Hvor stor snøfreser trenger jeg?

Det er sjelden beleilig med et tungt snøfall, spesielt når tiden er knapp og bilen står bom fast. Da kommer snøfreseren virkelig til sin rett. Men hvor stor snøfreser trenger du egentlig?

SNØFRESER TORO POWER CLEARE

 

Når du skal gå til innkjøp av en ny snøfreser kan det være vanskelig å få oversikt over forskjellene på de ulike snøfreserne og hvilken snøfreser som dekker ditt spesifikke behov best.

En liten prat med produktsjef for sesongvarer hos Optimera, Vibeke Kaareng Rotegård, avslører også at det vanligste spørsmålet de får fra kunder i denne produktkategorien er «hvor stor snøfreser trenger jeg?»

– De største forskjellene på disse snøfreserne er i all hovedsak fremkommelighet, og hvor store mengder snø de flytter av gangen. Da blir den viktigste faktoren for valg av snøfreser hvor i landet du bor, hva slags terreng du skal frese og hvor mye snø som faller i det aktuelle området, sier Rotegård.

Slik velger du riktig snøfreser

De ulike klimatiske forholdene vårt langstrakte land byr på, fører med andre ord til at det er stor variasjon i hva slags snøfreser folk trenger. Dette er nok også noe av grunnen til det store utvalget av snøfresere du finner på markedet.

Så, la oss begynne med dem som bor i de mest snøtunge delene av landet. Hva slags snøfreser skal de velge?

– I de mest snørike områdene lengst nord i landet anbefaler vi som regel en snøfreser av den større typen, med belter i stedet for hjul. Beltene gjør at freseren kommer seg lettere gjennom terrenget, og ikke blir stående å spinne i snømengdene, sier Rotegård.

Snøfresere med belter er altså de mest fremkommelige, men produktsjefen er likevel rask med å poengtere at snøfresere med hjul også vil gjøre jobben på en særdeles god måte i de aller fleste forhold.

– Stort sett, og de aller fleste steder i landet, så vil en snøfreser med hjul være mer enn bra nok, sier hun.

Bilde av en toppmodell beltefresere, som har en ryddebredde på 71 cm og leveres med varme i håndtak og integrert LED-lys.
Toppmodell: Denne beltefreseren har en ryddebredde på 71 cm og leveres med varme i håndtak og integrert LED-lys.

 

Hvor stort område som skal freses, og snømengden på disse, har også betydning for hvor liten eller stor snøfreser du bør velge. Med tiden har det kommet flere ulike drivverk for snøfresere. Du får nå også elektriske snøfresere, enten med ledning eller batteri.

– Dette er i utgangspunktet kraftige snøfresere, men foreløpig egner nok disse seg best til mindre jobber med lett og enkel snøfjerning, som på små verandaer, ved inngangspartier og lignende, sier Rotegård.

Blir det derimot for mye snø for disse minste snøfreserne, vil snøen fort pakke seg. Da er det mer gunstig å gå for en større freser.

– Det viktigste er å ikke velge for liten snøfreser. Velg heller for stor enn for liten, hvis ikke blir fresingen fort et slit. Det er fortsatt de bensindrevne freserne som er kraftigst, sier hun.

Bilde av en batteridrevet snøfreser, som freser snø.
Batteridrevet: Elektriske snøfresere er praktiske til mindre områder.

Snøfresere med det lille ekstra

For deg som skal ut å frese, er det ikke nødvendigvis bare effekten av selve snøfreseren som spiller inn ved anskaffelse av nytt redskap. Produsentene har derfor spekket opp de råeste snøfreserne med litt ekstra utstyr, for å gjøre jobben så behagelig som mulig.

– I noen av de største freserne får du blant annet varme i håndtaket, lys og andre løsninger som gir freseren litt ekstra finesse. Det bør absolutt være mulig å finne en snøfreser tilpasset alle behov, sier Rotegård.