte både å skjule skjøter på, og å gi rommet en helhetlig finish:
Begynn med å måle veggen og beregn bredden på bordene (mål til veggens ende, ikke der listene begynner, da panelet skal ligge bak listene). Kapp til slik at breddene stemmer med veggen. Det er spesielt viktig å være nøyaktig i hjørnene for et best mulig resultat.
Det er vanlig å begynne å montere nedenfra, med fjæra vendt oppover. Jobb i runder rundt rommet (slik at alle veggene dekkes samtidig - Ikke én og én vegg, som med stående panel).
Du bør underveis kontrollere høyden til taket, og evt. gjøre små korreksjoner underveis: Sørg for at panelene ligger likt i forhold til hverandre. En linjelaser kan være et nyttig verktøy for dette.
Når du skal skjøte to bord bør du bruke lim i skjøtene. Det anbefales ofte at man skjøter bordene på spikerslag.
Skal det skjøtes flere bord over hverandre, bør ikke skjøtene komme rett over hverandre.
Hvis du er tilstrekkelig nøyaktig i kappingen og bruker vinkel (slik du ville gjort med gulvlister eller med en bilderamme), er det ikke sikkert du trenger å gjøre noe annet med hjørnene. Men dette er en litt krevende øvelse, derfor velger mange å dekke til skjøtene med hjørnelister.
Det er ikke usannsynlig at du må splitte det siste panelet for at det skal passe mot høyden til taket (er taket skjevt, bør kappet tilpasses avstanden til taket).
Når det siste bordet vippes på plass vil det naturlig oppstå en liten glipe mellom panel. Denne skjules enkelt med taklist.
Opus er vår helt egen merkevare som bare kan kjøpes hos Montér.
Vi selger kun materialer av ypperste kvalitet, men vi tror ikke det er sånn at dyrest alltid betyr best.
Og Opus er et uttrykk for akkurat dette: Som kunde kan du være sikker på at Opus Panel har like god, eller bedre kvalitet enn tilsvarende produkter av andre merkevarer – til tross for at prisen er lavere.
Tips: Opus skyggepanel har skjult innfesting, som gir enkel og rask montering uten spikerhull.
Tips: Pass på at kvisten vender samme vei på alle bordene. Dette ser mer naturlig ut enn hvis de peker ulike veier.
Montering av liggende panel
Begynn med å måle veggen og beregn bredden på bordene (mål til veggens ende, ikke der listene begynner, da panelet skal ligge bak listene). Kapp til slik at breddene stemmer med veggen. Det er spesielt viktig å være nøyaktig i hjørnene for et best mulig resultat.
Det er vanlig å begynne å montere nedenfra, med fjæra vendt oppover. Jobb i runder rundt rommet (slik at alle veggene dekkes samtidig - Ikke én og én vegg, som med stående panel).
Du bør underveis kontrollere høyden til taket, og evt. gjøre små korreksjoner underveis: Sørg for at panelene ligger likt i forhold til hverandre. En linjelaser kan være et nyttig verktøy for dette.
Når du skal skjøte to bord bør du bruke lim i skjøtene. Det anbefales ofte at man skjøter bordene på spikerslag.
Skal det skjøtes flere bord over hverandre, bør ikke skjøtene komme rett over hverandre.
Hvis du er tilstrekkelig nøyaktig i kappingen og bruker vinkel (slik du ville gjort med gulvlister eller med en bilderamme), er det ikke sikkert du trenger å gjøre noe annet med hjørnene. Men dette er en litt krevende øvelse, derfor velger mange å dekke til skjøtene med hjørnelister.
Det er ikke usannsynlig at du må splitte det siste panelet for at det skal passe mot høyden til taket (er taket skjevt, bør kappet tilpasses avstanden til taket).
Når det siste bordet vippes på plass vil det naturlig oppstå en liten glipe mellom panel. Denne skjules enkelt med taklist.
Se også: