Rydd hagen klar for våren

Hva er det første man burde starte med når snøen har smeltet, og uteplassen begynner å komme frem etter en lang vinter? Vi forteller deg hvordan!

Mor og datter som planter i hagen
Plante ut blomster? På våren kan man starte forsiktig med for eksempel stemorsblomster, tusenfryd eller påskeliljer. Dette er vakre småblomster som også tåler litt nattekulde.

Dette kan du gjøre tidlig på våren

Higer du etter å få slått deg løs i hagen, eller kose deg på terrassen? Gjør unna vårryddingen tidlig, så får du ekstra lang tid til å nyte sesongen ute. Er du enda litt mer ivrig kan du også begynne å så de første frøene inne, så du får en god tjuvstart på sesongen.

Spar tid og krefter med riktig utstyr

Vi har produktene du trenger for å få en god start på våren ute i hagen. Med rett utstyr trenger ikke ryddingen å være verken slitsomt eller kjedelig. Ta på deg støvler og noen klær det ikke er så farlig med, gå ut i vårsolen og rydd klart for utekosen. Husk at det er enklere å gjøre det nå, før alt spirer og gror!

Dette trenger du:

  • Hansker
  • Trillebår
  • Rive
  • Søppelsekker
  • Diverse hagesakser

Få en vakker og grønn plen gjennom hele sesongen

Start med en ordentlig våropprydding ute med plukking av søppel, feing og raking av singel. Når det begynner å bli tørt, kan det være lurt å gå over plenen med å fjerne grus.

I samme slengen kan du også repare vinterskader på plenen ved å fjerne gammelt og dødt gress, med en rive og/eller en mosefjerner. Denne lufter og klargjør plenen for ny sesong, og fjerner mose etter en mørk og fuktig vinter.

Du kan også kutte gresset og gi plenen en runde med plengjødsel. På sekken står det anbefalt mengde man skal bruke, og du får best effekt ved å gjødsle i regnevær, eller rett før regneværet. Da løses gjødselen raskt opp, og trekkes ned til plenrøttene.

Tips! Dess oftere du klipper, dess finere blir plenen. Om du klipper så sjelden at du må samle gresset med rive eller gressoppsamler, vil jorda bli utarmet. Det beste er å la gressklippet ligge igjen. Det gir mat til meitemark og småkryp og hjelper til med å holde jorda frisk.

Les mer: God plantejord gir friske planter

Fortsatt snø i hagen?
Bor du et sted i landet det fortsatt er snø, og ønsker at snøen skal smelte raskere? Spre jord eller sand utover snøen da dette tar til seg solen bedre og fremskynder smelteprosessen.

Få det fint i hagen med bark!

Våren er også en fin tid til å legge bark i hagen. Det er en 100 % naturlig råvare som har både en god nytteverdi, og prydverdi i hagen.

3 tips til hvordan du legger bark:

  • Legg gjerne barkduk først for å forhindre at ugresset vokser igjennom. Snitt små kryss i duken der hvor det er planter. Lag kryssene så små som mulig og trekk duken over planten.
  • Unngå å få jord oppå duken slik at du forhindrer vekst av ugress. Dekk godt med bark over, gjerne 5-7 cm. 
  • Skal du legge bark i en skråning? Da er det lurt å bruke barkstoppere. Disse forhindrer at barken sklir nedover skråningen og gjør at barken holder seg på plass.

Les mer: Ryddige bed med bark

Gå løs på blomsterbedene

Fjern vinterdekke, klipp bort visne deler og start ugressbekjempelse. Ofte ser man at jorden har sekket litt sammen noen steder, eller at man må plante inn litt nytt i bedet, og da er det fint å tilføre ny jord. Det er også lurt å gi en runde med hagegjødsel i bedene i løpet av april når temperaturen har blitt høyere, og veksten har så vidt begynt. Dette gir en god boost og gir plantene en god start for en ny sesong.

Vær obs på ugress nå tidlig i sesongen. Det er enklere å fjerne de mens de er småplanter, og enklere å se. Ved å fjerne litt ugress nå tidlig, er du spart for at det tar overtaket utover i sesongen. Bruk gjerne en krafse (kan også kalles kultivator/lukeskyffel) for å få med lange røtter. Et godt tips for å unngå at ugress etablerer seg er for eksempel å plante tett, legge bark eller sette løker. Når løkplantene da titter opp og utfolder seg på våren, er det vanskeligere for ugress å etablere seg. 

Skap et uterom du kan nyte gjennom våren og sommeren

Forleng utesesongen! Det kommer flere og flere gode terrassevarmere på markedet som varmer godt det den treffer. En god bålpanne gjør også kalde vårdager litt mer hyggelig.
Når trappen er kostet og verandaen spylt og vasket, er det også koselig å plante i noen krukker som pynter opp ved inngangspartiet eller uteplassen.

På våren kan man starte forsiktig med for eksempel stemorsblomster, tusenfryd eller påskeliljer. Dette er vakre småblomster som også tåler litt nattekulde.

Planting i krukker - i 2 steg:

1. Når man skal plante i krukker er det viktig å starte med å fylle krukken med ca 1/3 del med lecakuler. Dette gir god drenering som er viktig for at plantene skal trives, og ikke drukne i pottene.

2. Fyll deretter med blomsterjord, og bland gjerne inn litt gjødsel slik at blomstene har en god matpakke, som sikrer god vekst og blomstring.

Har du planter som har overvintret i krukker?
Mange opplever at disse blir brune og dør på våren. Når sola begynner å varme så kvikner plantene til, og potten er gjennomfrossen. Da tørker ofte plantene og dør. Trikset for at disse skal klare seg er å vanne med litt lunket vann på dagtid. Hvis du da på disse dagene gir plantene litt lunket vann i potten, har de stor sjans for å klare seg.