Slik beiser du terrassen

For at terrassen skal vare år etter år er riktig behandling helt essensielt, både hva angår rengjøring og vedlikehold med olje eller beis. Vi gir deg våre 3 tips til et godt beiseresultat!

Hvis du har et terrassegulv av vanlig CU-impregnert treverk, bør du vedlikeholde det med noen års mellomrom - enten med olje eller beis.

– Både olje og beis beskytter treverket. Hva du velger, avhenger blant annet av om du ønsker farge på treverket og hvor lenge det skal stå før neste behandling. Fremgangsmåten er ganske lik enten du skal olje eller beise, forklarer Emil Heder, kategorisjef hos oss i Montér. 

Rengjør terrassen før du beiser

Når du skal olje eller beise terrassen, er det viktig å rengjøre godt først. Og underlaget må rekke å bli helt tørt før du starter påføringen.

– Påfør oljen eller beisen med en rulle eller Easypad og gå over i kantene med en kost. Ikke glem endeflatene på bordene, de er ekstra utsatt for sopp og råteskader. Påfør et ganske fyldig lag, og trekk av overskytende beis/olje slik at det ikke blir liggende som en film over treverket. Rull langs bordretningen – hele bordet i ett drag for å unngå skjolder.

- Det holder som oftest å påføre ett strøk olje eller beis. La terrassen tørke i minst ett døgn før du bruker den – dette er selvfølgelig avhengig av været.

Les mer: Slik rengjør du terrassen

Slik beiser du terrassen i tre steg!

Å beise terrassen er en enkel sak som du fint kan få til helt selv. I videoen nedenfor viser vi deg hvordan du skal gå frem - steg for seg, men vi har også oppsummert det her dersom du ønsker en oversiktlig fremgangsmåte.  Plukk med deg noen tips og kos deg med beisearbeidet!

1. Første steg er å klargjøre terrassebordene. Husk at dette også gjelder for terrassebord med gammel beis!

Terrasserens fjerner gammel beis og klargjør for et nytt lag. Skyll skikkelig, men vær forsiktig med å bruke høytrykkspyler.
Viktig: La bordene tørke skikkelig før du begynner å påføre beisen!

2. Det vil alltid kunne oppstå søl og sprut når man beiser. Andre steg er derfor å flytte unna, dekke til og maskére detaljer og elementer som ikke skal beises.

3. Nå er du klar til å begynne å beise. Bruk en bred pensel eller rulle og påfør beisen i jevne lag. Det er viktig å dekke alle kriker og kroker, slik at ikke fuktighet trenger inn. For å få penest mulig resultat bør du dra penselen i lengderetningen av treverket.

Ønsker du deg vedlikeholdsfritt terrassegulv? Se vårt utvalg i nettbutikken her.

Godt verktøy gjør jobben enklere!

Hos oss har vi det verktøyet du trenger til å beise terrassen eller inngangspartiet. Kan du huke av for alt på denne huskelisten, har du et godt utgangspunkt for å gjøre jobben skikkelig:

  • Beis
  • Rulle eller to pensler (én bred og én litt smalere)
  • Maskeringstape/dekkfilt
  • Terrasserens
  • Arbeidsklær- og sko

Ofte stilte spørsmål om beising av terrasse

Hvorfor må man beise terrassen?

Terrassebeis brukes først og fremst for å beskytte treverket mot sol (sprekker og falming) og regn (fukt og sopp). I tillegg har beis en estetisk funksjon, ved at det fremhever og bevarer terrassebordenes utseende.

Er terrassebeis bedre enn terrasseolje?

Ja, mange vil si at beis er bedre å bruke enn olje. Selv om oljen ofte er billigere i innkjøp, krever den mer vedlikehold. Terrassebeis beskytter dessuten i mye større grad mot UV-stråler, sopp og alger, og kommer med flere fargealternativer enn det terrasseolje gjør.

Hvor lang er tørketiden på beis?

Dette varierer mellom de ulike typene beis, så les instruksjonen på produktet eller spør i byggevarehuset når du er og handler. 

Tips: En tommelfingerregel er at dersom det er varmt og oppholdsvær, bør du kunne ta i bruk terrassen etter ca. ett døgn.

Hvor ofte må jeg beise eller olje terrassen?

Dette varierer mellom de ulike typene beis og olje, men som en hovedregel bør du olje terrassen hvert år, mens du ved valg av beis kan gjøre det hvert tredje år.

Hvilken type beis bør jeg velge? 

Hos oss selger vi mange varianter terrassebeis fra Opus og Jotun. Hvilken type du bør velge, kommer an på typen terrassebord du har og hvilken farge du ønsker å få frem. Er du usikker kan du ta kontakt med ditt nærmeste Montér byggevarehus, så hjelper vi deg.

Neste steg: Vedlikeholde terrassen