Hvordan legge terrassebord?

Ønsker du deg en ny terrasse eller platting? Slik legger du terrassebordene på en enkel og sikker måte!

Mann som legger terrassebord
Brun terrasse med grønne planter
Mann som viser legging av terrasse

Våren og sommeren er høysesong for terrassebygging og uteprosjekter i Norge. Terrasse er et nokså enkelt byggeprosjekt som man kan gjøre selv, og som har stor nytteverdi kontra kostnader.

Uansett om du ønsker deg en enkel platting i hagen, eller en større terrasse med tak og rekkverk, begynner det alltid med gulvet: Et godt lagt terrassegulv er avgjørende for at prosjektet skal bli vellykket. Vi i Montér sørger for at du får det til! Vi veileder deg hele veien, fra drømmen og planleggingen, til materialvalg og selve byggingen.

Godt verktøy er halve jobben!

Hos Montér har vi det verktøyet du trenger til å legge din terrasse eller platting. Kan du huke av for alt på denne huskelisten, har du et godt utgangspunkt for å gjøre jobben skikkelig:

  • Kapp- og gjærsag
  • Verneutstyr
  • Drill
  • Tvinger
  • Meterstokk
  • Camo skrumal (for skjult innfesting)
  • Terrasseskruer/Camo-skruer

Planlegg hvor stor og hvilken form terrassen din skal ha med Montérs terrassekalkulator. Er du usikker på hvilken type terreassebord du skal bruke, kan du sjekke vår guide til valg av terrassebord.
Få også med deg hvordan du vedlikeholder terrassegulvet ditt, i vår guide om vedlikehold av terrasse.

  • Se hvordan du legger terrassebord steg for steg i vår gjør-det-selv video:

Her er fire steg for hvordan du legger terrassebord.

1. Sorter ut terrassebordene

Vær nøye, så du får riktig avstand fra den ene siden av terrassen til den andre.

2. Begynn å skru

Når alle bordene er sortert med riktig avstand, kan du begynne å skru.

Montér viser hvordan legge terrassebord

Begynn med å skru endestykkene på hver side først, for så å justere midten (etter at alt er ferdig skrudd rundt). 

Tips: Bruker du Camo skrumal, får du skjult skruene dine.

3. Kapp vekk overflødig materiale

Mål opp slik at avstanden fra ytterkant vil passe med rammen du har planlagt. 

Terrassebord kappes med sirkelsag

I dette eksemplet er det brukt 6 cm.

Tips: Ved å montere klosser under ytterste rammebord, blir det enkelt å sette opp den siste planken!

4. Skru fast resten

Når ramma rundt er på plass, gjenstår det bare å skru fast resten av terrassebordene.

Mann som viser innfesting av terrassebord

Hvis du enda ikke vet hvilke terrassebord du ønsker har vi et stort utvalg i vår nettbutikk! Se vårt utvalg fre merker som Kebony, Møre Royal og Trex.

Hvor tett skal terrassebord legges?

Det er viktig å ta hensyn til hvor tett terrassebord skal legges. Trevirke er levende, og vil ekspandere når det blir fuktig. En god pekepinn er at det bør være 3-5 mm mellom terrassebordene. Dersom du legger terrassebordene når de er fuktige, er det mulig å redusere mellomrommet.

Hvor stor avstanden mellom terrassebordene bør være, avhenger også av leverandøren din (i dette eksemplet med Kebony, er det brukt 6mm). Avstanden er viktig, blant annet for at regnvann skal kunne renne gjennom - i stedet for å bli liggende oppå treverket.

Er du usikker på avstanden, kan du sjekke terrassebordenes monteringsanvisning. Har du kjøpt terrassebord hos Montér, kan du også henvende deg til personalet i ditt nærmeste byggevarehus.

Hvordan legge terrassebordet rett?

Det er viktig å legge terrassebordet rett. Det er ikke alltid like enkelt, fordi terrassebord ofte er litt skjeve. For å legge terrassebordet rett, bør du tegne opp lange streker, med for eksempel en krittsnor eller en laser, som du kan måle ut fra.

Hvilken side skal opp på terrassebordet?

Lurer du på hvilken vei du skal legge terrassebordene? Det er viktig at riktig side av terrassebordet kommer opp, for å unngå at det samler seg vanndammer. Vann som blir liggende, vil forårsake at terrassebordet buer seg over tid. Siden på terrassebordet som skal opp, finner du ved å se på årringene. Siden der innerste årring er øverst, skal legges opp.

Hvordan skjøte terrassebord?

En stor terrasse krever en del skjøter, så hvordan skjøte terrassebord pent? Det er viktig å vite at du alltid må legge skjøtene over bjelkene. Fest terrassebordene med to skruer på hver bjelke.

Legg aldri to skjøter ved siden av hverandre. Ha minst tre terrassebord mellom skjøtene på hver bjelke, for penest resultat. Prøv også å holde lik avstand mellom skjøtene.

Vær oppmerksom på at kuttflater på terrassebordene må behandles med olje eller beis for å beskytte mot fuktskader. Dette gjelder de aller fleste typer terrassebord. Her er det viktig å sjekke leverandøren sine anbefalinger, eller spørre i byggevarehuset, før du setter i gang med leggingen

Hvor mange meter terrassebord per kvadratmeter?

For å finne ut hvor mange terrassebord per kvadratmeter du trenger, må du først bestemme deg for om du skal ha terrassebord på 95 millimeter eller 120 millimeter bredde.

  • Dersom du skal ha terrassebord på 95 millimeter bredde, så behøver du 10,2 løpemeter per kvadratmeter.
  • Dersom du skal ha terrassebord på 120 millimeter bredde, så behøver du 8,1 løpemeter per kvadratmeter.

Hvorfor riller i terrassebord?

Riller i terrassebord har både estetiske og praktiske fordeler. Enkelt og greit så ser det pent ut, og gir terrassen er spesielt vakkert utseende. I tillegg gjør rillene i terrassebordet det mer sklisikkert og behagelig å gå på.