Velg riktig kledning – det er husets yttertøy

Kledningen betyr mye for husets stil og utseende. Men enda viktigere: Kledningen skal beskytte huset ditt mot vær, vind og skader.

Funkishus i kveldsbelysning med en kombinasjon av liggende og stående kebony, betong og store vindusflater.
Kebony er bare én av flere ulike kledningstyper av tre. Kebony er impregnert med en biovæske og har svært lang levetid. Den er helt giftfri. Foto: Kebony

 

– Det lønner seg å investere i en god overflatebehandling av kledningen. Da er huset beskyttet i lang tid, sier KAM Halvard Nørbech hos Moelven.

Kledningens primære oppgave er å beskytte konstruksjonen innenfor.

– Huset skal være trygt og godt å bo i, det skal ikke råtne eller falle ned. I tillegg er design blitt mye viktigere. Kledningen understreker arkitekturen og har mye å si for husets uttrykk, sier Nørbech.

Helt fram til langt utpå 2000-tallet var ubehandlet kledning av gran mest vanlig – den ble grunnet og malt eller beiset etter montering. I dag velger de fleste kledning som er industrielt overflatebehandlet, og andre treslag har kommet inn, ikke minst furu. Men hva er forskjellen på de ulike typene overflatebehandling? Her får du en liten guide til de vanligste behandlingene:

CU-impregnert furukledning

CU-impregnert betyr at treverket er trykkimpregnert med kobbersalter.

– Kobberbehandlingen gjør treverket motstandsdyktig mot råte. Dette går også under navnet grønnimpregnering, bordene får en grønnaktig farge. Behandlingen har nærmere 100 års historie, og har blant annet vært veldig vanlig for terrassebord, stolper, brygger og staur, sier Nørbech.

Det er viktig å ikke forveksle dagens CU-impregnering med den gamle impregneringen som inneholdt krom og arsen, og som ble forbudt i 2002.

– I dag foregår CU-impregnering på en miljøvennlig måte. Prosessen beskytter treverket mot råtesopper. Teknisk sett er kledningen holdbar uten vedlikehold, men vi anbefaler å beise eller male når den har tørket et par måneder i sommer og sol, sier han.

Blir den stående ubehandlet, vil treverket gråne og kan sprekke mer opp.

–  Økonomisk er det lite som «slår» CU-impregnert kledning – om en benytter dette i værharde strø. Levetiden er den beste man har av trekledninger i dag, sier Nørbech.

Visirgrunnet grankledning

Visir er en vanntynnet oljegrunning fra malingsprodusenten Jotun. Dette er den mest solgt grunningen i Norge i dag. Fra Moelven brukes navnet BAS på visirgrunnet fra fabrikk.

– Er det kun levert grunnet, må huset males med et nytt strøk senest etter 3-4 måneder, opplyser Nørbech.

Det er også viktig at man maler når treverket er på sitt tørreste før luftfuktigheten stiger for mye på høstparten. Visirgrunning inneholder soppdrepende midler og spesialoljer som sikrer en god inntrengning i kledningen. Grunningen gir veldig god råtebeskyttelse, og gir godt feste til neste strøk.

Malt eller beiset grankledning

Du kan også velge kledning som både er visirgrunnet og beiset eller malt med ett strøk. Da kan du velge den ønskede fargenyansen på treet. Moelvens visirgrunnede kledning toppet med ett strøk Jotun Nordic Extreme, heter HEFTIG PRO. Ønsker du to strøk maling over visirgrunningen, er det HEFTIG PRO+ som gjelder.

– Er du nøye med å behandle endeved og kuttflater ved montering, vil du ha en flott kledning i mange år før du må til med et vedlikeholdsstrøk. PRO+ er ganske sikkert markedets beste systembehandling av grankledning per nå. Den gir et flott utseende og meget god trebeskyttelse over mange år - selv i værharde strøk, sier Nørbech.

Beiset kledning

Mange ønsker seg synlig trestruktur på huset, og ikke bare hytta. Denne effekten oppnår du med en beiset kledning. Moelven Heftig Syn er et produkt der det først er påført Visir-farget grunning og deretter Trebitt.

– Den fås i mange farger, og du får en fin «lød» på veggen, sier Nørbech.

Varmebehandlet furu

Varmebehandlet furu, eller Termofuru som det også kalles, gir en fasade som er helt vedlikeholdsfri dersom huset er bygget riktig.

– Enkelt sagt «bakes» treverket i en stor ovn på 215°C i 1-2 dager. Dette gjør at harpiksen i furua sprer seg, og treverket blir mer stabilt og beskyttet mot fukt og råte, forklarer Nørbech.

Termofuru er ikke tilsatt noen kjemikalier, kun vanndamp, så varmebehandling er en miljøvennlig prosess. I prosessen får trevirket en kastanjebrun farge som forandrer seg til en sølvgrå patina når kledningen utsettes for vær og vind. Det er ikke nødvendig å påføre produktet noe før det tas i bruk.

– Termofuru gir huset et sølvgrått, flott utseende. Ikke minst er det perfekt til hytter, siden det nesten ikke kreves noe vedlikehold, understreker Nørbech.

Kebony – et bærekraftig alternativ til tropisk tre

Kebony er en unik type treverk med svært lang holdbarhet. Det skapes ved å impregnere trevirket med en biologisk væske som kalles furfurylalkohol – et biprodukt av sukker- eller maisproduksjon. Deretter varmebehandles det impregnerte treet på over 100°C.

Dette er en norsk teknologi. Treverket er vedlikeholdsfritt og krever ingen behandling utover rengjøring. Kebony har samme utseende og egenskaper som tropisk tre, men er fremstilt av bærekraftig tømmer fra bartre. Det leveres i en dyp, mørkebrun farge som utvikler en vakker sølvgrå patina over tid.

Kebony er også hundre prosent giftfritt. Hvis du ønsker en eksklusiv fasade på huset ditt, er Kebony et godt valg.

Vi kan hjelpe deg! 

Ta kontakt med ditt nærmeste byggevarehus og vi kan veilede deg i ditt kjøp.

Ønsker du å handle på nett, men har noen spørsmål? Vår kundesenter kan hjelpe deg!

Utvalgte produkter: