Vedlikehold garasjeporten din

Er du nøye med å vedlikeholde garasjeporten din, sikrer du god funksjon og en pen overflate langt lengre. Her er noe av det du bør huske på.

Når vedlikeholdt du garasjeporten din sist? Én del av vedlikeholdet er å sørge for en pen overflate. I tillegg bør du også vedlikeholde de mindre synlige garasjeportdelene. 

Malt, rød garasje med hvit garasjeport og hvitt listverk. Hus i samme farger i bakgrunnen.
Har du malt garasjeport, er en del av vedlikeholdet og se etter skader i malingen. For stålporter gjelder annet vedlikehold. Foto: Grandal Garasjeporter AS

Vedlikehold garasjeporten med smøring

– Alle bevegelige deler bør smøres opp med jevne mellomrom, gjerne en gang i året. Sjekk også at festeskruer ikke er løse og stram til. På sikt kan disse løsne, sier salgs- og markedsansvarlig Christoffer Rukke på byggeservice hos Montér i Optimera.

Er du ekstra nøye, bør også smuss og støv fjernes før delene får på litt olje, blås for eksempel støvet bort med en kompressor. Torsjonsfjærer og kulelager bør oljes, det samme gjelder vaiere og løpehjul.

– Slurver du med smøring av bevegelige deler, slites de mye raskere. I verste fall ryker det deler, særlig hvis de er utsatt for rust. Kontakt i så fall byggeservice hos oss, så er vi behjelpelige med å bestille nye deler, sier Christoffer.

– En tørr vaier blir sprø, korroderer og slites fortere om den ikke smøres jevnlig, sier Terje Røsnes i Grandal garasjeporter.

Riktig vask av garasjeport

Montér fører garasjeporter i stål og tre, som både vippeporter og leddporter. Garasjeporter av stål vedlikeholdes årlig ved å spyles eller vaskes med grønnsåpevann før grundig skylling med rent, kaldt vann. Garasjeporten kan også poleres. Slik forebygger du at det blir skader i lakkoverflaten som følge av salt, sur nedbør og lignende. Bilsjampo og lakkrens kan også benyttes på stål, men sjekk alltid produktenes anvisning før du setter i gang. Stoffer med løsemidler kan skade lakken om de ikke brukes riktig.

– Til eksempel fører salmiakk til at porten mister glansen og falmer, opplyser Christoffer.

Har du fått asfalt- eller oljeflekker, kan det fjernes med white spirit.

En garasjeport av treverk vedlikeholdes på samme måte som annen utvendig kledning av tre og kan vaskes årlig med Opus husvask eller annet vaskemiddel beregnet for fasader.

– Har du en malt garasjeport, er en del av vedlikeholdet å se etter skader i malingen. Med en gang det er sår inn til treverket, blir porten mer utsatt for fuktskader og det bør gjøres tiltak. Få det pusset ned og behandle med maling så det forsegles og har beskyttelse igjen, råder Christoffer.

Vedlikehold av garasjeport med beis eller maling

Med noen års mellomrom bør imidlertid hele porten få en omgang med kosten, enten det er med beis eller maling. Hvor ofte, avhenger av hvor værutsatt garasjeporten er, og hvilken maling eller beis som er brukt. Til beis trengs ikke grunning over sår og hakk. Beising må imidlertid gjøres oftere enn maling, men krever mindre forarbeid.

Skal du male garasjeporten på nytt, kan du gå fram på samme måte som for huskledning. Det viktigste er at løs maling skrapes bort, og at porten etterpå vaskes med til eksempel Opus husvask. Denne kraftvasken kan også benyttes før beising. Husk at overflaten må være helt tørr før du begynner å male.

Her kan du se en video med flere viktige tips