Fire tips til hvordan du hengsler en dør eller port

Når du skal hengsle en dør eller port er det en noen ting du bør passe på å gjøre riktig for at lukking og åpning blir slik du ønsker - også over tid. Her er fire tips!

Svart dør
Alle foto: Shutterstock

 

Det å henge opp en dør eller port er ikke så vanskelig i seg selv, men noen enkle feil kan gjøre at sluttresultatet ikke blir som forventet. Sammen med produktsjef for festemidler, Thomas Halvorsen hos Montér, har vi derfor samlet fire tips for hvordan du hengsler en dør eller port med best mulig resultat.

1. Bruk riktige festemidler

Det finnes et hav av ulike skruer, bolter og festemidler, som alle egner seg til ulike formål. Det er derfor viktig at du finner frem til egnede festemidler når du skal hengsle en dør eller port, avhengig av størrelse, vekt, materiale og om det er til innendørs eller utendørs bruk.

– Først og fremst er det viktig å ha riktig dimensjon på skruene eller boltene, slik at de holder den vekten som kreves. Så er det viktig å velge syrefast eller rustfritt stål dersom det skal være utendørs, sier Halvorsen.

2. Finn egnede hengsler

På lik linje med festemidlene, finnes det en rekke ulike typer hengsler. Det er blant annet stor variasjon i størrelser og oppbygging. Her gjelder det også å finne frem til riktige hengsler til ditt formål.

– Skal du for eksempel lage en port i gjerdet til hagen vil det være naturlig å benytte stabelhengsler. Dette er solide hengsler som gjør det enkelt å huke porten av og på ved behov. Til vanlige dører er det vanligst med bladhengsler, mens man for eksempel til et lokk på en kasse kanskje helst ville benyttet et pianohengsel. Dette får du god hjelp til dersom du spør våre ansatte, sier Halvorsen.

Bilde av en dørhengsle
Noen råd på veien er kjekt å ha for å vite hvordan du hengsler en dør eller port med best resultat. Foto: Shutterstock

3. Vær nøye med forarbeidet

Forarbeidet som gjøres når du skal hengsle en dør, er ofte helt avgjørende for sluttresultatet. Her gjelder det å sørge for at vinklene er rette og at alt er i vater og lodd. I tillegg er det viktig å påse at festepunktet for hengslene er stabilt og tåler belastningen det blir utsatt for.

– Ved montering av en hageport bør man for eksempel alltid ha en skråstiver, eller en bæring i porten, som sørger for at porten ikke vrir seg, eller synker med tiden. Denne skal alltid festes fra nederste hengsle, og diagonalt opp til motsatt hjørne.

4. Juster med jevne mellomrom

Når døren/porten er på plass og alt er i orden, skal du kunne dra nytte av en velfungerende og godt etablert port/dør. Med jevne mellomrom kan det likevel være lurt å ta en nærmere titt på tilstanden, og eventuelt justere litt ved behov. Det er langt bedre å være i forkant av dette, enn at døren slår seg og blir et irritasjonsmoment hver gang du bruker den.