Slik bygger du terrasse

Å bygge en terrasse kan de fleste klare fint selv, vi guider deg gjennom byggeprosjektet!

Barn som løper på terrasse
Foto: Talgø MøreRoyal®

 

Før du begynner å bygge terrasse

Å bygge en terrasse kan være alt fra en enkel platting, til en terrasse med pergola og stor trapp. Det er noen ting det kan være lurt å tenke på før du begynner å bygge terrasse, som for eksempel: Hva slags grunn har du og hvor bor du? - Dette avgjør hva slags fundamentering du bør bruke. Skal du bygge pergola eller annet tak over terrassen? Da må fundamentet og rammen forsterkes.

Vi guider deg gjennom hele byggeprosjektet. Her vil vi se på:

  1. Planlegging og fundamentering
  2. Bygging av rammeverk
  3. Valg av terrassebord
  4. Valg av skruer
  5. Montering av terrassebord
  6. Vedlikehold og beis av terrasse
  7. Handleliste: Hva koster 20 kvm terrasse og hva trenger du?

Alle varene kan du kjøpe i vår nettbutikk og vi leverer varene helt hjem til deg hvis du vil. Lurer du på noe? Ta kontakt med oss, vi kan veilede deg!

Be om pris på ditt terrasseprosjekt

Steg 1: Planlegging og fundamentering 

Først må du bestemme hvor stor terrrassen skal være, deretter kan du begynne på fundamentet. I planleggingsfasen er det viktig å kartlegge om terrassen du skal bygge vil være søknadspliktig eller ikke. Fra 1.mai 2021 ble det lov å sette opp terrasse på inntil 1 m høyde med rekkverk opptil 1,2 m uten å søke. Det forutsatt at terrassen ikke bygger mer enn 4 m ut fra husvegg og at den er mer enn 1 m fra nabogrensen. Sjekk opp med reglene i din kommune og bruk veiviseren til direktoratet for byggkvalitet.

Hvilken grunn du har, avgjør hvordan du bør lage fundamentet. Det er viktig å unngå frost og telehiv, som kan flytte på terrassen i vinterhalvåret. 

Steg 2: Bygge rammeverk 

Vi viser deg hvordan du bygger rammeverk til terrassen eller plattingen, og hva du bør tenke på. 

Steg 3: Velg riktig terrassebord 

Å velge terrassebord handler både om utseende og praktisk funksjon. Hvor mye vedlikehold vil du gjøre?

Trykkimpregnerte terrassebord må vedlikeholdes nesten med en gang, men er vårt billigste alternativ. Noen terrassebord er så godt som vedlikeholdsfrie: Royal impregnert, Varmebehandla furu, Kebony, kompositt og bambus. 

Steg 4: Valg av skruer 

Når du skal velge innfesting til terrassen kommer det an både på hvilket materiale du har valgt, og hvilket utseende du ønsker. Husk å alltid sjekke produktdatabladet fra produsenten av terrassebordene. 

Du kan velge mellom tradisjonell synlig innfestning og "skjult" innfestning, som for eksempel leveres av Camo. 

Les om skruevalg:

Steg 5: Montere terrassebord 

Å montere terrassebordene til terrassen eller plattingen er ofte den enkleste jobben, vi viser deg hvordan du får det fint! 

Steg 6: Vedlikehold og beis av terrassen

Behandler du terrassen godt holder den seg fin i mange år. Vi viser deg hvordan du vedlikeholder terrassen, og hvordan du beiser. Maling av terrassegulv er ikke så lurt, bruk heller olje eller beis. Mange vil si at beis er bedre å bruke enn olje. Selv om oljen ofte er billigere i innkjøp, krever den mer vedlikehold. Terrassebeis beskytter dessuten i mye større grad mot UV-stråler, sopp og alger, og kommer med flere fargealternativer.

Pergola, levegg, rekkverk eller utetrapp?

En levegg gjør at man kan lage seg en skikkelig god og varm solvegg. Trenger du heller skjerming fra sola, kan det være lurt å bygge en pergola. Hvis terrassen er høyere enn en halv meter over bakken må du ha rekkverk, og en romslig trapp kan bli et fint sittested. Vi viser deg hvordan du bygger alt dette selv.

 Relaterte tjenester