Hvordan bygge rekkverk på terrasse

Bygger du det rette rekkverket på terrassen din, kan det bli prikken over i-en. Velg mellom et utall mønster i rekkverk av tre. Dette klarer du å bygge selv!

Kvinne sitter i en lenestol på terrassen ved et lite bord, blomster, husvegg av teglstein og et terrasserekkverk i tre og samme farge som terrassegulvet. Hvordan bygge rekkverk på terrasse?
Hvordan du velger å bygge rekkverket på din terrasse, bør ha sammenheng med resten av stilen på huset. Reglene er enkle.

 

Rekkverket på terrassen kan bli en vakker avslutning som gir et visuelt løft. Men først og fremst har rekkverket en sikkerhetsfunksjon. Reglene du må forholde deg til er enkle.

Kjenn kravene før du bygger terrasserekkverk

Rekkverket bygges etter at terrassebordene er lagt. Er det mer enn 0,5 meter ned fra terrassen til bakken, må rekkverket bygges minst 1 meter høyt. Er det høyere enn 10 meter ned, må du bygge terrasserekkverket minimum 1,2 meter høyt. Vertikale åpninger kan maks være 10 centimeter brede. Horisontale åpninger kan maks være 2 centimeter brede.

Verktøy du trenger

 • Kapp- og gjærsag
 • Feinsag
 • Drill
 • Vater
 • Målebånd
 • Vinkel
 • Snor (brukes til å få rekkverket rett)
 • Arbeidshansker
 • Skruer, skiver og låsebolt

Materialvalgene til rekkverket ditt

– Sammenligner du det rimeligste trerekkverket mot det rimeligste glassrekkverket er prisforskjellen på 1500,- kroner per løpemeter, forteller Ørjan Vedøy på byggeservice Montér Stord i Optimera.

Et trerekkverk er altså en prisvinner.

– For å finne det rekkverket som gjør det lille ekstra for din bolig, kan du velge mellom materialer som bord eller spiler, malt eller umalt. Så må du bestemme deg for om bordene eller spilene skal monteres horisontalt, vertikalt eller i kryss. Mange velger nå spiler som gir et strammere uttrykk. Du kan også gå for bord i kryss, men vær oppmerksom på at disse ofte vil gi en for stor åpning. For ekstra sikkerhet kan du da montere et plexiglass eller glass på innsiden av krysset, tipser Vedøy.

Stolpene til rekkverket må være solide. Gode valg er: 98 x 98 mm, 48 x 98 eller 48 x73 mm. For å beskytte stolpene, kan du dekke de til med en stolpehatt i tre eller hvit aluminium.

Håndløperen bør være avrundet slik at vannet renner av. Noen foretrekker flate håndløpere, slik at du kan sette fra deg ting på dem. Du må beregne å vedlikeholde håndløperen med maling en gang i året. Håndløperne kan også beskyttes med en aliminiumshåndløper.

Montér ansatt Ørjan Vedøy
Ørjan Vedøy finner du på byggeservice hos Montér Stord. Med tømrerutdannelse og blikk for gode løsninger gir han kunden gode råd i byggeprosessen.

 

Slik bygger du terrasserekkverket

 1. Marker hvor stolpene til rekkverket skal stå. De skal festes til terrassebjelkene.
 2. Bruk 48 x73 mm til stolper. Stolpene må være minimum 1 m høye.
 3. Bruk en feinsag eller stikksag til å sage hull i terrassebordene. Bruker du feinsag kan det lønne seg å sage fra undersiden, og du kan da du bruke terrassebjelken og frontbordet som anlegg for sagingen.
 4. Skråskjær stolpene i den nederste enden for å få en dryppkant slik at vannet renner av.
 5. Bor to hull av 10 mm og sett inn to låsebolter med samme diameter.
 6. Sett en låsebolt mellom bjelken og stolpen og så en skive og stram til med mutteren. Låsebolten tar opp bevegelser i treet slik at mutteren alltid er stram.
 7. På yttersiden er det penest å bruke treskruer med forsenket hode.
 8. Der terrassebordet omslutter bjelkene, setter du en kloss under bordet på hver side av bjelken for understøtting.
 9. I hjørnene monteres to stk. 48 x 73 mm 45 graders vinkel mot hverandre. Da får du et tett hjørne i rekkverket. Bordene på hjørnestolpen legges på samme måte og skrus fast.
 10. Avstanden mellom stolpene skal ikke være mer enn 120 cm.
 11. Husk å sette av plass til trapp.
 12. Monter tverrliggerne oppe og nede. Bruk 36 x 73.
 13. La det være 20 cm fra terrassebordene og opp til den nederste tverrliggeren.
 14. La det være 15 cm fra toppen av stolpen og ned til den øverste tverrliggeren. Her kan du enten bruke vinkebeslag, eller bare feste med skruer. Sett inn to skruer fra hver side.
 15. Sett på rekkverksbordene eller spilene. Her er det smak og utrykk på terrassen som avgjør. Fordel bordene/spilene jevnt utover.
 16. Avstanden skal ikke være mer enn 100 mm mellom bordene når de står vertikalt, og maks 50 mm mellom terrassegulvet og nedkanten på rekkverksbordene. Blir avstanden for liten, blir det vanskelig å feie terrassen.
 17. Nedkanten av rekkverksbordene kuttes med en liten vinkel, ca. 20 grader, så det blir en dryppkant.
 18. Rekkverksbordene skal ha maks 50 mm opp til håndløperen.
 19. Håndløperen monteres med to skruer i hver stolpe, eller skrus inn fra undersiden for skjult innfesting. I hjørnene kuttes håndløperen 45 grader.
 20. Velg en håndløper som er profilert, eller bruk en stålbørste på håndløperen før du maler, da vil malingen sitte bedre.

Gratulerer, du er ferdig med terrasserekkverket ditt!

Byggservice tilbudet er helt gratis og er bemannet hele tiden innenfor butikkens åpningstid.

Relevante artikler 

Neste steg: Beise terrassen