Male kjøkkenvegg? Slik sikrer du optimalt resultat

Hvilken maling bør du velge til kjøkkenveggen? Den skal både se bra ut og tåle daglige påkjenninger, enten det er matsøl eller en litt overivrig sving med oppvaskkosten. Med enkle forberedelser og litt forkunnskap, sikrer du et optimalt resultat som varer.

aubo kjokkendetaljer fokus armaturer

 

– Det å male en overflate er ikke noen rakettforskning i seg selv, men om du bruker litt ekstra tid på forberedelser og sørger for å velge riktig maling, får du et langt penere og mer slitesterkt sluttresultat. Det sier malingsekspert hos Montér Lier, Jennifer Kramer.

Malingseksperten har ekspedert hundrevis av kunder som skal male kjøkkenveggen, og erfarer at mange som kommer for å handle maling ikke har tenkt på stort mer enn hvilken farge de kunne tenke seg.

– Derfor er det viktig at vi som fagfolk har interesse for faget, og følger med i både utvikling av produkter og trendbilde generelt, for å kunne hjelpe kunden til best mulig resultat, sier Kramer.

Hvilken maling er riktig til kjøkkenvegg?

Det som er vel så viktig å tenke på som malingsfarge, er hvilken type maling du skal velge til kjøkkenveggen. Dette kommer i all hovedsak an på to ting: Hva slags type underlag som skal males, og at den tåler de utfordringene en kjøkkenvegg ofte utsettes for.

– Det er stor forskjell på de ulike malingstypene, og dermed også stor forskjell på hva de er egnet til. En maling som for eksempel er laget for trevirke, er ikke anbefalt brukt på gips. På samme måte vil en maling som er produsert for tak ikke passe til bruk på kjøkkenveggen, da den ikke er beregnet for den samme påkjenningen.

I nyere boliger er det vanlig med gipsvegger i alle rom, mens eldre boliger gjerne har panel, «Koreapanel» og ymse overflater. I tillegg til disse finnes det egne typer maling for flis, betong og tapet.

La malingsekspertene hjelpe deg

– Kommer du til oss for å kjøpe maling, vil du få spørsmål om hva slags type underlag du skal male og hvilket type rom det er snakk om. Denne lille spørsmålsrunden er helt avgjørende for at vi skal kunne sikre at du drar herfra med den malingen som egner seg best til ditt behov, sier Kramer.

Når du skal male kjøkkenveggene, velger du altså først og fremst en maling tilpasset underlaget. Det kan derfor være lurt å sjekke hva slags type underlag du har før du drar i butikken, eller eventuelt ta et bilde slik at ekspertene kan hjelpe deg.

I tillegg er det som hovedregel lurt å velge en matt eller silkematt maling, da disse skjuler søl og smuss på en bedre måte enn de blankere malingene.
– Velger du en kvalitetsmaling bygget på akryl får du samtidig en sterkere finish som også tåler litt søl og påfølgende rengjøring, sier Kramer.

Forarbeidet er avgjørende

Når du har funnet frem til riktig maling gjenstår det bare litt forarbeid før du er klar til å male kjøkkenveggen din.

– For å si det enklest mulig så skal underlaget være rent, fast og tørt. På denne måten sikrer du at malingen får ønsket resultat og opprettholder de egenskapene den er designet for å ha. Om veggen er slett og fin uten løs maling, tapet, eller lignende, kommer du langt med en enkel vask eller støvtørk, sier Kramer.

På nysparklede gipsvegger vil det ofte være tilstrekkelig å støvtørke med mikrofiberklut. Utover dette anbefaler malingseksperten en vask med Opus Interiørvask.

Dersom overflaten som skal males derimot er ujevn, består av gammel maling, eller andre ting som kan løsne og/eller flasse av, bør du gjøre litt grundigere forarbeid.

– Det handler hovedsakelig om å ha en ren og pen overflate, slik at finishen blir så fin som mulig. Om det da krever sparkel, pussing eller andre tiltak, kommer helt an på utgangspunktet, sier Kramer.