Hvilken type maling til lister?

Lurer du på hvilken maling du bør bruke på lister? Montérs malingseksperter hjelper deg.

Male listverk - hvit Moelven fotlist på grå vegg.

 

Maling av lister kan gi rommet et realt løft, enten det er gamle lister som fornyes eller nye lister som aldri har vært malt. Velger du feil type maling til listverket, risikerer du likevel at listene ikke blir som ønsket, og at jobben må gjøres på nytt kort tid etter.

Som malingsekspert hos Montér Lier får Jennifer Kramer daglig spørsmål om hvordan man sikrer det beste resultatet når man skal male lister.

– Det enkle svaret er for lister som alt annet som skal males: Med riktig maling og godt forarbeid er du langt på vei, sier Kramer.

Så, hva betyr egentlig riktig maling til listverket og godt forarbeid?

Materialet avgjør hvilken maling du skal velge

Det absolutt viktigste når det kommer til valg av maling er hva slags type materiale som skal males. De aller fleste lister er laget av trevirke. Da er det naturlig med en maling designet for nettopp trevirke. Er listene laget av annet materiale, bør du benytte en maling tilpasset dette.

– Ulempen med å benytte feil maling i forhold til listverkets materiale, er at finishen ikke blir som ønsket. Du risikerer både et utseende som ikke er særlig pent, samtidig som at malingen ikke får ordentlig feste på listverket. I verste fall faller malingen av bare du skraper så vidt borti, for eksempel med støvsugeren, sier Kramer.

Malingens glansgrad vil også ha mye å si for finishen, og spiller en stor rolle når det kommer til synlige flekker og rengjøring av malt listverk. 

– I utgangspunktet vil en blankere maling avsløre ujevnheter og skitt mer enn en mattere maling ville gjort. På lister, og spesielt fotlister hvor det kan oppstå mye slitasje, anbefaler vi likevel som regel blank maling, fordi den er lettere å vaske og holde ren uten å få skjolder, sier Kramer.

På en slett vegg av for eksempel gips, strie, betong eller mur i et tørt rom, tas det andre hensyn.

– Da ønsker vi gjerne et mattere utseende uten mye gjenskinn, men ved valg av en godt egnet akrylmaling vil du likevel kunne unngå «vaskeroser» hvis du er uheldig og må vaske veggen, sier Kramer.

Hva kreves av forarbeid?

Når du skal i gang med å male listene og har den riktige malingen på plass, er det lurt å ta seg tid til litt forarbeid, for å sikre best mulig sluttresultat.

– Ved å ta den raske utveien på listverk gjør du deg seg selv en såkalt «bjørnetjeneste». «Rent, fast og tørt» er bibelen innenfor maling, sier Kramer, og viser til at så lenge listene er frie for løse elementer, rene og hele, så er de klare for maling.

Har listene spikerhull, hakk, spor eller lignende kan det være lurt å gå over med litt akryl og pussepapir på forhånd. Er det helt nye lister som skal males, bør du også vurdere behovet for grunning.

– Dersom riktig grunning ikke er benyttet på ferdigmalte lister fra butikk, kan malingen sitte så løst at den enkelt kan skrapes av kun med fingernegl. Gjelder det ubehandlede lister av trevirke bør du benytte Opus Kvist og Sperregrunn, for å unngå stygge gjennomslag av kvist, sier Kramer.