Salting og strøing på glatt føre ¬– her er tipsene

Salting på glatt føre i oppkjørsel og trapper er både enkelt og effektivt. Her er noen nyttige råd.

Person som går på underlag med salt
Salt er effektivt for å smelte is men fungerer best på bart føre. Foto: Shutterstock

 

Det er fort gjort å ty til salt for å bli kvitt is ved inngangspartiet og i oppkjørselen hjemme. Tradisjonelt strøsalt er hurtigvirkende og svært effektivt i de laveste temperaturene, så lenge isen ikke er for tykk. Er isen for tykk, vil bare det øverste laget smelte og gjøre vondt verre: Smeltevannet fra det øverste islaget blir liggende over resten av isen, noe som gjør det enda glattere. Det kan derfor lønne seg å heller salte når underlaget er bart, for å forebygge isdannelse.

Vurder underlaget før du salter

Selv om salt kan være særlig effektivt mot den glatte isen, er det imidlertid gode grunner til å droppe bruk av det tradisjonelle veisaltet hjemme.

Se også: Velg riktig måkeutstyr!

Ikke alle underlag tåler salt. En treplatting kan til eksempel ta stor skade av salt, det samme gjelder betongunderlag. Det er også godt kjent at vei- og strøsalt er en miljøversting, som truer både natur og helse. Å dra med seg salt inn i bolig under sko og poser er heller ikke særlig gunstig. Salt kan ødelegge både gulvets overflate og de underliggende materialene, i tillegg til at det er vanskelig å fjerne med vaskemidler. Dessuten skader salt også potene til kjæledyrene våre.

Må isen først smelte, finnes det mer skånsomme alternativer til salt. Hey'di issmelt er et mer miljøvennlig smeltemiddel til bruk hjemme, og er ved normal bruk ikke skadelig for mennesker, dyr eller vegetasjon.

Ved bruk av salt eller andre smeltemidler er det viktig å være varsom. Husk hansker og gjerne en strøboks!

Sand og singel til hvert sitt bruk

I motsetning til salt som smelter is, finnes det flere alternativer på glattisen som øker friksjonen. Strøsand- og singel er enklere å bruke enn salt, og er heller ikke skadelig for miljø eller helse. I motsetning til salt, brukes strøsand- og singel etter at isen har lagt seg.

Å strø med sand er et miljøvennlig og bærekraftig valg som ikke skader naturen. Strøsand ligger solid på isens overflate, men har også sine baksider. Er sandkornene for små, kan de fort forsvinne ned i isen, og sand er dessuten vanskelig å samle når våren kommer.

Men sand er allsidig, og blandes ofte for å gi god effekt. Metoden med å blande sand med varmt, gjerne kokende vann, kalles varmsanding. Ved varmsanding smelter blandingen først det øverste laget før det fryser fast, noe som gir overflaten en tekstur som kan minne om sandpapir. Det gir godt feste. Er isen tykk, er ferdig sand blandet med salt også et alternativ.

Strøsingel har skarpe kanter som gir god friksjon og feste gjennom vinteren. I motsetning til ren sand vil ikke singel forsvinne like raskt, og er dessuten lettere å rydde opp. Ønsker du å ta det et skritt lenger, er Leca safe et annet strøalternativ. Dette er et rent naturprodukt med lette kuler som ikke synker ned i underlaget, og er meget enkel å samle opp når snø og is forsvinner. I tillegg kan det gjenbrukes i blomsterbed resten av året!

Se Montérs store utvalg av måkeutstyr – fra isskraper til spader, snøfresere og strøprodukter.

Les mer