Gipsplater til ulik bruk – vi gir deg oversikten

Du som har bygget med gipsplater vet at det er et praktisk materiale som er enkelt å jobbe med. Her gir vi deg oversikten over hvilke gipsplater som egner seg til hva fra både Gyproc og Norgips.

Foto: Shutterstock

– Gipsplatens store fordel er først og fremst at det er et dødt materiale som ikke beveger seg, i motsetning til spon eller tre. Gipsplater er lette å jobbe med, tåler endringer i luftfuktighet og temperatur og er brannsikkert, sier Glenn-Anders Karlsen, kategorisjef hos Montér i Optimera AS.

Hos Montér finner du gipsplater fra to av de største gipsprodusentene, Norgips og Gyproc. Avhengig av hvilke egenskaper du er på jakt etter finnes det en rekke ulike spesialgipsplater. Her får du oversikten.

Standard gipsplater for innervegger

Standard gipsplater er vårt rimeligste alternativ. Disse er tilgjengelige i flere tykkelser og egner seg for innvendig kledning av vegger, himlinger, søyler og bjelker.

Gipsplaten Standard GN13 fra Gyproc og Standard fra Norgips er to gode alternativer som monteres enkelt på stendere av stål eller tre. De er begge både brann- og lydklassifisert, og vil hverken svelle eller bevege på seg.

Platene har forsenkede langsider, som gjør det enkelt å sparkle skjøtene. Det gir en jevn og fin slett vegg.

Den mest brukte platen er rundt 13 mm tykk og veier omlag 9 kg/m, men det finnes også lettere utgaver som veier under 7 kg/m². Den lave vekten sørger for bedre ergonomi når du skal håndtere og montere platene.

Her er Gyprocs Ergolite og Lightboard fra Norgips blant de letteste.

Gipsplater som kan bære tungt og tåle røff behandling

Noen vegger bør være ekstra robuste. Kanskje du vil henge opp en TV eller har barn som er litt for glad i å spille fotball inne? Med forsterkede gipsplater sørger du for vegger som varer.

Ultra Board fra Norgips er en slik gipsplate. Den er tilgjengelig både som 13 og 15 mm og sørger for en sterk og robust veggflate. Du kan bruke den som underlagsplate under andre typer bygningsplater, eller bare male rett på den etter at du har sparklet skjøtene.

Habito er Gyprocs gipsplate for vegger som krever økt styrke, holdbarhet og skrufasthet.
Disse platene er 12,5 mm tykke, og kan skilte med å være 10 ganger mer robuste enn standardplatene. Her kan du henge gjenstander med vekt opp til 40 kg med kun én enkelt 5 mm treskrue.

Gipsplater med lydegenskaper

Alle gipsplater har dempende egenskaper for lydgjennomgang, men i rom med ekstra mye bråk kan det lønne seg å velge gipsplater spesiallaget for å dempe støy mellom rom.

Norgips Silentboard lover lydreduksjon opptil 10dB bedre enn standard gipsplater. Dette er altså gipsplaten for deg som planlegger kino i kjellerstua og er glad i høy musikk. Silentboard er også ypperlig å bruke i etasjeskiller siden den er effektiv mot trinnlyd. Og drømmer du om å ha bandøving i en tomannsbolig er det godt å vite at Silentboard er ekstra god på å isolere for basslyder.

Fra Gyprocs sortiment må vi igjen trekke frem Habito. Her får du optimal lydisolering uten at veggen bygger mer ut i rommet enn med en standard gipsplate. Gyproc GR 13 VPL ROBUST er Habitos lillebror og et annet godt alternativ for deg som liker å ha det stille rundt deg.

Ofte oppstår ekko i rom med stor takhøyde og moderne, åpne løsninger. Harde flater bidrar til at lyden kastes fram og tilbake mellom flatene. For å dempe ekkoet, er Gyprocs Gyptone Big-serie ypperlig. Disse er nemlig utstyrt med en rekke små hull som bidrar til å redusere romklangen og gjør rommet behageligere å oppholde seg i med flere mennesker samtidig.

Gipsplater som tåler fukt

Selv om moderne gipsplater hverken sveller eller beveger på seg, er de ikke laget for å tåle mye fukt. Så hvis oppussing av badet står for tur må du holde deg unna kartongkledde plater og heller velge gips laget spesielt for våtrom.

Gyprocs komposittplater Glasroc H Ocean og Ocean Ergo er begge spesialtilpassede for våtrom. De inneholder ingen organiske materialer og er derfor ekstra motstandsdyktige for fukt. Med minimale materialbevegelser egner disse platene seg like godt som underlag for fliser som for PVC-plater og våtromsmaling.

Aquapanel Indoor fra Norgips er 100% vann- og fuktbestandig. Siden også den er laget av uorganisk materiale kan den hverken råtne, mugne eller brytes ned. Aquapanel er godkjent for å bære fliser med opptil 50 kg per kvadratmeter.

Gipsplater = brannsikkert

Foruten betong, er faktisk gipsplater et av de mest brannsikre bygningsproduktene på markedet. Tre som tar fyr bidrar til rask spredning av brann. Men hvis trekonstruksjonen er  dekket av gipsplater får ilden motstand som motvirker overtenning. Det betyr økt trygghet både for boligen din og dere som bor der.

Selv om gips i seg selv er motstandsdyktig i møte med brann, finnes det gipsplater laget spesielt for formålet. Der standardplater kan stå imot flammene i 15 minutter, vil en branngipsplate med tykkelse 15 mm kunne stå imot i 30 minutter. 
Gyproc Protect er en slik gipsplate som er tilsatt leire og vermikulitt. Det betyr ekstra beskyttelse både mot brann og eventuell krymping av platen.

Norgips Brannplate er en annen spesialplate for brannbeskyttelse. Denne kan brukes både i tak og på vegger og egner seg særlig godt til brannisolering av bærende stålkonstruksjoner.

Har du spørsmål om våre spesialgipsplater? Kom innom et av våre byggevarehus, – vi hjelper deg gjerne!