Hvordan skifte kledning på huset ditt?

Å bytte bordkledning er en overkommelig oppgave for hobbysnekkeren. Skal du bytte isolasjon eller etterisolere, bør du søke kyndig hjelp.

Kledningen er den bygningsdelen som påvirker husets utseende i størst grad. Som oftest skiftes kledningen fordi den er gammel og slitt, har råteskader, eller fordi en ønsker å fornye og friske opp husets utseende. Skal du legge kledning på et nytt hus, er det en forholdsvis enkel jobb. Foto: Bergene Holm
Kledningen er den bygningsdelen som påvirker husets utseende i størst grad. Som oftest skiftes kledningen fordi den er gammel og slitt, har råteskader, eller fordi en ønsker å fornye og friske opp husets utseende. Skal du legge kledning på et nytt hus, er det en forholdsvis enkel jobb. Foto: Bergene HolmFoto: Bergene Holm

Vær nøye med å vedlikeholde husveggen

- Å bytte kledning på et gammelt hus kan imidlertid medføre noen overraskelser, og innebærer ofte at både lektere og isolasjon også må byttes, eller at det må etterisoleres, sier Emil Heder, kategorisjef i Optimera AS.

- Dersom det kreves, anbefaler jeg at du tar kontakt med noen som kan gi deg kyndig veiledning. Vi kan hjelpe deg med både veiledning og formidling av håndverker, hvis du heller vil at fagfolk skal gjøre jobben for deg. Kontakt oss i ditt nærmeste Montér byggevarehus!

- Et godt råd før det er kommet så langt at du må bytte kledning, er å vedlikeholde den kledningen du allerede har, sier Emil Heder.

Sjekk tilstanden ved å stikke en kniv eller syl inn i kledningsbordet. Er treverket porøst og har mistet fastheten, er det et signal om råteskader. Da må enten hele, eller deler av kledningen byttes. En kan også benytte en fuktmåler som vil indikere høyt fuktinnhold i kledningen. Det bør da også sjekkes om lufting og detaljer rundt montering er i orden.

Les mer: Slik vasker du huset utendørs

Valg du bør ta før du bytter kledning på huset ditt

 • Velg tresort på din nye kledning. Det vanligste er gran, etterfulgt av furu og ask. Videre kan treverket være varmebehandlet. Termofuru er et eksempel på dette. Det kan også være CU-impregnert, hvilket betyr at den er ekstra motstandsdyktig mot råte og passer godt i et klima med mye fukt og regn.
 • Velg profil og kledningstype. Det finnes mange ulike typer. Ta en titt i ditt nærmeste Montér byggevarehus. Vi leverer kledning fra Moelven, Talgø Møretre, Bergene Holm, Marnar, Superwood, Kebony og Sagawood.
 • Vær oppmerksom på at stående og liggende kledning krever forskjellig lekting av husveggen. Stående kledning monteres på horisontale lektere, og velges på de aller fleste moderne hus, for eksempel funkishus. Liggende kledning monteres på vertikale lektere.
 • Velg riktig overflatebehandling på kledningen. Det finnes flere ulike typer; Grunnet kledning, beiset kledning, malt kledning, impregnert kledning, eller royal impregnert kledning.

Du kan lese mer om fordelene ved de ulike alternativene her.

Det går i retning av at flere og flere velger ferdig behandlet kledning. Det er enklere å vedlikehold og mange blir overrasket over at det ikke fordyrer mer enn 7– 8 prosent. Er du usikker på om et ferdigbehandlet alternativ er rett for deg, bør du tenke på værforholdene der du bor og når på året kledningen skal byttes.

Kledningen bør ikke behandles i fuktig vær, eller sterk sol. Det er en stor fordel å kunne grunne kledningen før den monteres. Dette krever god lagringsplass.

Når du har tatt stilling til valg av kledningsbord, tretype og overflatebehandling, er du klar til å bestille. Kjøp på nett, eller kom innom ditt nærmeste byggevarehus. 

Dette verktøyet trenger du:

 • Hammer, egnede festemidler og blyant
 • Vater, metermål og krittsnor
 • Brekkjern
 • Spikerpistol og spiker eller drill og skruer
 • Kapp- og gjærsag
 • Sirkelsag
 • Musebånd
 • Beslag/lister til dører og vinduer
 • Rettvinkel

Riktig lagring av kledning

Kledningen må ikke utsettes for skade eller fuktighet. Kledningsbord skal lagres tørt og tildekket på et mest mulig plant underlag for å unngå skader. Påse at transport og utlevering skjer skånsomt. Du må selv se til at du får lagret materialene flatt og tørt, uten at underlaget/bakken gjør materialene fuktige.

Før du monterer kledning

Hvis du ikke benytter industrielt overflatebehandlet kledning, må du grunne underligger før montering. Da unngår du krympestriper og beskytter omlegget. Omlegget er overlappet på overligger og underligger. Kledningsbordene må gis et omlegg på 15–25 mm.

Ved montering av kledning

Neste steg: Male kledningen