Ny peisovn?

Det er ved- og peisovner som gir den "gode varmen" som man husker og liker. Dessuten har peisovnene nå også blitt tydelige stilmarkører og iøynefallende designelementer. Det er klart du skal få både god varme og en lekker ovn som passer inn i din stil og ditt interiør!

Dette bør du tenke på ved valg av ny peisovn

Før du kjøper ny peisovn, er det flere viktige faktorer du bør vurdere. Bruken avgjør om du skal velge strålings- eller konveksjonsovn når du skal kjøpe ny peisovn. Kan eller bør du velge ildsted med mulighet for friskluftstilkobling? Vi har gjort det enklere for deg å velge produkt når du har bestemt deg for hvilke funksjoner du ønsker. 

1. Varmeeffekt - hvor stort er rommet og hvor stort totalareal skal du varme opp?

Det totale varmebehovet i en bolig er avhengig av hustype, isolasjon, størrelse på vindusareal, samt klimaet der du bor. Hytter har normalt et større varmebehov.

I en bolig som er godt isolert har du et oppvarmingsbehov på 1 kW per 20 m2. Har du en leilighet på 100 m2 vil en peisovn med en effekt på 5kW varme godt. Antall kW en peisovn har står beskrevet under produktinformasjon på hver peisovn.

Jøtul peisinnsats I620 med hvit mur

Jøtul peisinnsats I620

Er du en som drømmer om et åpent ildsted?

Et åpent ildsted gjør seg mer som et smykke i hjemmet enn som effektiv oppvarmingskilde. Åpne ildsteder krever nemlig 250-350 kubikkmeter luft fra rommet de er plassert i. Denne luften må erstattes med kald luft utenfra, som da kjøler ned rommet. Hvis det allikevel er ønskelig med åpent ildsted finnes det noe som kalles en kassettløsning som kapsler bålet inne, og gir deg innsyn til flammene fra flere kanter.

Tips! La det alltid ligge to til tre centimeter aske i bunnen av vedovnen. Dette isolerer brennkammeret og gir deg en høyere forbrenningstemperatur, noe som er viktig for ren forbrenning.

2. Plassering - hvor skal ildstedet stå og skal det fungere som hovedoppvarming, eller tilleggsvarme?

Her finnes det forskjellige måter å tenke på, som gir forskjellige utslag. Hvis du tenker på den funksjonelle biten i forhold til om peisovnen skal fungere som hovedoppvarming, så kan et godt tips være å velge en konveksjonsovn. Med en konveksjonsovn går luften fra bunnen til toppen og sendes oppvarmet ut i rommet. Dette gjør at temperaturen på overflaten er lavere enn tradisjonelle strålingsovner, som betyr at det er mindre viktig hvor du velger å plassere ovnen. I tillegg har konveksjonsovnen den egenskapen at den kan varme opp flere rom.

Hvis du tenker mer på selve peiskosen anbefaler vi at du tenker på:

 • Å ha peisen i øyehøyde, slik at du får nyte synet av flammene som varmer.
 • Naturen er blitt mer og mer viktig for oss å prøve å dra inn i stuene våre. Derfor er store vindusflater en moderne vri som setter naturen i fokus. Lyset og varmen fra peisen er en kjempe fin kontrast til naturen, og har en naturlig tiltrekningskraft på øynene våre. Velger du å plassere peisen slik at du får nytt synet av natur og en varmende peis, vil du få en opplevelse i stuen du ikke vil gå lei. 
 • Peisen kan også fint fungere som en romdeler, slik at du får nyte peisen og varmen fra flere rom.
Visste du at skal du sette inn en peisovn der det ikke har vært ovn tidligere, må dette byggemeldes?

Jøtul peisinnsats I620 med hvit mur

3. Ventilasjon og miljø - bør du velge ildsted med friskluftstilkobling?

 I fremtiden skal norske boliger bygges etter den såkaldte passivhus-standarden

Strenge krav til tetthet vanskeliggjør ettermontering av pipe og ildsted, men samtidig er vedfyring fullt forenelig med helt tette hus. Ny teknologi og nye løsninger sørger for at friskluft tilføres i et lukket system gjennom veggmonterte lufteventiler, eller egen friskluftkanal fra yttervegg eller pipe til underkant av ildstedet. På den måten forblir rommene i boligen helt tette.

Ildsteder hvor det er mulig å tilkoble friskluft, er konstruert for å kunne fungere i passivhus/lavenergihus. Disse husene har et lavt varmebehov, og det er viktig å velge et produkt som ikke har for høy effekt. Nye, rentbrennende ildsteder fungerer bra på lav effekt både mht. virkningsgrad og partikkelutslipp, og det er fullt mulig å fyre på en måte som ikke gir varmere hus enn nødvendig.

Nordpeis svart Duo

Vær oppmerksom på at ildsteder med spesielt mye glass krever fyring på høy effekt for at glassene skal holdes forholdsvis rene.

Med fokus på miljøet

Alle ildsteder som produseres i dag er rentbrennende. Kort sagt vil det si at de reduserer utslipp fra fyring med opptil 90% og tilfredsstiller verdens strengeste miljøkrav. For miljø og velvære vil det bety at en er med på å redusere forrurensning, da vedovner som ikke er rentbrennende kan avgi mer svevestøv enn biltrafikk. I tillegg reduseres forbruket av ved samtidig som varme-effekten øker når man fyrer på rentbrennende peisovn. 

