Slik monterer du veggplater på 1-2-3!

Nå er det plater som gjelder! Hos oss får du ferdigbehandlede plater, som betyr at de er klare til å monteres, og behøver ikke etterbehandling. De kan monteres direkte på eksisterende vegg, eller rett på stenderverket. Å fornye rommet med ferdige plater er tidsbesparende, enkelt og morsomt.

Veggplater - et helt nytt rom i en fei

Med det utvalget man har i dag har man et godt utgangspunkt for å velge seg den veggplaten som vil gjøre seg best på veggen i hjemmet ditt. Hos Montér har vi et stort utvalg veggplater, og vi vil her vise deg hvordan du monterer veggplater på stenderverk.

Dette trenger du til jobben:

 • En god elektrisk sag
 • Drill
 • Langvater
 • Målebånd/tommestokk
 • Dykkert/kramper
 • Spikerpistol

Huntonit Skygge Deep Ocean

Huntonit Skygge Deep Ocean

Steg-for-steg for hvordan du fester veggplater på stenderverk:

1.Slik starter du: 
Start i et hjørne og fordel ut platene til veggbredden slik at første og siste panelbord blir like brede. Da får man en penere avslutning i begge hjørner av veggen.

Det er viktig at både stenderverket og første plate blir rett, det setter standarden for sluttresultatet. Bruk vater for å sjekke at stenderverk og plater er i lodd. Platene kan festes både på stående og liggende stenderverk, med avstand på 60 cm.


Stående stenderverk og liggende stenderverk
Tilpass første platen som du fester i hjørnet ved å skjære av fjærsiden av platen. Pass på at notsiden treffer stenderen til høyre ved stående stenderverk. Veggplaten skal ha litt avstand fra gulv til tak (ca. 5-10 mm). Om nødvendig må platen kappes i høyden.

Når den første platen er i vater fester du den i topp, bunn og i nota/skjøten i stenderverket. Sjekk at skjøten er helt glatt før du går videre. Innfesting i topp og bunn skjules senere av listene.

2.Neste plate:
Neste plate føres inn i notsiden på den allerede monterte platen. Da skjuler du innfestingen, og gir en usynlig skjøt.

3.Avslutning i hjørnet:
Fortsett monteringen til du kommer til hjørnet. Pass på at det skal være ekspansjon også her i topp og bunn som forklart tidligere, men også til hjørnet (ca. 2 mm).

Huntonit Skygge Soft Eucalyptus

Huntonit Skygge Soft Eucalyptus

Skal du videre rundt hjørnet?

I et innvendig hjørne plasserer du neste plate inntil platen du allerede har festet (husk å skjær av not), og monterer platen på samme måte som du festet den første platen som nevnt tidligere.

På utvendig hjørne skal platen nesten gå helt ut til spissen på hjørnet, og ikke forbi hjørnet. Deretter legges neste plate inntil veggen og over den første platen som vist i illustrasjonen under. Fest platen slik som du gjorde med den aller første platen som nevnt tidligere.

Utvendig og innvendig hjørne veggplater

Bruk gjerne en vinkellist (som vist i illustrasjonen) i/utenpå hjørnet med samme farge som veggplaten for å få en perfekt finish. Du kan også bruke akryl i matchende farge i hjørnene istedenfor vinkellist, eller for å dekke over sprekker.

Hva gjør jeg om veggen er skjev i hjørnet?

Hvis veggen er skjev måler du ut eventuelle skjevheter på not-/fjærsiden av platen, og skjærer det av. Deretter skyver du platen helt inntil montert plate, så den skjuler innfestingen av den monterte platen i hjørnet.

Veggplater kan også festes på eksisterende vegg, som mur, malt vegg eller tapetsert vegg. Det viktigste er at underlaget er jevnt og gir godt feste.

Skal du montere veggplater i mur eller betong?

1.Bruk et sterkt lim som for eksempel Superfix.

2.Smør lim i en S-form på baksiden av platen. Ikke legg på for tykt lag, husk at platen må presses helt inntil eksisterende mur- /betongvegg for å få godt feste.

3.Bruk egnet innfesting for mur og betong, som for eksempel fasadeplugger, for ekstra feste. Forborr hull gjennom allerede limt plate og inn i mur-/betongvegg. Fest deretter  pluggene i toppen og bunnen, innfestingen dekkes av lister til slutt.

4.Klikk sammen veggplatene som beskrevet tidligere, og fortsett prosessen til veggen er dekket av plater.

Skal du montere gipsplater på veggen, men er usikker på hvordan det gjøres? Montér viser deg hvordan i vår gjør-det-selv video.

Panelbord - tre gir en varm og lun følelse

Panelbord kan brukes til vegg, som brysning eller i taket. Våre panelbord har skjult innfesting som gir enkel og rask montering uten spikerhull, og gir en naturlig følelse i rommet.

Dette trenger du til jobben:

 • Spikerpistol/hammer
 • Stifter/kramper/skruer
 • Vater
 • Sag
 • Målebånd

Vi anbefaler deg å bruke spikerpistol med stifter eller kramper 16x40 mm, men du kan også bruke håndspiker med stift på ca. 17x40 mm. Dersom du skal skru panelen anbefaler vi helgjenget skrue med senk på dimensjon 4x40 mm.

Opus glattpanel Steingrå

Nyhet! Opus Glattpanel børstet Steingrå

Slik monterer du veggpanel på stenderverk

1.Monter rett på stenderverk med avstand på 60 cm. Husk at det er viktig å ha liggende stenderverk så du får feste når du monterer, hvis du skal ha stående panel. Skal du ha liggende panel må du ha stående stenderverk.
Stående stenderverk og liggende stenderverk

2.Start montering fra en kant på tvers av stender/bjelker. Ha litt åpning inn mot vegg/hjørne for ekspansjon.

3.Første bordrekke må ære helt rett. Bruk vater/laser. Sjekk deretter hver 5. rad med vater.

4.Panelen kan monteres med skjult innfesting. Skyt stift/krampe i notsiden. Stift/krampe vil da dekkes av fjærside fra neste bord.

5.Press bordene godt sammen når de spikres.

6.Avslutt med listverk for en fin finish.

Se hele vårt utvalg av interiørplater

Vi viser deg hvordan du fester gipsplater i tak i vår gjør-det-selv video.