Hvor mange panelovner trenger jeg?

Lurer du på hvor mange panelovner du trenger, eller hvor panelovnene bør plasseres? Her er det du trenger å vite.

Alle foto: Mill

 – Hvor mange panelovner en trenger, kommer an på størrelsen på boligen, og hvor godt isolert den er, sier Cecile Uggen Stang-Lund, produkt og markedssjef i Mill.

Cecilie anbefaler at man i større boliger plasserer flere mindre ovner rundt om i boligen istedenfor en stor ovn som står alene. På den måten får man en jevn og behagelig varmedistribusjon i hjemmet.

Hvor stor panelovn trenger jeg?

Her er det størrelsen og isoleringen av rommet som avgjør.

– Vi anbefaler 70 – 100 watt per kvadratmeter, sier Cecilie.

Bilde av hvit, smal panelovn med avrundete hjørner på et barnerom.
Panelovner kommer i mange ulike watt, slik at du kan tilpasse effekten etter rommets størrelse. Foto: Mill.

Hvor skal panelovnen plasseres?

Cecilie Uggen Stang-Lund anbefaler at man plasserer en panelovn under et vindu for å forebygge kaldras fra vindu og ned på gulvet. Kaldras, kulderas, eller trekk fra vindu, er et fenomen som oppstår ved at det kalde glasset i vinduet kjøler ned luften som ligger inntil. Denne luften vil så falle ned og spre seg langs gulvet.

– For å motvirke dette anbefales det å plassere en panelovn under vinduet så man blokkerer den kalde luften i å falle ned mot gulvet, sier Stang-Lund.

Hvordan montere panelovn?

Panelovnen monteres enkelt med veggbraketten og skruene som medfølger. Veggbraketten festes først til veggen ved hjelp av fire skruer. Deretter monterer man panelovnen på veggbraketten og setter støpselet i stikkontakten. Dette er beskrevet i bruksanvisningen.

Husk å holde gardiner vekk fra panelovnen for å unngå brann!

Bilde av en svart panelovn i stue.
Hvor mange panelover du trenger, avhenger av panelovnens effekt og rommets størrelse. Foto: Mill.

Hvilken panelovn er best?

Hvilken panelovn som er best, handler i stor grad om smak og behag. For noen som bor i en liten leilighet, hvor det kommer varme fra naboleilighetene, kan en stor panelovn være mer enn godt nok. Bor du i en enebolig, kan det være nødvendig med flere små panelovner. Det finnes også panelovner med tilkobling til telefonapplikasjon, slik at du kan skru den av og på, og justere varmen gjennom WiFi. Dette kan være det mest gunstige for mennesker med panelovn på hytta, som ønsker å varme opp før de kommer frem.

Hvor mye strøm bruker en panelovn?

Alle panelovner har 1:1 varmeffektivitet. Dette vil si at en panelovn på 600 watt vil bruke like mye strøm uavhengig av merke og leverandør.

– For å redusere strømforbruket bør man velge en app-styrt panelovn med WiFi hvor man kan tilpasse temperaturen automatisk til sine daglige rutiner. På den måten slipper man å fyre for kråka mens man sover eller er borte, og likevel komme hjem til en varm og behagelig bolig, sier Cecile Uggen Stang-Lund.