Hvor lenge kan maling stå?

Lurer du på hvor lenge maling kan stå uten å bli dårlig? Så lenge den står frostfritt og lokket er helt tett, er det ikke sikkert du trenger å kaste malingen du allerede har stående.

Hvor lenge kan maling stå

 

Har du stått i boden og studert malingsspannene på jakt etter best før-dato, har du som oftest lett forgjeves. Noen spann har en lapp fra blandingsmaskinen med fargenavn og best før dato. Men hos mange mangler denne datoen. Malingen har stått der siden oppussingen for flere år tilbake. Kan malingen fortsatt brukes?

Tina Bunæs får ofte dette spørsmålet fra kundene. Vi vil jo helst ikke kaste noe som kan brukes. Ikke er det økonomisk og ikke er det miljøvennlig, heller.

Bilde av gammel maling
Har du gammel, uåpnet maling? Du vil lett kunne se og lukte om gammel maling fortsatt kan brukes.

Oppbevar maling tett og frostfritt

– Har malingen stått lagret helt optimalt, kan den holde seg i årevis. Men da må alt være på plass, med en helt tett boks uten forurensinger og en jevn og frostfri temperatur. Malingsspann på varmekabler er for eksempel ikke et godt egnet sted. Så det kommer an på lagringsforholdene, sier hun.

Som produktsjef for maling hos Optimera AS har hun mye kunnskap om hvordan vi bør behandle malingen vi har kjøpt.

– Det er viktig at du sjekker at malingen faktisk er ok, forteller Bunæs.

Leverandører kan se på nummeret når malingen er produsert, men det er som oftest ingen best før-dato på spannet.

– Noe maling kan faktisk råtne. Da vil det stinke når du åpner den, og det er lett å oppdage. Noe maling blir også så tykk at du lett ser at den ikke kan brukes.

– Noe maling kan faktisk råtne. Da vil det stinke når du åpner den, og det er lett å oppdage. Tina Bunæs, Optimera.

Returstasjon
Hvor skal du kaste maling? Maling er spesialavfall. Er det maling igjen i spannet må du levere det inn til godkjent returpunkt for farlig avfall.

Lukt og se på malingen

Trikset er å lukte og se på malingen. Lukter den som vanlig maling og har normal konsistens, kan du trolig bruke den. Ta gjerne ett prøveoppstrøk på en liten flate hvis du er usikker, for å se at den fungerer optimalt. Dersom den lukter gammelt eller råttent, du ser tegn til at den har endret konsistens eller ikke tørker som den skal, må du kaste den.

Tidligere holdt maling seg år etter år. Men da inneholdt også spannene ting vi ikke ønsker i naturen i dag. Nå er det mer fokus på miljø og malingen inneholder dermed ikke like mye konserveringsmidler som tidligere. Særlig gjelder dette maling til innendørs bruk der en vil hindre avgassing. Nå er det også vann i malingen. Det gjør at du lett kan vaske den vekk, men det gjør den også mer utsatt for frost under lagring.

Hvor mye koster maling? Les mer her.

Fjern størknet maling på toppen

Maling i uåpnede malingsbokser kan holde seg lenge, gjerne i årevis hvis de lagres rett. Men så snart du åpner den og blander den, vil den få mye mindre holdbarhet.

– Så snart du åpner boksen og blander maling kommer det jo luft til. Det kan også være at lokket får seg en bulk når du åpner. Da kan det være lurt å ha et helt nytt spann å helle restmalingen i når du er ferdig med å male. Det kan du for eksempel skaffe der du kjøper malingen, tipser Tina Bunæs.

– Det kan være lurt å ha et helt nytt spann å helle restmalingen i når du er ferdig med å male. Tina Bunæs, Optimera.

Bilde av maling levert til miljøstasjon
Har du maling som skal kastes? Husk at malingsrester skal leveres til godkjent mottak.

Det hender også at malingen skiller seg eller at det danner seg et størknet lag på toppen. Her er regelen at dersom du får rørt malingen skikkelig fra bunn til topp, så kan du bruke den. Belegget øverst kan du bare fjerne. Men dersom du ikke får blandet skikkelig kan den dessverre ikke brukes igjen.

Fargen på malingen vil som oftest ikke forringes selv om den kan forandres noe under lagring. Vær likevel obs på at veggen du malte i fjor kan være mattere nå, og den nye malingen vil derfor kunne oppleves som annerledes i fargen.

Hvor skal du kaste maling?

Når du har bestemt deg for skjebnen til malingen, må du huske på å kaste den på rett sted.

Har du helt tomme og rene malingsspann i plast, kan disse trygt kastes der du kaster plastavfall. Har du helt tomme spann i metall, eller malingsbrett, skal du levere disse som restavfall eller på gjenvinningsstasjonen. Om det er malingsrester i spannet, derimot, må du behandle spannet som spesialavfall. Malingsrester kan inneholde miljøskadelige stoffer og er derfor spesialavfall, som skal kastes på spesielle godkjente returpunkt. Finn nærmeste godkjente returpunkt for farlig avfall på sortere.no

Maling på miljøstasjon
Ta ansvar for malingsrestene dine. Lever de dit de hører hjemme - på miljøstasjonen.

5 tips til oppbevaring av maling:

  1. Sørg for jevn temperatur
  2. Sett malingen frostfritt
  3. Sørg for tett boks. Ha malingen over i mindre beholder, slik at det blir mindre luft (husk å merke boksen med farge, type og hvor den er brukt). Be gjerne om et ekstra spann der du kjøper maling
  4. Når boksen er åpnet kan du legge plastfolie under lokket for ekstra beskyttelse
  5. Merk malingsboksen med hva slags maling den inneholder og hvor og når du har brukt malingen