Hvordan sparkle gips

Vi viser deg hvordan du sparkler skjøtene mellom gipsplater, for å få en perfekt vegg med med jevn og fin overflate. Her kan du se film eller lese en enkel steg-for-steg forklaring.

For å få best mulig resultat må du ofte utbedre ujevnheter med sparkelmasse. Vi tar for oss hvordan du sparkler gipsplater på vegg.

Anbefalt utstyr for sparkling:

Skrutrekker
Sparkelmasse
Sparkelspader
Papirremse
Slipebrett
Slipepapir
Forlengerskaft
Arbeidskrakk
Mikrofiberklut
Støvmaske

Se sparkelprodukter i nettbutikken

Steg 1: Fest alle skruer ordentlig

Utstyr: Skrutrekker, mikrofiberklut

Gå over hele veggen og sjekk at alle skruer er ordentlig festet. Fjern løse deler. Støv fjernes enkelt med en mikrofiberklut eller lignende.

Steg 2: Tett hull og ujevnheter

Utstyr: Sparkelmasse, sparkelspade
Påfør sparkelmasse på en bredsparkel. Fordel dette på alle overganger, hull og ujevnheter på veggen. Dette kan være skruer, skjøter eller andre hull i overflaten.

Viser riktig grep på sparkelspade med to fingre lett bak på spaden
Det viktigste for å sparkle fint er korrekt grep på sparkelspaden, spaden balanseres med pekefinger og langfinger bak på spaden.

Steg 3: Fest papirremse i skjøtene

Utstyr: Papirremse, sparkelspade
Bruk en papirremse for at skjøtene ikke skal sprekke opp. Press papirremsen fast i den fuktige sparkelmassen der du har sparklet. Bruk en sparkelspade for å feste denne jevnt over hele skjøten. Fjern overflødig sparkel.

Les på spannet hva leverandøren anbefaler angående tørketid.

Steg 4: Sparkel på papirremsen

Utstyr: Sparkelmasse, sparkelspade
Avslutt med et tynt lag med sparkel over papirremsen for at den skal sitte ordentlig godt fast. Et tynt lag med sparkel sikrer at papirremsen blir jevnt fuktet og festet godt til veggen. Samtidig kan du ta ett nytt lag med sparkel på skruer og andre ujevnheter.

Viser hvordan man sparkler en vegg
Tynt lag med sparkel føres jevnt over skjøtene

Steg 5: Slip over veggen og tørk over med klut

Utstyr: Slipebrett, slipepapir, mikrofiberklut, støvmaske
Gå over veggen med et slipebrett og slipepapir for å skape en jevn overflate. Gjør dette i rolige bevegelser for ikke å slipe bort for mye.

Bruk en mikrofiberklut til å tørke bort slipestøvet. Vi gjør dette for å unngå at støvet fester seg i det nye laget med sparkel.

Steg 6: Nytt lag med sparkel

Utstyr: Sparkelmasse, sparkelspade
Påfør et nytt lag med sparkel på skjøter, skruehull og ujevnheter. Gjør dette over et bredere område enn tidligere for å skape et jevnere resultat. Dette er spesielt viktig på skjøtene.

Steg 7: Slip over veggen og tørk over med klut

Utstyr: Slipebrett, slipepapir, mikrofiberklut, støvmaske
Slip nøye over alle sparklede områder med et slipebrett og slipepapir. Avslutt denne prosessen med å gå over med en mikrofiberklut.

Da har veggen fått en jevn og fin overflate. Skulle du ha spørsmål er det bare å kontakte ditt nærmeste byggevarehus!

Produkter til sparkling av gips

Flere relevante artikler