Hvordan fjerne maling

Her får du tips om hvordan du kan fjerne maling fra klær, gulv, treverk og stein eller fliser. Foto: Metro Branding.

Uansett hvor godt du dekker til og beskytter med maskeringsteip - malingsflekkene har det likevel med å dukke opp. Det går stort sett fint å fjerne maling på uønskede steder, så fremt du reagerer raskt. 

Før du begynner å male 

Godt forarbeid og verktøy er halve jobben sies det, også når det gjelder små og store malingsprosjekter i hjemmet. Før du starter bør du dekke til gulv (intern lenke til produkt?), teipe rundt strømuttak, lister og håndtak (intern lenke til produkt?) og skifte til klær du ikke er redd for å ødelegge.  

 Skulle uhellet likevel være ute bør du fjerne malingsflekken så raskt som mulig. Våt maling er nemlig mye enklere å fjerne enn maling som har rukket å tørke og herde.  

Hvordan fjerne maling fra klær? 

Så lenge malingsflekken fortsatt er våt, kommer du langt med varmt såpevann og en klut. Det forutsetter at du maler med vannbasert maling.  Hvis flekken fortsatt sitter fast, kan du prøve å legge plagget i bløt og gni med sitron- eller gallesåpe. 

Hvis malingsflekken allerede har tørket, eller sitter ekstra godt fast, kan du la plagget ligge noen timer i såpevann før du gnir.  

Lurer du på hvor lenge maling skal tørke? Les mer her. 

Bilde av vasking av malingsflekker fra vinduskarm.
Du kommer langt med såpevann og en fuktig klut. Har du i tillegg en liten skrape for hånden er du godt rustet til å fjerne eventuelle malingsflekker.

Hvordan fjerne maling fra gulv? 

Malingsflekker på parkett eller gulvbelegg bør også fjernes så raskt som mulig. Prøv gjerne med såpe og vann først. Hvis malingen fortsatt er der, bør du prøve malingswipes. Disse våtserviettene inneholder rengjøringsmidler som er effektive mot malingsflekker uten å tørke ut huden eller skade underlaget.  

Tørket maling kan fjernes forsiktig med en liten vindusskrape eller lignende. Her er det viktig å unngå riper, så pass på at du kun skraper bort malingsflekken og ikke kommer borti selve underlaget. 

Hvordan fjerne maling fra stein og flis? 

Forsøk først med vann på vannbasert maling, eller white spirit på oljebasert, eventuelt malingswipes, dersom du har sølt maling som ennå ikke har herdet på skiferhellene ute, eller kanskje flisene på badet. Har malingsflekkene herdet, må du trolig gå hardere til verks med maling- og lakkfjerner, vel og merke om det er et hardt, ikke-porøst underlag. Test først på et lite område, eller sjekk med produsenten, om ditt underlag kan være sårbart for maling- og lakkfjerner. 

– Maling trekker ofte ned i porene på porøse stein- og flistyper, som ikke er impregnert. Da kan du ende opp med å gni malingen ned i porene på et enda større område når malingsflekken løser seg opp. Mekanisk fjerning, altså skraping, skuring og sliping med for eksempel en fin stålull som ikke riper, kan være lurt å prøve i stedet. Igjen, test først på et lite synlig sted! Gå over til maling- og lakkfjerner om du må. På steinheller ute kan malingsflekkene ofte fjernes rimelig raskt mekanisk, tipser Key account manager Eirik Larsen hos malingsprodusenten Gjøco.  

Han anbefaler deg alltid å starte med mildeste form for flekkfjerning, før du gradvis går hardere til verks med kraftigere midler og metoder om du ikke blir kvitt malingsflekken med det første.  

– På steinheller ute kan malingsflekkene ofte fjernes rimelig raskt mekanisk

 

Hvordan fjerne maling fra vinduer? 

Fuktig maling på vindusglass fjernes enkelt med en fuktig klut eller malingswipes. Hvis flekken har størknet må du frem med vindusskrapen igjen. Skrap forsiktig bort så mye som mulig, og fjern eventuelt de siste restene med Lynol eller lignende løsemidler.  

Hvordan fjerne maling fra treverk? 

Enten det er en vinduskarm, dør eller vegg, prøv først å fjerne malingen med såpevann eller malingswipes. Her kan det også bli nødvendig å skrape forsiktig for å få bort alt. 

Hvis du har vært uheldig å søle på terrassegulvet blir det dessverre raskt en større operasjon.  

Noen våte malingsdråper skal gå fint å fjerne, men en størknet flekk er vanskelig å bli kvitt uten å skade underlaget. Hvis du skraper eller bruker sterke løsemidler her, fjerner du også beisen eller oljen som ligger under.   

Hvis flekkene er veldig skjemmende bør du bruke en terrassebeisfjerner, som renser og lysner treet. Og rett og slett beise terrassen på nytt. Dette er naturlig nok en mye mer omfattende jobb, så kanskje går det an å leve med de malingsdråpene frem til neste gang terrassen skal pusses opp? I så tilfelle anbefaler vi at du bruker det nye maleverktøyet Easypad, som sikrer et jevnt og skjoldfritt resultat - uten stygge flekker. 

Trenger du mer tips til hvilken maling du skal velge inne? Les mer her.