Listing og omramming av ytterdør

Ny ytterdør er satt på plass, nå gjenstår utforing og listing før du er i mål. Slik gjør du det.

Sort omramming og listverk rundt sort ytterdør og bred betongtrapp som fører opp til inngangspartiet på det mørkmalte huset.
Vi forklarer deg hvordan du lister og bygger omramming på ytterdøra. Foto: Shutterstock

 

— Det aller først du må gjøre er å finne ut hvilken dybde du skal ha på utforingen. Det gjør du ved å måle avstanden mellom dørkarmen og veggen, altså dybden på døra, forklarer Gaute Rotegård, driftsleder Montér Nesbyen i Optimera.

 Når dette er på plass, kan du ta turen til byggevarehuset.

— Siden du kun forer ut på innsiden av døren, trenger du tre lengder. Én til hver langside og én i toppen. Du kan velge å kjøpe løse lengder, eller ett av våre to karmsett med standardmål. Uansett må du tilpasse målene til din dør. Blir karmen for bred, kan du splitte den i to. Dette gjelder typisk hvis du bor i et hus med litt skjeve vegger, forklarer Rotegård.

Er du helt trygg på at målene dine er korrekte, kan du nå skru de tre foringslengdene sammen på gulvet.

— Da får du en stabil konstruksjon som er enklere å få på plass i de utfreste sporene på dørkarmen, enn du gjør hvis du monterer én og én lengde for seg, råder Rotegård.

Skru deretter utforingen på plass i dørkarmen, før du går videre til neste skritt – isolering.

Sørg for tette overganger

— På innsiden av ytterdøren skal du tette sprekken mellom foringen og dørkarmen. Her kan du velge å bruke byggeskum, som etter min erfaring er enklest å få tett, eller dyttestrimmel, sier Rotegård.

For å være helt sikker på at du har minimert risikoen for varmetap, bør du også teipe overgangen på utsiden med vindsperreteip.  

Nå er det på tide å kappe og montere listene. Her har du flere muligheter med tanke på listevalg.

— På innsiden handler det mest om hvilket uttrykk du er på jakt etter, mens du på utsiden også må ta hensyn til kledningen på fasaden. Har du tømmermannskledning, liggende panel eller kanskje et murhus? Kom gjerne innom oss for en prat, så hjelper vi til med å finne riktig løsning for din bolig!

Ikke glem siste «finishen»

Nå gjenstår kun én ting, nemlig overgangen mot gulvet.

— For å dekke over sprekken mellom gulvet og dørterskelen, anbefaler vi at du legger en liten eikelist. Da får du en flott finish, og en ytterdør som ikke bare er pent montert, men også er pen å se på, avslutter Rotegård.