Gjør snørydding enklere med riktig måkeutstyr!

Norsk vinter betyr snøvær, som igjen betyr snømåking. Å skape fremkommelighet i vinterlandskapet vårt kan være både tidkrevende og slitsomt, men heldigvis finnes det måkeutstyr som gjør snøryddingen både raskere og enklere.

Håndholdte snøredskaper: Bør du velge metall eller plast?

Plast har tre klare fordeler fremfor metall:

  • Plast veier mindre og er derfor mer skånsomt for ryggen.
  • Egenskapene til plast som materiale gjør at det ikke skades av salt, dermed bruker du mindre tid på vedlikehold.
  • Våt snø klumper seg ikke like lett på plast som på metall, og kan derfor være lettere å jobbe med når været er mildere.

Metall derimot, tåler mer. Det betyr at du kan løfte tyngre og beholde utstyret lenger før du må kjøpe nytt. Velger du aluminium trenger det ikke å bli spesielt tungt heller.

Tips: Dersom utstyret blir utsatt for strøsalt, bør du spyle metallet innen rimelig tid for å unngå rust.

3 raske tips til valg av snøfreser

  1. De to-trinns, bensindrevne snøfreserne er de med mest kraft i motoren.
  2. Større områder krever større maskiner (med god arbeidsbredde).
  3. I områder med mye dyp snø eller kuppert terreng bør du velge en freser med litt større og kraftigere hjul.


Velg riktig snøfreser: Hva er best av bensin-, elektrisk og batteridrevet?

Om du bør velge bensin-, elektrisk- eller batteridrevet snøfreser, avhenger av hvordan det ser ut der du skal bruke utstyret.
Generelt har bensindrevne motorer mer kraft i seg enn elektriske, så skal du for eksempel opp bakker og gjennom brøytekanter, bør du kanskje velge bensin og en litt kraftig motor.
Er det derimot flatt der du skal måke og du har tilgang til stikkontakt ute, kan en elektrisk snøfreser gjøre en ypperlig jobb. Velger du batteri slipper du å måtte koble til ledning, som for mange oppfattes som mer praktisk.

Bør du velge snøfreser med hjul eller belte?

Generelt er snøfreserne på hjul mer smidige i bevegelsene og lettere å manøvrere rundt hjørner og langs kanter, enn en freser med belte.
Men skal du måke snø i bakker og skråninger bør du sannsynligvis velge en av modellene med de litt større og kraftigere hjulene. Disse tåler og kommer seg frem i de mer ulendte terrengene. Det samme gjelder dersom du skal håndtere tung, tettpakket snø.
Hvis oppkjørselen din (eller det området du skal måke) er nogen lunde flat og du skal frem på glatt is, kan mindre hjul og kjetting fungere helt utmerket.

Ett-trinns eller totrinns snøfreser?

Forskjellen på en ett-trinns og en totrinns snøfreser er at: Ett-trinnsmaskinene har én skovle som både drar snøen inn og kaster den ut. Hele arbeidsprosessen skjer altså i ett trinn.
Mens totrinnsmaskinene gjør arbeidet i to trinn; Ett sett skovler graver seg ned i snøen og mater den over til et annet hjul - Som så kaster snøen unna. Totrinnsmaskinene er gjerne både større og tyngre, men har i gjengjeld større kapasitet.

Tips: Bruk smøremiddel eller fett for å unngå at fuktig snø klumper seg fast i metallet. Du kan for eksempel bruke Multispray eller vanlig formfett/stekespray.

Hvor stort er området som skal ryddes for snø?

Skal det helt enkelt ryddes gangvei mellom ytterdøren og gata, så holder det sannsynligvis med en liten, lett spade, eller middels stor snøskuffe pluss en kost med litt stiv bust.
Men er det en stor oppkjørsel du skal måke, eller andre store flater som samler mye snø, bør du heller gå for en bred snøsrydder der du får tatt unna mye om gangen. Alternativt kan du velge en snøfreser som hiver snøen unna for deg.
Kort sagt: Jo større område som skal måkes, desto større bør også måkeutstyret være.

Hvor skal du måke snø?

Grunnforholdene der du skal måke kan stille ulike krav til snømåkingsutstyret.
Det er for eksempel ikke alle snøfresere som håndterer høye, hardpakkede brøytekanter. I et slikt tilfelle må du kanskje hjelpe til å løsne opp snøen først, med en enkel spade.
Består gårdsplassen din av grus eller du har benyttet strøsand, bør du velge en freser med mulighet for å justere avstanden ned til bakken (slik kan du unngå å kaste grusen inn i plenen).
Er det på taket du skal måke, så vil vi anbefale å bruke en taksnømåke.

Hvor ofte skal du bruke måkeutstyret?

Bor du et sted der snømåkingen er et daglig faktum, og du bruker mye tid i løpet av en vinter til å bane gjennom krystallene, bør du sannsynligvis investere litt i kvalitet. Tidsbesparelsen er én ting, og ved å slippe å kjøpe nytt utstyr år etter år, vil du over tid kunne spare en del penger også.

Hvilken prisklasse ser du for deg?

Selv om funksjonalitet betyr mye, spiller selvsagt også prisen en viktig rolle i valget av snømåkingsutstyret. Hos oss finner du alltid rimelige og konkurransedyktige alternativer i Fast Lavpris-sortimentet, og et bredt utvalg snøprodukter fra kjente merkevarer. Følg også med på våre kampanjer for å få med deg gode tilbud på måkeutstyr.

tema