Hvordan kappe gipsplater

Teknikken for å kappe gipsplater er enkel og effektiv. En gipskniv er alt utstyret du trenger for å komme i gang.

Foto: Norgips

Start med å legge gipsplaten du skal kutte over to bukker.  Bruk en tommestokk og mål opp hvor lang/høy du vil platen skal være. Merk det du skal kappe av med en blyant, øverst og nederst på gipsplaten. Ikke bruk krittsnor, krittstreken synes godt gjennom malingsstrøk.

Trekk en strek mellom merkene ved hjelp av en rett planke, eller rettholt. Bruk en gipskniv eller tapetkniv og skjær gjennom det øverste laget av papp, ca. 1 - 2 mm dypt inn i platen. Det finnes verktøy som platevinkel, kantskjærer, stikksag, rasp og fashøvel som også kan brukes, men du kommer langt med en gipskniv.

Etter at du har skåret, trenger du ikke å bruke mye styrke. Legg et kontant press på den gipsdelen som skal av, og du får et knekk i platen. Gipsen som skal bort, vil da fortsatt henge fast i kartongen på baksiden av plata. Skjær gjennom den siste kartongen på baksiden. Er ikke kappet helt rett, kan du rette det opp med en gipskniv eller finjustere med en gipshøvel. En annen teknikk er å gi platen et lite «kakk» på baksiden av kuttet. Da vil gipsmaterialet gi etter, og du må skjære av den siste delen. Da er det lettest å skjære kartongen av på baksiden av platen.

To hender knekker av en gipsplate etter at den er risset med tapetkniv.
Når kappet er knekt av, gjenstår det bare å skjære gjennom kartongen på den andre siden. Foto: Gyproc

Velg rett verktøy for skjæring i gipsplater

For å skjære buer og sirkler i en gipsplate, bør du bruke en stikksag. For å skjære ut mindre hull, til for eksempel elbokser, bruker du en koppsag. Rette spor sager du ut med håndsag. Det holder lenge med en gipskniv eller en tapetkniv. Velg en kniv med et tykt og stivt blad, så slipper du at bladet knekker. Det finnes spesielle kniver til gipskapping, både elektriske og såkalte hacksager. Velg verktøy ut ifra hva som føles godt i hånden og hvor stor jobb du har foran deg.