Maling til vinduer utendørs – velg riktig

Når du skal velge maling til vinduer utendørs – bruk riktig type maling! Hos oss finner du egne typer maling til vinduer og dører.

Hva kan skje hvis jeg bruker feil maling?

Bruk av feil maling til vinduer utendørs og dører kan gi et dårlig resultat på sikt. Ikke alle som skal velge maling til vinduer ute, vet at det finnes egne dørmalinger og vindusmalinger. Her kan du se våre anbefalinger av hvilke malinger du bør bruke. Som alltid blir resultatet bedre med riktig maling og verktøy. 

Unngå sprekker med egnet maling til vinduer og dører utendørs 

Det finnes helt egne dørmalinger og vindusmalinger, og også egne malingtyper for andre detaljer. Det er flere gode grunner til hvorfor det er viktig at disse brukes. 

Vinduer og dører ute er ofte utsatt for:

  • Temperatursvingninger
  • Sollys
  • Fuktighet

Disse elementene kan føre til at treverket sprekker hvis du bruker en uegnet maling til vinduer og dører utendørs. 

I tillegg er som regel treverket som brukes på disse områdene høvlet, altså helt glatte. Den glatte overflaten gjør at uegnet maling sliter med å feste seg. Dette kan i verste fall føre til at malingen flasser av med tiden.  

Gode grunner til å bruke vindusmaling og dørmaling

  • Godt egnet for høvlet og impregnert treverk
  • Tar vare på utsatte områder
  • Kan i tillegg til vinduer og dører også brukes på vindskier, møbler og rekkverk

Hvordan fjerne maling fra vinduer og dører? 

Hvis du skal male dører og vinduer som er malt tidligere, må du fjerne all gammel maling som er løs.  

 – Du fjerner gammel maling fra vinduer og dører med en malingsskrape eller sandpapir, sier Mona Helmersen, som er malingsekspert hos Optimera Grorud.  

 Du trenger ikke fjerne all malingen, bare det som er løst. Skrap eller puss med sandpapir til du har en helt slett flate.  

– Det er lurt å mattslipe hele flaten med sandpapir til slutt. Deretter vasker du med Opus Kraftvask eller Jotun Kraftvask og soppfjernerKrafvask matter også ned den gamle malingen, men vær litt forsiktig hvis du får kraftvask på selve vindusflaten – da bør du spyle av med en hageslange. Kraftvask matter nemlig også glass og metaller, forklarer hun. 

Det siste du gjør før du begynner å male vinduene og døra, er å grunne de bare flekkene med Opus Oljegrunning eller Jotun Visir.

Lurer du på hvor mye maling koster? Les mer her.