Slik vedlikeholder du terrassen

Før sommersesongen er det tid for å vedlikeholde og klargjøre terrassen. Eller kanskje du skal bygge en helt ny?

Terrassen er det viktigste «rommet» i hjemmet vårt når dagene endelig blir lange og lyse igjen. Men vet du hvordan du bør vedlikeholde terrassen din? Og hva slags terrassebord du bør velge hvis du skal bygge en helt ny terrasse? Emil Heder, som er produktsjef Trelast hos Optimera, gir deg tipsene du trenger.

Årlig terrassevask er en del av vedlikeholdet

­– Terrassen bør vaskes godt minst én gang i året, helst om våren. Det er viktig å fjerne alger, smuss og svertesopp som har satt seg gjennom vinteren. Svertesopp gjør at treverket får en blå eller sort misfarging, og dette kan vaskes bort, sier Emil Heder.

­Vær imidlertid forsiktig med å ty til høytrykksspyler.

– Vær forsiktig med det. I så fall må du ha en egen terrassevask-innstilling på spyleren. Det er viktig at du ikke bruker for høyt trykk, det kan skade treverket. Bruk gjerne hageslangen. Så trenger du en mild husvask, for eksempel Opus Husvask fra Montér. Sprut på vann og såpe, og skrubb gulvet med en kost. Til slutt skyller du med vann.

Vask av terrassen er en viktig del av vedlikeholdet, det gjør at du holder soppdannelsen i sjakk.

Bilde av terrasse.
Alle vil vel helst slappe av på terrassen. Men når vedlikeholde er bra, er det bare å slappe av.

Beskytt treverket med olje eller beis

Hvis du har et terrassegulv av vanlig CU-impregnert treverk, altså det grønne treverket, bør det vedlikeholdes med noen års mellomrom med olje eller beis.

– Både olje og beis beskytter treverket. Hva du velger avhenger blant annet av om du ønsker farge på treverket og hvor lenge det skal stå før neste behandling. Fremgangsmåten er ganske lik enten du skal olje eller beise, sier Heder.

Oljing og beis uten farge vil ikke hindre at treverket ditt kan bli grått, slik mange ønsker.

–  Alt treverk vil uansett gråne hvis det blir stående lenge uten at du behandler det på nyttmen du kan bruke beis med farge hvis du ikke ønsker et grått uttrykk. Ut over det, har beis og olje samme funksjon: Det vedlikeholder og beskytter terrassen din fastlår Heder.

Når du skal olje eller beise, er det viktig å rengjøre godt først. Underlaget må være helt tørt før du starter.

Trex terrassebord.
Nydelige terrassebord fra Trex.

– Påfør oljen eller beisen med en rulle eller Easypad, og gå over i kantene med en kost. Ikke glem endeflatene på bordene, de er ekstra utsatt for sopp og råteskader. Påfør et ganske fyldig lag, og trekk av overskytende beis/olje slik at det ikke blir liggende en film over treverket. Rull langs bordretningen – hele bordet på en gang for å unngå skjolder. Det holder som oftest med ett strøk. La terrassen tørke i minst et døgn før du bruker den – dette er selvfølgelig avhengig av været.

­Vær obs på at du kanskje ikke bør beise to strøk.

– Da kan det fort bli skjolder i beisen, spesielt hvis du bruker vanntynnet terrassebeis. Men med Opus Ultrabeis kan du male to strøk på en trykkimpregnert terrasse som er tre år eller eldre, sier Heder.

Valg av terrassemateriale

Planlegger du å bygge ny terrasse? Ønsker du at den skal være mest mulig vedlikeholdsfri, eller synes du det er greit å olje eller beise annet hvert år? Dette er viktig å tenke gjennom før du velger hvilket materiale terrassebordene skal være i.

Hos Montér får du kjøpt fire hovedtyper terrassebord:

CU-impregnert:

De mest vanlige, grønne bordene som er i kobberimpregnert furu. De skal vedlikeholdes annet hvert år med beis eller olje.

Royalimpregnert:

Bordene er impregnert og kokt under vakuum i Royalolje. De er motstandsdyktige mot krymping, svelling og sprekker. Trenger ikke olje/beis de første 6-10 årene.

Varmebehandlet:

Varmebehandlet på ca. 1215 grader under vakuum. Trekker lite fuktighet og er lite utsatt for sprekker. Trenger ikke olje/beis.

Kompositt:

Laget av resirkulert materiale. Gir mye av den samme opplevelsen som treverk. Trenger ikke olje/beis.

Her kan du se instruksjonsvideoer av hvordan du bygger terrasse.

­– Alle typene bord må vaskes hver vår, men de har ulike egenskaper og ikke minst utseende. Royalimpregnerte og varmebehandlede terrassebord er dyrere i innkjøp, men du sparer kostnader til vedlikehold på sikt. Du kan også velge ulike fargenyanser og bredder av disse, opplyser Emil Heder og legger til:

Vi har terrasseeksperter i alle butikkene våre, så der får du all hjelp du trenger!

Kebony terrassebord
Kebony-teknologien gir et unikt tremateriale med lang holdbarhet. Produktet krever kun vanlig rengjøring.