Hvorfor sprekker gipsplater?

Har du oppdaget gipsplater med stygge sprekker? Da lurer du kanskje på hvorfor dette har skjedd, og hvordan det eventuelt kan repareres. Her gir vi deg noen råd!

Gipsplate med sprekker

Det er som regel to hovedgrunner til at gipsplater sprekker. Gipsplater brukes mye på grunn av den fine, glatte overflaten og anvendeligheten. Samtidig mangler materialet elastisitet, og hardheten er relativt lav. Dette gjør gips utsatt for skader, og ikke minst sprekker. Driftsleder Øyvind Tønnesen hos Montér Mandal, deler her sine beste råd. Ifølge ham, er det særlig to grunner til at gipsplater sprekker.

– Den kanskje viktigste grunnen til at gipsplater i bygninger sprekker, er at det øvrige reisverket er laget av «levende» materialer som tre. Når treverket beveger seg, vil gips og eventuell sparkelmasse kunne sprekke, siden de ikke har samme bevegelighet, forklarer han.

En annen viktig årsak til at gipsplater sprekker, handler om feil håndtering.

– Gipsplater må transporteres og pakkes på en forsvarlig måte. Hvis du laster platene og får en bøy på dem, så kan de fort sprekke, forklarer Tønnesen.

Slik unngår du sprekker i gipsplatenes skjøter

Sprekker i gipsplatenes skjøter kan være irriterende, men heldigvis er det nokså enkelt å unngå at det oppstår.

– Det kan være gunstig å legge en forsterkning de stedene sprekker typisk oppstår, som f.eks i plateskjøter. Sørg også for at du bruker produkter som er egnet for sparkel på gipsplaten, da dette kan forhindre at det sprekker, forklarer Tønnesen.

Bruk av gipshjørner kan også være nyttig, siden disse kan beskytte gipsvegger og andre konstruksjoner mot hakk fra slag og støt.

Bruk gipshjørner og stålprofiler

For å forhindre hakk og sprekker på gipsplater, kan det være lurt å montere stålprofiler og gipshjørner. Ifølge Tønnesen, er fremgangsmåten forholdsvis enkel.

– For å montere et gipshjørne trenger du en sprayflaske med vann. Vannet aktiverer limet, som allerede finnes på gipshjørnet. Deretter limer du hjørnet rett på gipsplatene, forklarer han.

Skal du montere stålprofiler bak gipsplater, er det nyttig å ha litt mer utstyr for hånd. Øyvind Tønnesen trekker frem både drill, platesaks og stålskruer som anbefalt utstyr. Plasser stålforsterkningen bak platen, etter at du har klippet til riktig størrelse med platesaksen.

Gipsplater med sprekker kan ofte repareres

Kan du reparere gipsplater med sprekker, eller bør de byttes ut? Øyvind Tønnesen mener dette først og fremst avhenger av skadeomfanget.

– Hvis en gipsplate har sprukket litt opp, kan du fylle hull eller sprekker med gips på tube – på samme måte som du ville gjort med fugemasse. Eventuelt kan du sparkle på nytt, dersom det er behov for det, sier han.

Er derimot skadene veldig store, bør du bytte ut hele gipsplaten, eller vurdere andre metoder for reparasjon. Her er to framgangsmåter for å reparere større skader.

Hos Montér kan du finne utstyret du trenger

Enten du har gipsplater med sprekker, eller vil forhindre fremtidige skader på gipsen, har Montér utstyret du leter etter. Her er noen av våre anbefalte produkter:

Kom gjerne innom din nærmeste Montér-butikk, og motta gode tips fra vår byggeservice-avdeling i alle butikker. Vi hjelper deg gjerne med å finne løsninger som gjør at du kan forhindre eller reparere sprekker i gipsplater. Vi sees!