Hvordan lage peis ute?

Med en utepeis kan uteplassen bli en hyggelig oppholdsplass også etter de varmeste sommermånedene. Men hvordan lager du peis ute og må du involvere fagfolk?

Foto: Shutterstock

Enten du ønsker deg et sted å grille pølser midtvinters eller en ekstra varmekilde på kjølige sommerkvelder, blir utepeisen et koselig og samlende midtpunkt i hagen.

— De siste årene har det kommet stadig flere ferdigmodeller på markedet. Disse leveres gjerne som byggesett med gode monteringsanvisninger. De er helt trygge for hvermansen å montere selv, forteller Gaute Rotegård, driftsleder ved Montér Nesbyen.

Disse utepeisene leveres gjerne i cortenstål, som med tiden får en rustikk, rustlignende overflate, som også beskytter stålet slik at de tåler å stå ute hele året.

Ta brannvern på alvor

I motsetning til ildsteder innendørs, stiller ikke brannforskriften krav om at peiser montert utendørs må kvalitetssikres av fagfolk. Men det betyr ikke at du kan glemme brannsikkerheten.    

— Av hensyn til brannvern er det essensielt at utepeisen plasseres på et ikke-brennbart materiale, for eksempel en stålplate, eller betongheller. Du må også passe på at det er minimum 30 cm fra peisen til brennbart materiale, som for eksempel husveggen eller en pergola i tre.

Lage utepeis selv?

Hvis du ønsker å mure utepeisen helt selv, blir listen over ting du må passe på betraktelig lenger.

— En murpeis blir fort veldig tung, så her må du sørge for brannsikkert, jevnt og stabilt underlag og bygge fra bakken og opp, fremfor å plassere den oppå på en terrasse eller lignende. Bygg gjerne peisen opp med Leca-blokker og husk ildfast mørtel, forklarer Rotegård.

Han peker også på at du må bruke ildfast stein i selve grua. Da unngår du at det sprekker opp på grunn av for høy varme.

Rotegård understreker at han ikke vil anbefale hvem som helst å bygge sin egen peis.

Det er mye som kan gå galt når ild er involvert, så dette er ikke noe for amatører.

— Det finnes en rekke gjør-det-selv-filmer på YouTube som kan gi inntrykk av at slike prosjekter er enklere enn de er. Da er det lett å la seg rive med og sette i gang med ting du strengt tatt ikke har kompetanse til. Selv om det er lov å gjøre noe selv, betyr det ikke nødvendigvis at det er lurt, understreker han.

Har du spørsmål om å bygge peis ute? Ta turen innom et av Montérs byggevarehus – vi hjelper deg gjerne med råd og produkter til ditt prosjekt.