4. Strålingsovn eller konveksjonsovn - hva bør du velge?

Bruken avgjør om du skal velge strålingsovn eller konveksjonsovn når du skal kjøpe ny peisovn.

Strålingsovn

 • Stråling er varmeavgivelse som usynlig lys.
 • Disse strålene går gjennom luft, inntil de treffer et materiale som absorberer strålene. Dette materialet vil da bli varmere.
 • Denne formen for varme er ideell i rom med stor takhøyde, trekkfulle hus, eller der man ønsker rask og direkte varme fra ildstedet.
 • Ved plassering av møbler og annet innbo bør man tenke på at det kan bli svært varmt nær ildstedet.
 • Frittstående skjermbrett kan brukes for å stoppe varmestrålene i bestemte retninger. Merk at skjermbrett ikke kan erstatte eller redusere størrelsen på godkjent brannmur.

Strålingsovn Norsk Varme

Kilde: Norsk Varme

Konveksjonsovn

 • Konveksjonsvarme får vi når luften omkring ildstedet blir varm, utvider seg og stiger opp.
 • Dersom ildstedet har konveksjonskammer (plater på sidene med åpning oppe og nede) vil luften på ildstedet og platene bli varmet opp raskere.
 • Den oppvarmede luften vil stige og bringe varme rundt i rommet.

Konveksjonsovn Norsk Varme

Kilde: Norsk Varme

5. Pipe - Hva slags pipe er installert i dag?

Skal du ha ny peisovn eller pipe er det en del ting du bør være klar over. Den viktigste bestanddelen for å få røyken ut av huset er pipen, i tillegg er den med på å sikre god forbrenning i peisovnen din. Har du kjøpt en ny peisovn men opplever røyklukt i huset, eller dårlig forbrenning, kan det være pipen som er problemet. Ser du etter en ny peisovn bør du alltid tenke på om pipen passer til den nye peisovnen, eller om den er etter dagens standarder. 

Jøtul Stålpipe

Har du en pipe av det litt eldre slaget kan det oppstå lekasjer og utettheter. Dette kan ofte skje rundt feieluker, fuger, skjøter og røykrørsinnføringer. Hvis du opplever slike problemer kan du enten rehabilitere pipen, eller bytte den ut med en stålpipe.

Jøtul Stålskorstein

Jøtul Stålskorstein passer alle ovner og ildsteder, er CE-merket og oppfyller alle EUs helse, miljø- og sikkerhetskrav. Den er så trygg at vi gir deg 25 års garanti!
Pipesystemet passer alle ildsteder og brenseltyper. Om du trenger skorsteinen til en vedovn, gasspeis eller pelletsovn, så kan du trygt bruke et stålpipesystem. Vil du gå gjennom yttervegg for å sette skorsteinsrøret på utsiden? Ikke noe problem, den er produsert i materialer som tåler Nordens tøffe klima.

Jøtul Stålskorstein

I tillegg til standardfargene svart, grå og hvit kan du få hvilken farge du ønsker på stålpipen din, vi produserer etter alle RAL-fargenummer. Du får stålpipen også i andre materialer, som kobber og børstet stål.

Nordpeis stålpipe                                                

Nordpeis ventilert stålpipe er en teknisk riktig installasjon i forhold til nye byggforskrifter. Dårlig trekk er et velkjent problem og skyldes oftest et undertrykk i boligen. Moderne, tette boliger med mekanisk ventilasjon har særskilt behov for friskluftstilførsel direkte til ildstedet. Ventilert stålpipe har en ekstra kanal som fører friskluft inn i ovnen. Det betyr at ovnen fungerer godt, uavhengig av trykket i rommet rundt. Pipe og ildsted blir her et lukket system. Ovner som skal brukes sammen med ventilert pipe må være tette. De må være tilrettelagt for tilkobling av friskluft og ha selvlukkende dør. Nordpeis har utviklet en spesielt slank tilluftskanal som festes tett inntil produktet uten å forringe produktets design.

Nordpeis Stålpipe i hus

Ventilert stålpipe

En ventilert stålpipe får avgassene ut, samtidig som den forsyner ildstedet med friskluft til forbrenningen gjennom en ekstra kanal. Med denne anbefalte løsningen blir pipe og ildsted et lukket system. Det betyr at ovnen fungerer godt,uavhengig av trykket i rommet.

Ventilert stålpipe

6. Vekt og gulvets bæreevne - Er bæringen i gulvet beregnet for ildstedets vekt?

De fleste gulv tåler vekten av en peisovn på opptil 400 kg. Veier ovnen din mer, bør du få fagfolk til å vurdere om bjelkelaget må styrkes.

Nordpeis Osaka T marmor peis

7. Gjennomføring - Montering, godkjenning, kontroll og service.

Når ovnen er på plass, må installeringen godkjennes. Kontakt feievesenet i din kommune for informasjon. Vi anbefaler at du får peisovnen montert av en sertifisert montør så jobben blir gjort riktig. Ta gjerne kontakt med Byggeservice i et av våre byggevarehus, så kan våre medarbeidere hjelpe deg med å finne din nye drømmepeis, og formidle en håndverker som kan hjelpe deg med monteringen.

Se hele vårt utvalg av peisovner

 

Montér Byggeservice

tema