Velg en varmeovn som bruker lite strøm

Med dyre strømpriser er det mange som leter etter rimeligere oppvarming. Vi viser deg hvordan du velger en varmeovn som bruker lite strøm.

Svart panelovn fra Mill
Foto: Mill

 

Ved å være bevisst på varmeovnens egenskaper kan du potensielt kutte strømkostnadene betraktelig, ifølge Vibeke Rotegård i Montér, som er en del av Optimera.

–  Ved å bruke smarte varmeovner, kan man i gjennomsnitt redusere strømforbruket til oppvarming med 30 prosent. Oppvarming utgjør over 60 prosent av det totale strømforbruket til en husholdning, og det er derfor mye å spare ved å velge smart varmestyring.

Mer bevisste på strømbesparende tiltak

De høye strømprisene kombinert med økte renter og dyrere mat, gjør at mange nordmenn i høyere grad enn før er bevisste på hvor mye strøm varmeovnen bruker, og hvorvidt den er energieffektiv eller ikke.

– Vi ser helt klart en økende interesse for smarte og strømbesparende varmeovner nå som strømprisene er så høye, sier Rotegård.

Heldigvis kan du med relativt enkle tiltak redusere kostnadene dine. Ifølge Rotegård, kan blant annet WiFi-integrerte gulv- og panelovner med app-styring gjøre det mulig å redusere strømforbruket siden man kan skreddersy et ukesprogram basert på egne rutiner.

– Temperaturen vil da automatisk senkes når du er borte og mens du sover, og du kommer likevel hjem til en oppvarmet bolig.

Ulike oppvarmingsmuligheter

Det finnes mange ulike varmeovner på markedet, noe som inkluderer både panelovner, konvektorovner, vifteovner, stråleovner, oljeovner og gassovner. Vibeke Kaareng Rotegård har imidlertid en klar anbefaling når det kommer til valg av oppvarmingskilde.

– Vi anbefaler panelovner med smart-funksjon som gjør at du enkelt kan redusere strømforbruket ved at temperaturen senkes mens du er borte eller sover. Det er også smart å velge en ovn som holder jevn temperatur, da dette lar deg spare ytterligere strøm.

Av de ulike ovntypene, skiller panelovner seg ut ved at de både er selvregulerende og kan stå uten tilsyn. Ovnene gir kanskje ikke like rask oppvarming som konvektor- eller vifteovner, men vil likevel kunne oppfattes som mer praktisk av de fleste forbrukere.

En gassovn vil også kunne være strømbesparende, siden den ikke er elektrisk. Denne løsningen bør imidlertid ikke brukes uten tilsyn.

Hvor mye strøm bruker en panelovn i snitt?

Om du skal gå til innkjøp av en ny varmeovn, kan det altså være smart å gå for en panelovn. Så, hvor mye strøm bruker en ovn på 1000W, egentlig?

– For all oppvarming er den fysiske loven én watt inn er lik én watt ut, det vil si at når en ovn på 1000 W varmer, bruker den 1000 W per time, forklarer Rotegård.

Ifølge Montérs ekspert, vil imidlertid strømforbruket i realiteten være lavere, dersom man har en panelovn som er selvregulerende.

– Ovnen vil i praksis bruke betydelig mindre enn 1000 W/t, da den er temperaturstyrt og ikke vil varme til enhver tid. Når ønsket temperatur nås, vil ovnen skru seg av og bruke 0 W. Når temperaturen synker under ønsket temperatur, starter ovnen å varme igjen, utdyper hun.

Hvor mye strøm en 1000 W-ovn bruker på et døgn, vil derfor avhenge av flere ulike faktorer – slik som isolasjonen i hjemmet, temperaturpreferanser og lignende.

Slik velger du en ovn som bruker lite strøm

Forbrukere som er på jakt etter en varmeovn som bruker lite strøm, bør ifølge Rotegård fokusere på ovner som gjør det mulig å kontrollere energien som kommer ut. Dette vil nemlig bidra til at mindre strøm sløses.

– Det er smart å velge panelovner med banebrytende teknologi, som gjør at ovnen automatisk senker effektnivået, altså watt ut, når ønsket temperatur er nådd – fremfor at ovnen slår seg av, utdyper hun.

Og årsaken er enkel.

– Ovner som dette sikrer mer stabil oppvarming og færre temperatursvingninger, noe som igjen vil bidra til redusert strømforbruk.

Store forskjeller

Dersom vi sammenligner en ovn som bruker lite strøm med en mindre effektiv ovn, kan det ifølge Rotegård være nokså store forskjeller med tanke på strømforbruk. Særlig stor forskjell sees på ovner med og uten WiFi-styring.

– En ovn uten WiFi vil vanligvis stå på kontinuerlig, da en helst ikke vil komme hjem til en kald bolig. Med en smart varmeovn kan du skreddersy temperaturen til dine daglige rutiner. Temperaturen vil da automatisk senkes når du er på jobb eller sover, slik at du reduserer strømforbruket betydelig i løpet av en hverdag, forklarer hun.

Med en WiFi-ovn trenger du heller ikke å bekymre deg for å komme hjem til en kald bolig, påpeker eksperten.

– Med funksjonen som gir forutsigbar oppvarming kan du i appen legge inn temperaturen du ønsker når du kommer hjem. Ovnen analyserer så rommet og vet nøyaktig når den skal starte å varme for å oppnå temperaturen til det tidspunktet du ønsker. På den måten unngår du unødvendig strømforbruk, da du ikke trenger gjette deg til når ovnen bør starte oppvarmingen.

Finn en energieffektiv varmeovn hos Montér

Rotegård anbefaler å se etter en varmeovn med integrert WiFi, enkel oppkobling og en brukervennlig app. Spesielt begeistret er hun for Mills WiFi-panelovner med smartfunksjon og unik PID-teknologi som sikrer jevn temperatur.

– Mill WiFi-panelovner er en klar anbefaling, da disse lar deg sette opp et ukesprogram i Mill-appen basert på hvordan hverdagen din er lagt opp.

Rotegård har også anbefalinger til deg som er på jakt etter andre oppvarmingsløsninger enn panelovner.

– Andre energibesparende oppvarmingsløsninger inkluderer Mill WiFi-gulvovn, Mill Gentle Air WiFi-oljeovn og Mill WiFi Socket. Sistnevnte er en WiFi-plugg som gjør gamle ovner smarte.

På jakt etter en varmeovn som bruker lite strøm? Se nærmere på vårt store utvalg!

 

Les mer