Velg riktig grill

Hvilken grill skal du velge? Vel, det er opp til deg. Men her har du noen gode råd.

Mann som gruller kjøtt og grønnsaker på en kullgrill

 

Når vinteren går mot vår tar vi gjerne grillen frem. Å få frem grillen er selve symbolet på lysere tider, det er mer enn bare et redskap for å lage mat.

Grillplass og grillbehov

Når du skal handle grill, er det noen spørsmål du bør stille deg selv. Hvor mange skal du ha til bords? Er dere stort sett bare to personer til måltidet, eller ønsker du å ha store hagefester hele sommeren? Plassen du har til grillen spiller også en rolle. Har du stor hage eller en kun liten balkong?

Og ikke minst: Hva slags grillmenneske er du? En grillentusiast med sans for litt ekstra, eller skal du varme pølser og kun det?

 Gassgrill eller kullgrill?

Noen tenker at det store spørsmålet er om en skal gå for kull eller gass. Kull er mest for spesielt interesserte.

– Kull er for de som vil ha akkurat den smaken. Det er nostalgisk, og det er for deg som har god tid til å vente på perfekt grilltemperatur. En kullgrill er også lett å flytte på og tar ikke så stor plass, sier Marita Irene Berg, kategoridirektør med ansvar for grill i Montér.

Bilde av grill i hage
Velg den grillen som passer akkurat deg. Det er ingen grunn til å verken velge for liten eller for stor grill.

En svært god grill

– En gassgrill er og blir mye enklere, og vi tilbyr full range på gassgriller hos oss. Vi har blant annet en grill som har vunnet best i test i TV2 hjelper deg, nemlig Flying Culinary Circus, forteller hun.

Det finnes også flere griller for den som ikke har behov for så store grillflater. Er dere bare én eller to, trenger du kun en liten grill.

– Men tenk godt igjennom hva du ønsker å grille. Er dere en familie på fire som ofte som ofte har gjester og vil grille mer enn bare pølser og hamburgere, så bør du vurdere en litt større grill, anbefaler Marita.

Ulike soner til ulike behov

Mange ønsker å bruke grillen til mer enn det enkleste:

– Har du behov for å langtidssteke eller grille grønnsaker, bør du se etter en noe større grill med ulike soner, gjerne med fire brennere eller mer. Da er det lettere kontrollere varmen på det du lager. Du trenger jo ikke å ha full varme på alt. Nå har en grill så mange muligheter, som for eksempel å lage wok. Du kan ha en sideplate til en god saus.

Kvalitetsgriller som varer lenge

Broil King leverer kvalitetsgriller du kan ha glede av lenge. Alle grillene har selvfølgelig omfattende garantier og størst mulig ytelse og moderne design. De er laget av materialer av høy kvalitet, slik at du skal ha glede av investeringen i en lang rekke år.

Grillen bør klargjøres for lagring

Når du setter grillen vekk før høsten er det viktig at du tar en ekstra runde med rengjøring og smører inn grillelementet med olje. Pakk dette inn i avispapir og lagre akkurat denne delen frostfritt. Så er det viktig at grillen står under et godt grilltrekk, slik at ikke vær og vind får for mye tak. Ingen deler skal inn i oppvaskmaskinen. Vask alt for hånd.

Gjør du en skikkelig jobb før du rydder den vekk, blir alt mye enklere om våren.

 – Hva med de som ikke har gjort denne jobben?

– Hvis grillen har stått i garasjen bør du i alle fall sjekke at det ikke har flyttet inn noen ekle dyr i grillen i løpet av vinteren, ler Marita.

Sjekk regulatorslangen

Å sjekke regulatorslangen er imidlertid det viktigste.

– Det står datomerking på slangen, men uansett må du sjekke at den er hel og fin. Bøy litt på slangen for å se om det har kommet noen sprekker, eller smør Zalo på slangen og se om det kommer bobler når du setter på gassen. Bobler betyr det at det er lekkasje og at slangen må skiftes før du kan sette i gang. Du bør alltid ha et ekstra sett med regulatorslange liggende, sier Marita Irene Berg.

Bilde av mann som griller
Med en grill har du alltid en andledning til å invitere gjester.

Bålpanne

Hos Montér merkes det at bålpanne virkelig er i vinden.

– Vi har doblet salget under koronaen. Folk ønsker å kose seg hjemme, ikke bare på hytta. Bruksområdet for bålpanner har blitt mye videre. Du kan for eksempel poppe pop corn, grille, steke vafler og pinnebrød. Det er kosen som står i sentrum rundt bålet. Folk ønsker å gjøre det fint ute med blomster og møbler og da er bålpanna virkelig toppen av kransekaka, sier Maria Berg.

Det skaper en spesiell atmosfære og gjør det ekstra sosialt.

– Bålpanna har i grunnen flere bruksområder enn kullgrillen, fastslår Marita Berg.

Les mer om utekos året rundt med bålpanner her.

Vinterbilde av bålpanne
Bruken av den fleksible bålpanna har skutt i været. Hva med popcorn i det fri?

Husk det viktige tilbehøret

Har du en grill i hagen er det noen ting du bør ha på plass.

  • Alle med gassgrill må ha et regulatorsett. Med Broil King er dette alltid med. Husk å kjøpe det i tillegg om det ikke følger med til din grill.
  • Et skikkelig grilltrekk. Det er nødvendig for å ta godt vare på grillen og de viktige delene, som for eksempel regulatorslangen. Ikke spar penger på dette.
  • En grillklype i god kvalitet. Den skal ikke svikte når det virkelig gjelder, og må tåle svært høy temperatur. Du skal jo bruke grillen mye!
  • Digitalt termometer. Gir deg god kontroll på store kjøttstykker som skal langtidsstekes.
  • Grillbørste til rengjøring.

Ha respekt for gassgrillen

Husk at dersom det skjer noe med grillen så er det potensielt farlig. Vær derfor nøye med å sjekke slangen for lekkasjer. Dette kan potensielt føre til eksplosjon. Sørg også for å fjerne fettrester jevnlig, slik at det ikke utvikler seg brann.

Bilde av kvinne, hund og grill om vinteren
Å grille er et sikkert vårtegn her i nord. Men det er ingen grunn til å la grillen stå forlatt om vinteren, heller.