Hvordan montere kryssfinér på veggene?

Kryssfinérplater monteres ofte på vegger, men mange er usikre på fremgangsmåten. Dustin Schereck, butikkansvarlig hos Montér Harstad, har gode tips til deg.

Det er ikke tilfeldig at denne typen bygningsplate ofte brukes på vegger. Her forklarer vi hvordan du kan montere kryssfinér selv.

Kryssfinérplater er laget av tynne trelag som er limt sammen, noe som gjør dem svært robuste og anvendelige. Dette er også grunnen til at kryssfinér ofte brukes til bygging av vegg. Ifølge Schereck er det faktisk lurt å bruke kryssfinér på de fleste veggtyper.

– Kryssfiner blir som et spikerslag bak for eksempel kjøkkenet. Ofte brukes det OSB-plater, men kryssfinér er et langt sterkere materiale. Dette gjør at du heller bør velge kryssfinér, så fremt du passer på at stripen er bred nok. Du kan gjerne bruke kryssfinér istedenfor vegg- og gipsplater.

Dustin Schereck påpeker at kryssfinér ikke bare kan brukes innendørs. Det anvendelige materialet kan også fint brukes utendørs.

– Kryssfiner kan også benyttes på utsiden av en bolig, for eksempel som vindavlastning, forklarer han.

Flere måter å montere kryssfinér på

Siden kryssfinér har mange ulike bruksområder, vil fremgangsmåten ved montering også kunne variere en del, ifølge Schereck.

– Monteringsmetode avhenger av hva platene skal brukes til, og ikke minst hva slags vegg du har. Bruker du kryssfinér som et spikerslag, monterer du det bare rett på stenderen. Skal du derimot bruke det som avstiving på yttervegg, må du bruke treskruer eller spiker.

Buet vegg – hvordan forme kryssfinér?

Mange ønsker også å feste kryssfinérplater slik at det dannes en buet vegg eller himling. Så, hvordan forme kryssfinér enklest mulig? Ifølge Dustin Schereck er det viktig å ikke velge en for tykk plate.

– Skal du lage en buet lettvegg bør du bruke en tynnere kryssfinérplate som er mellom 4,5 og 6 mm tykk. Da blir det enklere å forme platen, noe som gjøres ved å tvinge den til å passe formen du ønsker. Press med hendene og skru den fast i stenderne.

Bruk riktige festemidler til montering av kryssfinér

For å sikre at platene festes godt, vil det ofte fungere bra med treskruer.

– Treskruer er det vanligste å bruke, men samtidig er det viktig å huske på at utstyr som for eksempel skruer, avhenger av type bruk og formål. Du bør uansett unngå å bruke gipsskruer, siden disse er forholdsvis sprø. Spør gjerne om råd hos oss i Montér om du er usikker på hva slags skruer du bør bruke, oppfordrer Dustin.

Ellers er det også viktig å ha drill og sag som er egnet å bruke til kapping av kryssfinér, samt et vater som sikrer at platene monteres rett. Selvsagt vil også behovet for diverse utstyr avhenge av prosjektet.

– Dersom det er snakk om grovkapping, kan du som regel benytte en vanlig batteridreven sirkelsag. Er det behov for mer detaljert kapping, bør du bruke en god bordsag. Det viktigste er likevel at du har en bra nok drill som har 18 V og et batteri på minst 4 Ah.

  • Treskruer (eventuelt annen egnet skrue eller spiker)
  • Batteridreven sirkelsag eller bordsag
  • Drill
  • Vater

Unngå disse feilene når du skal montere kryssfinér på veggene

Kryssfinér er generelt sett et enkelt materiale å jobbe med, og det er derfor ikke så mye du kan gjøre feil. Ifølge Dustin er det først og fremst under kapping og måling at feilene oppstår.

– Den vanligste feilen er at det ikke tas hensyn til riktige mål under skjæring og tilpasning. Om du kapper litt feil, vil dette også kunne gjøre monteringen vanskeligere. Feil som dette kan heldigvis unngås ganske enkelt ved å gjøre nødvendige mål i forkant.

 Dustin Schereck anbefaler alle hjemmesnekkere å ha følgende tommelfingerregel i bakhodet:

– Mål to ganger, og kapp én gang.

Montér har produktene du trenger

Hos Montér finner du alt utstyret du trenger for å kunne montere kryssfiner på en vegg. Se gjerne på disse produktene i sortimentet vårt:

Stikk gjerne innom din nærmeste Montér-butikk og få flere gode råd i Byggeservice-avdelingen. Her er en oversikt over alle våre butikker. Vi snakkes!