Hva er konstruksjonsvirke?

Lurer du på hva konstruksjonsvirke er, hva du bruker det til og hva slags type du trenger? Svaret får du her.

Alle foto: Shutterstock

Konstruksjonsvirke er enkelt og greit konstruksjonsmateriale i tre, ofte kalt k-virke. Vi kan kalle konstruksjonen for skjelettet til et bygg, fordi det er bærebjelken. Konstruksjon er altså hvordan noe er bygd opp.

Emil Heder, kategorisjef for trelast og plater i Optimera, forteller hva konstruksjonsvirke brukes til, og om hvordan du skal velge riktig type.

Hva brukes konstruksjonsvirke til?

– Den mest vanlige bruken for konstruksjonsvirke er reisverk, da dette først og fremst er hovedformålet, sier Heder.

Konstruksjonsvirke brukes blant annet som bjelkelag, takbjelker, taksperrer, stendere, og limtre og takstoler. Det vil si alle steder der det trengs en forhåndsbestemt styrke i trelasten.

– Konstruksjonsvirke er poteten i trelast-verdenen. Det er fordi det kan brukes til veldig mye, alt fra reisverk på hyttevegger, stendere til innervegger, bjelkelag til terrasse, og rekkverk.

Hva slags type konstruksjonsvirke bør du velge?

Du får konstruksjonsvirke som er ubehandlet og impregnert.

– Impregnert konstruksjonsvirke vil si at det er behandlet med råtemidler, som er trykket inn i treverket, slik at det kan stå utendørs og tåle alt av vær, vind og sol. Ubehandlet konstruksjonsvirke brukes innendørs, der det er beskyttet for været.

Eksempler på konstruksjoner du bør bruke impregnert konstruksjonsvirke er bjelkelag til terrasse, eller om du skal lage et rekkverk, en blomsterkasse eller et lekestativ som skal stå ute. Heder påpeker at det er naturlig å bruke impregnerte materialer til utvendig bruk, og ubehandlet innendørs.

Hos Montér finner du konstruksjonsvirke av gran og furu, både ubehandlet og impregnert. En enkel pekepinn er at furu impregneres, mens gran er ubehandlet.

Konstruksjonsvirke stablet sammen
Her ser du hva konstruksjonsvirke er og brukes til. Konstruksjonsvirke brukes til å sette opp f.eks. husets «skjelett», som må tåle vekt og være stabilt. Foto: Shutterstock

Hvorfor konstruksjon av tre?

Tre er av de mest brukte materialene i store og små konstruksjoner i Norge. En positiv egenskap med tre er at det gir et sunt inneklima.

– Det er miljøriktig å bygge i tre, da det er fornybart og et miljøvennlig alternativ, sier Heder.

Ulik bæreevne i konstruksjonsvirke

– Det er viktig å finne riktig dimensjon til formålet når du velger konstruksjonsvirke. Det handler om å finne riktig materiell, og riktig dimensjon. Finn ut om det stilles krav til ytre påkjenninger, som vekt og spenning, for det du skal bygge, sier Heder.

Det er viktig å bruke konstruksjonsvirke der det du bygger blir utsatt for belastninger. Et sterkt «skjelett» er veldig viktig for at konstruksjonen og byggverket skal tåle mye belastning. Styrken er derfor det som er viktigst ved valg av type konstruksjonsvirke.

Det finnes tre ulike styrkeklasser: C14, C24 og C30, hvor C30 er den sterkeste.

– Dersom man skal bygge takstoler bruker man styrke C30, da det tåler mer enn hva C24 gjør.

Heder sier at dersom man skal bygge en enkel blomsterkasse, så kan man benytte seg av en lavere styrke på konstruksjonsvirket, noe som også er billigere.

C24 utgjør majoriteten av alt volumet, og resten består av C30 og C14. Dersom du skal bygge noe du trenger ekstra sterk støtte til, bør du ta kontakt med ditt nærmeste byggevarehus slik at du kan få utvalg som ikke ligger på nett. Og om du har noen tekniske spørsmål, så tilbyr vi byggeservice, slik at du får veiledning til å velge riktig produkt.