Hvor mye maling trenger jeg?

Som en faghandel med bred ekspertise på maling er det ett spørsmål som ofte går igjen fra kunder som skal handle: «Hvor mye maling trenger jeg?». Her er svaret!

Når du skal i gang å male en eller flere vegger er det flere ting du bør tenke gjennom. Det mest essensielle er kanskje «hvor mye maling trenger jeg?». Har du tenkt gjennom dette på forhånd, slipper du å gå tom for maling før veggen er ferdig malt, eller å sitte igjen med unødvendig mye malingsrester i etterkant.

Med enkel matematikk kan du regne deg frem til hvor mye maling du trenger.

Les også: Velg riktig type maling til innendørs bruk 

Regn ut hvor mye maling du trenger

Først og fremst er det en god huskeregel at én liter maling dekker ca. 8-10 m² per liter, men for å forenkle det hele sier vi nå at én liter maling dekker 9 m².

Det første du bør gjøre er å finne ut hvor stor flate du skal male. Det gjør du ved å gange lengden med høyden på veggen (LxH). Da får du antall kvadratmeter flate som skal males. Husk at du må gange denne summen med to da du alltid skal male to strøk.

Bilde av rom som skal males

Eksempel:

La oss si at du har en vegg som er 11 meter lang og 2,40 meter høy. Regnestykket blir da som følger:

11 x 2,40 x 2 = 52,8

Du trenger altså maling til 52,8 kvadratmeter for å male to strøk.

For å finne ut hvor mange liter maling du da trenger deler du antall kvadratmeter som skal males på 9 (antall kvadratmeter én liter maling dekker).

52,8 / 9 = 5,9

Nå vet du at du trenger 5,9 liter maling (to trelitere) for å dekke veggen med to strøk. Dersom det er vinduer, dører eller lignende i veggen kan du måle opp disse på samme måte, og trekke dette fra i det totale regnestykket.

Husk at ulike underlag kan trekke til seg maling ulikt. Vi anbefaler derfor at du grunner underlaget du skal male med egnet grunning.

Her får du flere tips og råd til maling