Hvordan montere ytterdør selv? Les guide og se video

Montere ytterdør selv er noe du enkelt kan gjøre. Følg vår guide som steg for steg viser deg hvordan du monterer ytterdør. Kombinér gjerne guiden med å se vår gjør-det-selv video!

swedoor sort

Montere ytterdør selv?

Det er mye du enkelt kan gjøre selv i hjemmet, som å montere ytterdør. For å hjelpe deg litt på vei har vi laget en gjør-det-selv video, en huskeliste med det du måtte trenge til jobben og en steg-for-steg guide.

Verktøy du trenger for å bytte ytterdør:

 • Langvater
 • Tvinger
 • Drill
 • Blyant
 • Meterstokk
 • Kiler
 • Kortvater
 • Hammer

Husk at det vil lønne seg å være to personer når dørbladet skal festes på hengslene.

 

Steg-for-steg guide til montering av ytterdør:

 1. Pakk ut døren og sjekk om den har fraktskader. Har den fraktskader kan du kontakte byggevarehuset du kjøpte døren av, så hjelper de deg videre.
 2. Åpne låsesylinderen, vipp opp døren og ta døren ut av karmen. Da er det enklere å plassere dørblad og karm senere.
 3. Er karmen skrudd sammen fra før, er du klar for selve monteringen, ellers må man skru sammen karmen først.
 4. Plasser karmen i den ferdig oppmålte og utskjærte lysåpningen. Sett den i senter av lysåpningen. 
 5. Sjekk med et langvater om spikerslaget er i lodd. Bruk kiler og skruer for å rette opp eventuelle skjevheter i spikerslaget.
 6. For å vatre opp terskelen, sett kiler på det høyeste punktet. Begynn med å vatre opp terskelen og jobb deg videre oppover.
 7. Bruk tvingene til å holde karmen fast i veggen. Alle sider av karmen med terskel skal være i vater før man setter inn dørblad.
 8. For å sette inn dørbladet er det lurt å være to, da dørbladet er tungt. Dørbladet hektes på hengslene.
 9. Hvis døren står stille og ikke sklir inn eller ut så er karmen i vater, og du har gjort alt riktig. Sklir den innover eller utover kan det være at det er skjevheter i karmen. Da bør du ta døren av hengslene, sjekke med vater hvor skjevheten er i karmen og rette opp.

Har du lyst til at noen andre skal gjøre jobben for deg? Ta kontakt med Byggeservice i ditt nærmeste byggevarehus, så hjelper de deg med å finne en dyktig håndverker.

Se vårt store utvalg av ytterdører i nettbutikken