Slik gjør du hagen fin med dekorstein

Ønsker du å forvandle hagen din med et dekorativt og vedlikeholdsfritt element? Hos oss finner du et bredt utvalg av dekorstein i ulike former og farger, som vil gi hagen din et ekstra løft. Se hvordan du legger og vedlikeholder dekorstein på egenhånd.

bilde av pergola i hage med dekorstein
Lag et hyggelig uterom og bruk dekorstein for å skape et hyggelig og lettstelt uterom, for eksempel rundt bedene og pergolaen. Foto: Aaltvedt

Prikken over i-en

Dekorstein er perfekt i kombinasjon med steinheller, treverk, gressplen, vann, grønne planter, frukttrær, bærbusker og blomster. Den harde overflaten står i kontrast til frodige vekster og rennende vann. Med små grep gir du ekstra liv til inngangspartiet og uteplassen – eller fremhever de fineste delene av hagen din!

Hos oss finner du dekorstein i mange former og farger. Noen med glatte overflater, andre tromlede. Steinene er ikke bare dekorative, de er også tilnærmet vedlikeholdsfrie, holder seg like fine år etter år, ligger stabilt og hindrer tilvekst av ugress. Dessuten holder de godt på varmen etter at sola har gått ned. Et supert alternativ eller supplement til bark!

Slik legger du dekorstein på egenhånd

Dekorstein er superenkelt å legge selv, uansett hvor du skal bruke det. Følg disse fem stegene og nyt en hage med redusert vedlikehold i lang tid fremover.

1. Forbered området. Fjern ujevnheter og større planter, ugress eller uønsket vegetasjon fra området der steinen skal legges. Du kan også bruke ugressmiddel hvis nødvendig. Rett ut større ujevnheter for å minimere mengden dekorstein du trenger.

2. Rull ut fiberduk. Dette vil fungere som et fysisk skille mellom steinen og underlaget, og hindre ugress i å vokse opp gjennom steinene. Fiberduk bidrar også til at steinen ikke synker ned i jorden over tid.

3. Legg ut steinene. Hvordan du gjør dette, er avhengig av steinenes størrelsen. Bruk enten en spade og trillebår for mindre steiner eller legg ut større steiner «stein for stein».

4. Valgfri sortering. Ønsker du en ekstra pen finish, kan du sortere steinene grovt og plassere de mindre fine steinene i bunnen og de fineste på toppen.

5. Jevnlig vedlikehold. Dekorstein kan over tid bli påvirket av grønske, skitt og smuss. Du kan vaske steinene og bruke grønskefjernere for å forbedre utseendet. Pass også på at blader og avklipte grener ikke havner i steinene, da dette kan føre til jorddannelse og ugressvekst over tid. Dekk dekorsteinen med en presenning under klipping av trær og busker for å unngå dette.

Tips! Gravel Fix kan gjøre resultatet mer stabilt og varig. Det er en type matte laget av resirkulert plast med små rom som dekorsteinen legger seg i.

Hvor mye dekorstein trenger du?

Det er størrelsen på steinen som bestemmer dekningsgrad og dekningsareal. Du trenger rundt 1,7 tonn dekorstein for å fylle en kubikkmeter, og et tonn dekorstein tilsvarer rundt 0,6 kubikkmeter. Vår leverandør Aaltvedt har laget en tabell som viser hvor mye en 20 kg sekk dekker, og hvor mange cm laget med dekorstein bør være:

Størrelse           Lagtykkelse       Areal
8/12 mm   2,4 cm 0,5 m2
7/15 mm 3 cm 0,4 m2
15/25 mm 5 cm  0,24 m2
24/40 mm 8 cm  0,15 m2
40/60 mm 12 cm  0,1 m2

Tips! Lyse steiner tar lett farge fra underlaget. Derfor er det ekstra viktig å bruke en fiberduk som underlag om du velger en hvit eller lysegrå dekorstein.

Fire gode grunner til å velge dekorstein

  • Reduserer vedlikehold. Dekorstein kan erstatte tradisjonelle blomsterbed og redusere behovet for vedlikehold. Ugress vokser ikke direkte i steinen når en fiberduk er lagt under.
  • Enkel å jobbe med. Dekorstein er enkelt å legge ut selv. Steinen kan bestilles i storsekker og bli levert med kranbil for enkel håndtering. Mindre ujevnheter kan justeres under utleggingen.
  • Kan brukes «overalt». Dekorstein har mange bruksområder, og kan brukes mellom steinheller og gressplen, langs hekken, mellom tråkkheller, i skråninger og langs trapper, under trær og i store potter og krukker.
  • Langvarig og stabil. Dekorsteinen er et stabilt materiale som ikke blåser bort i kraftig vind, til forskjell fra bark. Den gir også god drenering og egner seg derfor godt til områder som krever dette, som langs grunnmurer eller under busker og trær.

Ønsker du dekorstein til ditt uteområde?

Montér har byggevarehus fra sør til nord, dermed kan leverandør, priser og leveringstid variere. Ta kontakt med ditt lokale byggevarehus for gode råd og en hyggelig handel.

Ta kontakt med ditt nærmeste byggevarehus