Hva slags ytterdør skal du velge?

Ytterdører finnes i utallige utførelser og modeller. Her ser vi nærmere på hva som kjennetegner de mest brukte dørtypene.

ytterdør fra gilje i fargen antrasitt
Mange dørprodusenter har et bredt utvalg i utførelser og farger. Her er modellen Doris fra Gilje i fargen antrasitt. Foto: Gilje

En ytterdør er ikke bare en dør. Den er selve førsteinntrykket til hjemmet ditt, og kan fortelle mye eller lite om dere som bor der.

Men utseendet er som kjent ikke alt, først gjelder det å finne ut hvilken type dør du trenger. Hvilke egenskaper skal den ha? Hvor mye vedlikehold vil den trenge? Hvor mye penger vil du legge i den?

— Overordnet kan vi si at det finnes tre hovedtyper ytterdører: Rene tredører, komposittdører og PVC-dører. Og det finnes en rekke avarter av disse tre igjen, forteller Gaute Rotegård, driftsleder Montér Nesbyen i Optimera.

Velge ytterdør - tre, kompositt eller PVC?

Den rene tredøren består av en treramme som isoleres godt før den paneleres både utvendig og innvendig med den amerikanske furusorten accoya.

— Fordelen med accoya er at denne tresorten er selvimpregnerende, noe som reduserer behovet for vedlikehold. Men disse tredørene ser vi sjelden brukt på boliger, de er mest populære i hyttemarkedet.

Komposittdøren derimot, er den desidert mest populære dørtypen til hus og leiligheter.

— Denne døren består også av en isolert treramme. Men i stedet for trepanel, har den overflater i kompakt laminat.

Ytterdører i kompositt er svært fuktbestandig, og egner seg godt i nordisk klima.

— En komposittdør er solid og kan leveres i svært mange standardutførelser. Det er en grunn til at denne typen er vår mest solgte, sier Rotegård.

PVC-døren er litt dyrere enn komposittdøren, men er til gjengjeld nærmest vedlikeholdsfri.

— Her består hele konstruksjonen av PVC-materiale. Det gjør at den egner seg spesielt godt i litt krevende omgivelser, for eksempel i sure miljøer, eller på boliger som står utsatt for sjøsprøyt, forklarer Rotegård.

Hvilke egenskaper bør ytterdøren ha?

Når type dør er valgt er det på tide å se på hvilke egenskaper du søker i din nye ytterdør.

Har du behov for ekstra isolasjon? Er det mye støy rundt boligen din? Vil du ha en ekstra brann- og innbruddsikker dør? Mulighet for kodelås? Eller kanskje en kombinasjon av alt sammen?

Se hele vårt utvalg av ytterdører her

— Hos Montér finner du en rekke kvalitetsdører fra mange ulike leverandører, så vi har helt sikkert døren for deg. Skulle du ønske deg noe vi ikke har på lager kan vi bestille det inn. Tenk gjennom hvilke behov du har og ta turen innom byggevarehuset så hjelper vi deg i mål, lover Rotegård.

moderne hus med oransje ytterdør
Enten du velger ytterdør i kompositt, tre eller PVC, bør du velge en dør som passer både huset og eiernes personlighet! Her ser du døren Herakles fra Gilje i fargen oransje. Foto: Gilje

Vær modig i valg av ytterdør 

Selv om vi alle kan være enige om at skjønnhet kommer innenfra, er det ikke noe i veien for å tenke litt overflatisk når det kommer til dører. Hvis alle velger den samme klassiske ytterdøren kan det fort bli litt kjedelig.

— Ikke undervurder kraften i ei flott ytterdør, slår driftsleder Rotegård fast med et glimt i øyet.

Han skulle ønske flere turte å ta et dørvalg litt utenfor boksen. Det finnes nemlig ytterdører i alle kategorier:

  • Moderne ytterdører har gjerne et stramt uttrykk. Her finner vi alt fra glassflater i ulike størrelser og fasonger til dører med ekstra dekor i form av utskjæringer eller spiler.
  • Tofløyet ytterdør egner seg dersom du ønsker et storslått inngangsparti. En dobbel ytterdør kan virkelig sette prikken over i’en. En klassisk tofløyet ytterdør passer ikke bare inn i tradisjonell herregårdsstil, det går fint an å installere moderne, stramme linjer også her.
  • Lek med farger! Mange ytterdører kan leveres i et bredt utvalg farger med NCS-kode. Hva med en blå ytterdør? Eller en kanarigul velkomst? Her er det bare fantasien som setter en stopper!
  • Ytterdør i eik eller teak? Det kan bidra til å gi boligen et eksklusivt preg og være akkurat det du er ute etter. 

våre tjenester

Ferdig Montert ytterdør

Les mer
FM ytterdør

Neste steg: Hva koster en Opus Uno ytterdør?