Hvor kastes gipsplater?

Visste du at gips kan gjenvinnes nærmest i det uendelige? Men da er det avgjørende at du kaster gipsplatene på riktig måte.

Foto: Gyproc

— Gipsplater skal sorteres så rent som mulig og alltid kastes på avfallsstasjon. Her er det egne containere som benyttes spesielt til gips, forteller Ingrid Kalstad, miljø- og dokumentasjonsansvarlig hos Montér i Optimera.

Gips er enkelt å gjenvinne

Alle de rene og tørre gipsplatene sendes deretter videre til et gipsgjenvinningsanlegg hvor de males opp og får nytt liv. I tillegg til at det er mer klimavennlig å gjenvinne enn å produsere nytt, reduseres også behovet for frakt av råmateriale langveisfra og mengden byggeavfall kuttes.

— I motsetning til mange andre byggematerialer er gips enkelt å gjenvinne. Nettopp derfor er det så viktig at det kastes på rett plass og ikke ender opp i restavfallet.

Også ødelagt gips har gjenvinningsverdi

Er du i gang med et større byggeprosjekt, kan det vært lurt å sortere avfallet underveis. Særlig hvis du skal frakte det videre til avfallsstasjonen selv. Prisen for å kaste gipsplater varierer fra kommune til kommune. Noen steder er det gratis, mens du andre steder må betale en avgift.

Kalstad anbefaler derfor at du besøker nettsidene til din lokale avfallsstasjon, her vil du finne svar på hvilke priser som er aktuelle der du bor.

Selv gips ødelagt av fukt og skitt har en verdi, så kast også disse på riktig plass.

— Dette avfallet kan nemlig energigjenvinnes ved å brukes som brensel i fjernvarmeanlegg,

For tørr og ren gips spiller det ingen rolle om gipsplater kastes i store eller små deler, men pass på at det er fritt for isolasjon, tre, plast og andre byggematerialer. Skulle det sitte igjen noen skruer eller tapetrester går det helt fint, forklarer Kalstad.