Spikerpistol og dykkertpistol – dette bruker du dem til

Hvilken spikerpistol eller dykkertpistol skal jeg velge? De brukes til litt forskjellige formål, men begge sparer deg fort for masse tid.

– Enkelt forklart kan vi si at en spikerpistol brukes utendørs og en dykkertpistol inne, sier Kjetil Grendahl, kategorisjef for verktøy, festemidler og arbeidsklær i Montér.

Dette bruker du en dykkertpistol til

Mange kaller en dykkertpistol for en spikerpistol. Og det er ikke helt feil. En dykkertpistol skyter nemlig også spikere, men disse er mindre og kalles dykkerter.

– Siden dykkertene er nokså tynne og korte, egner de seg best til innendørs oppgaver hvor du ikke har like stort behov for feste som ute, forklarer Grendahl.

Dykkertpistoler hvor dykkertene har tykkelse 1,2mm er mest populære, og passer spesielt godt til listing. Med sine bittesmå spikerhoder blir de nesten usynlige, selv på ferdigmalt treverk. Du slipper ikke helt unna akryl og sparkel, men både selve festejobben og finishen går mye fortere enn med manuell kraft. I tillegg slipper du skjemmende merker etter bomslag.

Dykkerter med tykkelse 1,6mm har litt bedre hold, og kan brukes til å feste veggplater.

Dykkerter kommer i ulike lengder - fra 20 til 50mm - og som hovedregel kan vi si at det er tykkelsen på det du skal skyte i som avgjør hvilken størrelse du skal bruke. For enkel listing holder det med den minste størrelsen, men skal du gjennom en veggplate og inn til stenderverket må du opp i 50 mm.

– Vi anbefaler ikke bruk av hverken dykkert- eller spikerpistol til montering av takplater, sier Grendahl.

Her er naturlig nok godt feste ekstra viktig, og til det trengs en krampepistol.

Noen dykkertpistoler og alle spikerpistoler trenger hjelp av luft for å skyte spikerne fast i underlaget.
Les mer:  Hvor stor kompressor trenger jeg til spikerpistol?

Hender fester lister i stue med elektrisk dykkertpistol
Her ser du en elektrisk dykkertpistol.

Dette bruker du en spikerpistol til

Spikerpistolen er dykkertpistolens litt røffe fetter og egner seg best utendørs. Her er selve spikeren nokså kraftig med et større spikerhode, litt som en automatisert versjon av den tradisjonelle hammeren og spikeren. Spikerpistolen brukes helst der det ikke er så farlig om spikerhodene synes, og der underlaget er solid nok til å tåle trykket. I mange tilfeller kan spikerpistolen brukes der du ellers ville brukt en skrue, og typiske bruksområder er festing av ytterkledning og montering av reisverk.
I motsetning til de tynne dykkertene til dykkertpistolen, er 90-spiker (9cm) mest vanlig å bruke med en spikerpistol.
Les mer:  Hvor stor kompressor trenger jeg til spikerpistol?

Spikerpistoler kommer i mange vinkelgrader. Fra 90-graderen som skyter rett frem og helt ned til 17 graders vinkel. Det er sistnevnte som er den mest solgte og årsaken til det er enkel: en vinklet spikerpistol gjør det lettere å komme til i kriker og kroker.

Mann fester lister i stua med dykkertpistol på kompressor.
Du får både elektriske dykkertpistoler, og dykkertpistoler som kobles til kompressor.

Lurer du fortsatt på forskjellen på en spikerpistol og en dykkerpistol? Vi hjelper deg gjerne! Besøk ditt nærmeste varehus eller ta en titt på utvalget vårt her.

Produkter