Slik monterer du en ferdig levegg på terrassen

Å montere en levegg på terrassen er en god løsning enten du trenger ly for vinden, svalende skygge i sommersola, mindre innsyn til uteplassen din - eller bare ønsker deg mer romfølelse når du oppholder deg der. Vi viser deg hvordan du setter opp en levegg - steg for steg.

sett opp en levegg med spiler eller i klassisk stil
Snart du har valgt levegg, viser vi eg hvordan du går frem for et godt resultat som varer. Foto: Montér

Vi har et stort utvalg ferdige levegger som du enkelt kan sette opp på terrassen selv. Det aller første du må gjøre er å finne en levegg som passer din stil og ditt uteområde. Her er noen av variantene du finner hos ditt nærmeste Montér byggevarehus. 

Levegger i aluminium

En levegg i alimnium veier lite, er holdbare over tid og krever minimalt med vedlikehold. Samtidig kan de tilpasses forskjellige stiler og design.

Levegger med spiler

Spiler gjør det vanskeligere for vinden å «få tak» i leveggen, og kan være lurt om du bor i et område langs kysten med heftig vær. Spileveggene gir også en viss grad av privatliv, samtidig som utseendet er stilrent og moderne. Levegger med spiler finnes med ulike bredder og mellomrom mellom spilene – og finnes både i horisontale og vertikale varianter.

Tette levegger

Ønsker du maksimalt privatliv og skjerming mot vind og sol? Da er en helt tett levegg tingen for deg. En helt tett levegg vil også redusere støy (til en viss grad) og sikrer en intim atmosfære på terrassen.

Ettersom det er mye treverk og tette overflater, kan du behandle veggen med maling i din foretrukne farge for en helhetlig følelse og utvidelse av fasaden.

Levegg med vinduer

Ved å velge en levegg med innebygde vinduer, kan du få både i pose og sekk: Du blir skjermet for sur vind – uten at du trenger å miste utsikten. Perfekt om du ønsker en levegg ut mot et friområde eller flott utsikt.

Klassiske, hvitmalte levegger

Disse går aldri av moten, og er perfekte for deg som ønsker et tidløst og elegant utseende. Hvitmalte levegger passer godt til moderne og tradisjonelle utemiljøer, og kan fint kombineres med farger eller blomsterkrukker for å skape en personlig stil.

Når leveggen er valgt ut og kjøpt inn, gjenstår det bare å feste den i huset eller terrassen. Det er en enkel jobb som de aller fleste kan utføre på egenhånd, så lenge du har utstyret i orden.

Trinn-for-trinn guide: Slik fester du leveggen

Tips! Å sette opp levegg er en enkel jobb, så lenge du har riktig verktøy!

1. Aller først trenger du å finne et punkt å feste leveggen til på terrassen eller plattingen. Velg et punkt der skruene har mye å ta tak i, for eksempel rett over sperren. (Den ligger på undersiden av terrassebordene, helt i kanten av terrassegulvet).

Tips! Bor skruehullene først, så blir det lettere å skru fast skruen!

2. Når stolpefoten er festet, setter du stenderen nedi. Sørg for at den står helt rett før du fester den i veggen.

Tips! Sett skruen et sted der den blir dekket av leveggen senere (da får du en usynlig skrue).

3. Neste steg er å feste brakettene. Fest brakettene i stenderen først, slik at du kan skru fra baksiden inn i panelet etterpå.

4. Når brakettene sitter i stenderen, kan du sette inn det første panelet i leveggen. Sjekk at panelet står helt rett, før du skrur dem fast fra baksiden.

5. Slik fortsetter du prosessen; Ny stolpesko og stender for å stive av leveggen, deretter panel.

Tips! Tvinger gjør det lettere å holde stolpen på plass!

6. I dette eksempelet er det brukt et lavere panel med vinkel på enden av leveggen. Endestolpen må derfor kappes til, slik at den passer med høyden til panelet.

Viktig! Når en stolpe/stender kappes, må kappeflaten forsegles med Visir og maling!

7. Den siste stolpen i leveggen festes på akkurat samme måte som de andre.

 

Se denne videoen for mer detaljerte instrukser:

Tips! Uttrekkbart sideseil

Dersom du har en liten balkong eller veranda tett inntil naboen, er det praktisk å kunne skjerme uteplassen med en utrekkbar levegg. Et utrekkbart sideseil rulles enkelt ut og fungerer som en levegg når du trenger å skjerme uteplassen din for sol, innsyn, eller litt vind. Trekk leveggen raskt inn igjen når du vil åpne opp for utsikten. Sideseilet ruller seg inn automatisk.