Hvordan legge gipsplater på vegg og i tak - slik går du fram

Du kan legge gipsplater på veggen helt alene uten hjelp. For å montere i taket trenger du en gipsheis, hvis du ikke får noen til å hjelpe deg.

Foto: Norgips

For å skru opp gipsplater på veggen starter du med å måle høyden fra gulv til tak.

Bruk vateret som en linjal mens du kapper. Når du har tilpasset den første platen, gjør du nøyaktig det samme på de neste. Platen legges opp mot stenderne og skrus fast.

Verktøyet du trenger

 • Langvater, rettholt, gipsvinkel eller tømrervinkel
 • Tvinger
 • Kniv
 • Meterstokk
 • Blyant
 • Drill
 • Gipsskruer

Skal du ikke ha en taklist kan du bruke en gips-sko eller et brekkjern for å flytte gipsplaten helt opp til taket. Bruk kiler for å få det helt rett i underkant. Glippen du får, dekker du med fotlist etterpå. Har du ikke vært nøye når du setter opp stenderverket, får du utfordringer når gipsplatene skal på. Er stenderverket rett og platene montert rett, vil du få et veldig flott sluttresultat.

Monterer du gipsplatene alene, trenger du en tvinge som hjelper deg å holde gipsplatene på plass før de monteres. Et triks er å feste en skrue nederst i hjørnet av gipsplaten. Det holder platen på plass slik at du kan ta av tvingen, dytte platen mot skjøten, og feste tvingen på nytt. Nå som platene ligger kant i kant, kan du feste de resterende skruene. Gipsplatene monteres i retning mot stenderåpning.

Falset kant på gipsplater må legges mot hverandre

En gipsplate har en forsenkning på hver side der de er litt tynnere. Dette kalles en fals. I tak, som på vegg, er det viktig at du husker å legge de falsete kantene mot hverandre når du skal skjøte platene sammen. I falsen legges papirstrimmel og sparkel eller akryl over, og resultatet blir en helt glatt overflate. Bruk papirstrimler over alle skjøter, ellers vil det sprekke opp over tid. Falsen går normalt 5,5 cm inn på gipsplaten. Skjær av 6 cm dersom du ikke skal bruke falsen, for eksempel inn mot hjørner.

Mange gipsplater har markerte linjer som indikerer hvor stenderverket ligger.  For montering av lettvegger er anbefalingen at du skal ha maksimum 25 cm mellom hver skrue.

Montering av gipsplater og hjørner

Hjørnene til gipsplatene er ikke dekket av papp og derfor særlig utsatt for skade. Med en beskyttelsesskinne av plast (som limes fast) eller i metall (som skrus fast), beskytter du gipsplaten. Det finnes hjørnehammere som med ett slag fester skinnen på plass i hjørnekantene. Skinnen dekkes med sparkel.

Hvordan feste gipsplater på murvegg

Før du fester gipsplater på en murvegg, må du vaske muren godt. Smør på gipsbruk (som du blander ut selv) i strenger som er 15 mm tykke bak på gipsplaten. Deretter presser du platen på plass med et kraftig rettholt, samtidig som du kontrollerer at gipsplaten er i lodd, og ligger i plan med de øvrige platene. Dersom gipsplaten siger, kan den holdes på plass med plateholder eller egnet stempling. Etter cirka en halvtime, kontrollerer du platekantene og justerer ujevnheter.

Hvordan montere gipsplater i tak/himling

Når du skal legge gipsplater i taket, rettere sagt himlingen, kan du vurdere å bruke doble gipsplater for å øke lydisoleringen. Bruk gipsplater beregnet for tak/himling. I taket bør platene monteres på tvers av lektene. Lysinnfallet bestemmer montasjeretning. Kantene legges tett inntil hverandre, kortkantene avfases. For å klare jobben alene trenger du en gipsheis, eller plateløfter. Disse får du leid hos Montér. Er dere to som jobber sammen, kan dere presse opp platene i taket med en hjelpestøtte.

Du trenger

 • Langvater, rettholt, gipsvinkel eller tømrervinkel
 • Gipsskruer
 • Drill
 • Blyant
 • Meterstokk
 • Kniv
 • Stige

Gipsplater kan legges for å lage rutemønster i taket, og da sparkler du ikke. Skjøtene må alltid forskyves slik at det ikke gir sprekkdannelser. Dersom du har spotkasser, må du måle opp slik at du kapper platen riktig før du monterer. Dersom du kan, bruk alltid en hel gipsplate, den er alltid mye sterkere enn en skjøtet. Ha alltid et spikerslag under skjøtene.

Det er anbefalt å feste skruene med kortere avstand i taket enn ved legging av gipsplater på veggen. Avstanden mellom skruene må ikke være mer enn 25 centimeter på vegg.

Se monteringsanvisning her.

Fest kortsidene og langsiden av taket først, for deretter å gå inn mot midten og markere en linje for spikerslagene. Denne linjen følger du når du skrur inn resten av skruene.