Få ryddige bed med bark

Bark er en enkel og effektiv måte å holde ugress unna plantene dine. Barken holder også på fuktigheten og er en god hjelper til hagen din.

bark i hage med blomster
En god dekkbark er en god hjelper i hagen. Bark holder på fuktigheten og kveler ugress.

Bark i skråninger

Bark er perfekt til bruk i skråninger, for eksempel på stein og under jord. Slik vil det bli enklere å få jorda til å ligge på plass. Skal du legge bark i en veldig bratt skråning, vil det være lurt å legge lektere, slik at ikke barken sklir og samler seg nederst.

Bark på stein

Bark passer godt til å dekke over steinfyllinger. Legg et lag med tørr bark over steinene, før du legger på jord. Slik beholder du fuktigheten bedre i jorda.

Legger du en fiberduk i bedet under barken, blir det helt lystett under duken. Det gjør det enda vanskeligere for ugress å gro. Det er likevel anbefalt å luke bort ugress på forhånd. 

Barkduk (fiberduk) kan brukes i skråninger, blomsterbed og rundt busker for å begrense ugress. Duken gir en enkel beskyttelse mot ugress sammen med bark. Dekk til med fem centimeter bark. Det er viktig at dette laget ikke blir for tykt. Da vil du kunne oppleve at nedbrytingen av barken går raskere.  

mann som anlegger bark i en hage
I skråninger kan du måtte lekte for å holde barken på plass. En fiberduk sørger for at barken holder lenger og du trenger mindre bark.

Bruk barkduk under

Legger du en fiberduk i bedet under barken, blir det helt lystett under duken. Det gjør det enda vanskeligere for ugress å gro. Det er likevel anbefalt å luke bort rotugress på forhånd.

Barkduk (fiberduk) kan brukes i skråninger, blomsterbed og rundt busker for å begrense ugress. Duken gir en enkel beskyttelse mot ugress sammen med bark. Dekk til med fem centimeter bark. Det er viktig at dette laget ikke blir for tykt. Da vil du kunne oppleve at nedbrytingen av barken går raskere.

Hvor tykt skal laget med bark være?

Dekk godt med bark over., gjerne 5-7 cm. Med en barkfiberduk under, er det tilstrekkelig med 5 centimeter. Ettersom barken vil brytes ned over tid, bør du fylle på i løpet av 2-5 år, avhengig av hvor raskt barken komposteres.

Hva er bark og hvorfor er det egnet i en lettstelt hage?

Bark er et helt naturlig og miljøvennlig materiale, vanligvis laget av furu og gran. Det egner seg godt som dekke rundt plantene dine ettersom bidrar til å holde ugress unna og på den måten forhindrer at næringen tas fra plantene.