Legge laminatgulv kan du gjøre flere steder enn på gulvet

Å legge laminatgulv på vegg er uventet, men kan gi et svært godt resultat. Bærekraftig er det også, om du får brukt laminatrestene til et kreativt prosjekt.

– Som interiørarkitekt ser jeg mye mer lekenhet, nå brukes gjerne materialer på steder der de opprinnelig ikke var tenkt! Laminatgulv på vegg kan brukes til å kle inn et trapperom eller i sittenisjen i en garderobe. Det blir som en innrammet del av interiøret. Her kan du velge samme laminat som gulvet, for et helhetlig inntrykk, tipser interiørarkitekt Lene Marie Weum Knudsen fra IntoDesign.

Gulvlaminat på vegg og i tak– uventet materialbruk

– Å legge laminatgulv på vegg er ikke så vanskelig. Dersom du klarer det på gulvet, klarer du det også på andre flater i huset. Resultatet er et helt nytt uttrykk, sier Lisbeth Andersen, produktsjef for gulv i Optimera AS.

Tenk gjenbruk

Det finnes mange kreative måter å bruke laminatgulv på.

– Lag et nattbord, kle om en hylle. Lag en dør, varier overflaten på et bord eller en kommode med fiskebenparkett. Dersom du har rester fra gulvleggingen er det en fin måte å gjenbruke materialer på, sier Lisbeth Andersen.

Slik gjør du det

Gå frem på samme måte som når du legger laminat på gulv. Forarbeid er like viktig på gulv som på vegg. Gulvbordene kan monteres stående eller liggende. De må skrues fast i låsen med tre skruer i hvert bord. De kan også limes på veggen, men da må eventuelt påmontert underlag fjernes.

Start med å måle opp flaten du skal legge laminat på, for å beregne hvor mange kvadratmeter du trenger. Regn det om til hele esker laminat. Montér kan hjelpe deg dersom du er usikker på utregningen.

Bilde av en vegg med laminatgulv kledning.
Alle foto: BerryAlloc

Leggeretning på laminatet

– Som på gulv, kan rommets potensial utnyttes ved montering på vegg. Det anbefales å følge gulvets leggeretning, men det er ingenting i veien for å montere plankene motsatt. Legger du laminatet stående, vil rommet fremstå høyere. Legger du laminatet liggende, vil rommet fremstå bredere. Det viktigste er at du tar et valg, og ikke endrer synspunkt etter at du har bestilt. Materialbruken vil nemlig være annerledes ved de to valgene, forklarer Lisbeth fra Optimera.

Ønsker du å gi et smalt og trangt rom et inntrykk av økt bredde kan du legge parketten på den korteste veggen i rommet.

– Det vil gi rommet en kontrastvegg. Noen velger også å legge laminat i taket, det er bare fantasien som setter grenser, sier Lisbeth Andersen.

Laminatet må akklimatiseres

Laminat består av 95 prosent trevirke og vil bevege seg i forhold til temperatur og luftfuktighet. Gulvpakkene må akklimatiseres uåpnet i 48 timer i rommet det skal legges. Romtemperaturen må være mellom 18 - 25 grader. Luftfuktigheten i rommet bør være mellom 30 - 60 prosent. Hvis det er for tørt, kan du tilføre fuktighet med en luftfukter. Dersom temperatur og luftfuktighet er utenfor disse grensene, vil gulvet kunne krympe eller ekspandere.

Flaten må være plan, ren, tørr og fast

– Sjekk at underlaget er plant, rent, tørt og fast. Ujevnheter kan slipes eller sparkles. Hvis det ikke er tørt, må du tørke det opp med en avfukter. Støvsug eller kost flaten ren, anbefaler Lisbeth Andersen.

Dette er verktøy du trenger for å legge laminat på vegg eller andre flater

Målestokk Vinkel Kniv
Blyant Hammer Tilbakeslagsjern
Avstandsklosser Leggeverktøy Sag

Riktig sag til jobben er viktig. En kapp- og gjærsag gir rettere og penere kutt enn en håndsag. Du kan også velge en stikksag, laminat-håndsag eller laminat-kutter. Les mer om valg av rett sag til laminatkutting.

Les monteringsanvisningen nøye

– Før du starter legging, må monteringsanvisningen leses nøye. Det kan være forskjeller hos de ulike produsentene. Første og siste rad må ikke være mindre enn 5 cm. For å unngå gjentakende mønster på plankene anbefales det å åpne flere pakker samtidig slik at det er mer å velge i. Kontroller plankene før og etter legging. Defekte planker må sorteres bort, påpeker Lisbeth Andersen.

Du er klar til å legge laminat på den flaten du ønsker

Flaten legges forbandt med en avstand mellom skjøtene på minimum 1/3 av bordets lengde. Start neste rad med avkapp fra forrige rad hvis det passer. Planken legges skrått mot langsiden og skyves mot kortsiden. Deretter klikkes det ned ved hjelp av hånd eller egnet verktøy. Til slutt kappes det siste bordet i lengderetningen. Dette bordet må ikke være smalere enn 5 cm.