Hvordan male takrennene?

Slitte takrenner ser ofte bedre ut etter et strøk maling. Planlegger du å male takrennene, men er usikker på hvordan? Jennifer Kramer fra Montér Lier deler her sine beste tips!

En hvit, skitten takrenne, og en brun som framstår ny på en vegg av teglestein.
En stygg takrenne kan trekke ned inntrykket av boligen din. Hvordan maler du takrennene selv?

 

Det kan være fristende å bytte ut takrennene istedenfor å male de du allerede har. Ifølge Kramer kan det imidlertid være mange fordeler ved å male takrennene.

Miljøvennlig å male takrenne fremfor å kjøpe ny

– Vi lever i et samfunn som ønsker å være mest mulig miljøvennlig. Da gjelder det å benytte seg av det du allerede har, fremfor å kjøpe nytt. Da slipper du også arbeidet og kostnadene innkjøp av nye takrenner og tilbehør medfører, sier hun.

Som oftest blir jobbresultatet bedre med forberedelser. Dette gjelder også når du skal male en takrenne. Ifølge Jennifer lønner det seg med både rengjøring og tildekking i forkant.

– Du bør være nøye med godt forarbeid, noe som inkluderer vask, maskering og tildekking av flater som kan tilgrises av maling. Tiden du bruker på forberedelser som dette, vil være vel investert. Husk også at arbeidsmiljøet skal være sikkert. Sørg for god sikring av stillas eller stige, sier hun.

Når du forbereder deg godt, får   malingsprosessen bedre flyt, forklarer Kramer.

– Med godt forarbeid vil selve påføringen av maling gå raskt. Malingen får bedre heft, og du søler mindre. Godt utstyr og forarbeid er nøkkelen til en enkel arbeidsprosess. Når du jobber i et sikkert miljø under forsvarlige forhold vil du også ofte bli mer effektiv, siden du føler deg tryggere.

Bruk riktig vaskemiddel før du maler takrenner

Som en del av forberedelsesprosessen bør du altså gi takrennene en god vask. Det er imidlertid viktig å velge riktig vaskemiddel. Kramer forklarer at det i mange tilfeller vil lønne seg å bruke Husvask fremfor Kraftvask.

– Stål mattes av Kraftvask, og vaskeløsningen kan dessuten renne ned på kledning og gjøre denne også matt. Derfor anbefaler jeg å bruke Husvask når du skal vaske en takrenne, siden dette produktet er mildere.

I noen tilfeller kan det likevel være aktuelt med Kraftvask.

– Du kan vaske med Kraftvask i blandingsforholdet 1/10 om du dekker kledningen, eller bruker vaskeløsningen et sted hvor omkringliggende områder ikke kan mattes. Helst bør du kun bruke Kraftvask hvis du likevel skal male kledningen også innen rimelig tid, eller ved god tildekking.

Ved bruk av Husvask gir du ifølge Kramer takrennene en lett nedmatting med sandpapir før overmaling, slik at du sikrer god heft. Husk også å fjerne støvet fra pussingen før du begynner å male.

Valg av maling når du skal male takrenne

Før du finner frem malerkosten og kan begynne å male en takrenne, er det viktig å forsikre deg om at du bruker en velegnet malingssort. Montér har mange ulike malingsprodukter som kan brukes.

– I Montér er vi så heldige å ha mange malingsprodukter som kan brukes til ulike overflater. Xtradekk, Ultradekk, Xtremdekk og Dør & Vindu kan ikke bare brukes på kledning og trevirke, men også på stål. Produktene biter på begge materialtyper.

Jennifer trekker frem at det er praktisk å kunne kjøpe ett produkt som kan brukes til to ulike formål. Samtidig har hun et tips til deg som ønsker ulik farge på husvegg og takrenner.

– Ønsker du en annen farge på takrenner og takrennedetaljer, har vi produkter som Xtradekk i små spann på 0,5 eller 3 liter. Du får også Opus dør & vindu i spann på 1 eller 3 liter, mens Ultradekk og Xtremdekk fås i 3 og 10 liters spann.

Ta hensyn til malingens egenskaper

Skal du male takrenner kan det være lurt å tenke over hvilke egenskaper de ulike malingsproduktene har. Hardhet er én av faktorene Jennifer Kramer drar frem.

– Opus Dør & Vindu er et godt alternativ siden den blir litt hardere og ikke er klebende, sammenlignet med Xtradekk, Ultradekk og Xtremdekk.

Kramer påpeker også at også de visuelle egenskapene til malingen gjerne spiller en rolle.

– Det er veldig trendy å velge mattere glansgrader til det utvendige rom. Her byr Xtradekk på en fordel, siden den ligger på 30 i glans. Dette tilsvarer «silkematt» glans når vi snakker om utvendig maling.

Hun forklarer at det også finnes andre matte alternativer inkludert Bengalacken, som kan fås i alt fra «Silkematt 15» til «Blank 80».

Andre tips til deg som skal male takrenner

Skal du få et varig godt resultat etter at du har malt takrennene, forklarer Kramer at du bør være ekstra varsom i tiden etter at malingen er påført.

– Husk at malingen er mer sårbar den første tiden etter påføring, og at du derfor bør unngå belastning på den malte flaten før den er herdet. Dette vil bidra til at du oppnår bedre langsiktige resultater.

Et annet tips er å sjekke værmeldingen. Når du skal male vil nemlig temperaturen ha mye å si. Vannbasert maling bør generelt ikke påføres ved temperaturer under fem plussgrader. Ved lave temperaturer vil nemlig ikke malingen kunne herde skikkelig.

Det beste er å male i tørt og mildt vær, men helst ikke i direkte solstek. I solskinn vil malingen kunne tørke for fort, noe som kan føre til at malingen ikke fester seg godt nok på overflaten.

Montér har utstyret du trenger når du skal male takrenner

Det å male en takrenne selv trenger ikke å være vanskelig, så lenge du har utstyret du trenger. Hos Montér finner du produktene du har bruk for. Her er et utvalg relevante produkter du kan kikke på:

Har du spørsmål, oppfordrer vi deg til å stikke innom ditt nærmeste Montér-varehus. I Byggeservice-avdelingen kan du få gode råd, helt gratis. Vi snakkes!