Slik vasker du før maling inne

Skal du male tak eller vegger inne? Da er det viktig å vaske før maling på riktig måte. Her får du tipsene!

Jente maler inne

 

– De fleste vet at det må være rent før man maler inne, men mange gjør den feilen at de bare bruker et tilfeldig vaskemiddel uten å vite hva konsekvensen kan bli, sier Eirik Larsen, key account manager hos malingsprodusenten Gjøco AS.

Riktig vask før maling er viktig, og han fraråder blant annet bruk av salmiakk og grønnsåpe.

– Grønnsåpe tilfører overflaten et lag med «fett», noe som kan gi et dårlig sluttresultat. Og salmiakk kan gi en kjemisk reaksjon med malingen dersom den ikke etterskylles godt med vann. Denne kjemiske reaksjonen kan føre til at malingen rett og slett lukter meget ubehagelig når den tørker, og lukten går ikke bort uten å sperre den inne med Opus Kvist- & Sperregrunn, for eksempel.

– Hva med kraftvask før maling inne?

– Kraftvask er ment for utvendig vask av huset, jeg fraråder å bruke det inne. Dette er et sterkt vaskemiddel som nedmatter og derfor kan skade overflater inne ved feil bruk. Du kan imidlertid bruke Opus Husvask, men da må du etterskylle med vann slik at det ikke er igjen rester fra vaskemiddelet før du maler. Husk å velge blandingsforhold for vask inne.

Vaskemiddel for tak og vegg

Larsens beste anbefaling for vask før maling inne, er Opus Interiørvask fra Montér.

– Dette er et skånsomt vaskemiddel som effektivt rengjør alle flater og løser opp fett, smuss, sotpartikler, såperester og annen forurensing inne. Du trenger ikke gå over med rent vann etterpå. Hvis det er veldig skittent, kan du vaske to ganger, sier Larsen.

Trenger du tips til hvilken maling du skal velge? Les mer her!

Opus Interiørvask kan brukes på alle flater og materialer før overmaling. Dersom du kun skal vaske uten å male etterpå, eller male på sarte underlag, bør du aller først teste om underlaget er vaskebestandig. Test gjerne på ett lite synlig sted først hvis du er usikker.

– Men ta hensyn til hvor mye fukt ulike overflater tåler. Unngå for mye vann på ubehandlet tre, aluminium og porøse underlag. Det er ofte bedre å vaske flere ganger med mindre fukt på underlaget. Umalte gipsplater, for eksempel, tåler ikke så mye fukt over tid og det er heller ikke nødvendig å bruke fukt på alle flater hvis det bare er støv som skal fjernes.

Tørrmoppen kan erstatte vask før maling

I rom som stue og soverom er det ikke alltid nødvendig å vaske før maling. Det som er tørt, fjernes best tørt – som for eksempel støv, lo og hår. Bruk en mikrofiberklut og mopp. Gå over alle flatene med moppen og bruk mikrofiberkluten der du ikke kommer til. Hvis det er enkelte flekker, smuss og annen forurensing fjerner du det med Opus Interiørvask.
På kjøkkenet er det gjerne spesielt viktig å vaske tak og vegger grundig før maling. Matos og fett må vekk.

Flatene må være helt tørre før maling

Det er lett å bli litt utålmodig når man skal i gang med å male. Men det er ikke lurt å starte før flatene er helt tørre etter vask.

– Hvis underlaget er malt fra før er det ofte ikke mange timene som skal til før det kan males, dersom man lufter godt og har en normal romtemperatur. Umalte flater trenger lenger tid, ofte kan det da være lurt å vente til dagen etterpå for å være sikker. Og husk at lavere temperaturer og høyere luftfuktighet forlenger tørkeprosessen, sier Eirik Larsen.