Slik planlegger du nye takrenner

Mål og bestill delene du trenger til takrennene i god tid! Takrennene skal nemlig på huset før taksteinen.

– Det er mange som har gjort tabben og tenker at takrennen skal på til slutt. Problemet er at det ikke er mulig å få lirket på plass bordtakbeslaget når taksteinen er på. Takrennen skal derfor på før den siste raden med takstein, sier Johan Sætre på byggeservice Montér Vennesla.  

– Det er mange som har gjort tabben og tenker at takrennen skal på til slutt. Problemet er at det ikke er mulig å få lirket på plass bordtakbeslaget når taksteinen er på. Takrennen skal derfor på før den siste raden med takstein, sier Johan Sætre på byggeservice Montér Vennesla.  
Sammen med sine andre dyktige kolleger, hjelper Johan Sætre deg gjerne å beregne hva du trenger å bestille av takrennedeler til huset ditt.

 

Disse tabbene bør du unngå

Takrennens viktigste jobb er å få vannet vekk fra huset og spare huset for mulig sopp- og råteskader. Men vann trenger fall for å renne.

– Mange glemmer dessverre at for hver meter med takrenne du monterer, må du ha 2 mm fall, sier Johan.

Verktøyet du velger for å kappe takrennen er også viktig. Dersom du kutter takrennen med vinkelkutter, brenner du bort den beskyttende lakken i takrennen og du får på sikt problemer med rust. Velg heller en baufil, for stålet må kaldkuttes, forklarer Johan.

Dette trenger du av verktøy for å montere takrenner:

 • Drill
 • Fugepistol
 • Fugemasse
 • Baufil – ikke vinkelsliper da brenner du bort den beskyttende lakken i takrennen. Bruk kaldkutting av stålet!
 • Krittsnor
 • Stige/lift/stillas

Det er mange typer takrenner å velge mellom. Les mer om forskjellene på materialvalg i stål, aluminium, plast eller tre.

Finn ut hvilke takrennedeler du trenger

Ståltakrenner tåler mest snøbelastning og er også slitesterke. Her er komplett oversikt over aktuelle takrennedeler og hvor de monteres, slik at du enklere finner ut hva du må bestille. For mengdeberegning finner du først ut hvor mange meter takrenne du trenger. Deretter beregner du én rennekrok for hver 60 cm med takrenne. Da har du de viktigste tallene på plass, og du er klar til å bestille takrennedelene du trenger! 

Illustrasjonstegning av hus nummerert med ulike takrennedeler.
 1. Takrenne
 2. Renneskjøt
 3. Tappstykke
 4. Ekspansjonstappstykke
 5. Endebunn
 6. Utvendig hjørne 90 grader
 7. Innvendig hjørne 90 grader
 8. Rennekrok plastkonsoll
 9. Trekantkile 18 grader og 27 grader
 10. - 14. Rennekrok-konsoll, kort og lang
 11. Forkrok
 12. Rennekrokkapsel
 13. Nedløpsrør
 14. Bend
 15. Rørmuffe
 16. Grenrør
 17. Nedførsel
 18. Utkast
 19. - 24. Brønnkrage
 20. - 27. Rørklammer
 21. - 30. Takrennelim
 22. Løvfanger
 23. - 37. Sisternekobler
 24. - 40. Bordtaksbeslag

Ta kontakt med byggeservice på Montèr, de hjelper deg med tips og også beregninger. Tilbudet på byggeservice er gratis og åpent i varehusets åpningstider.