Slik vasker du huset før maling

Slik vasker du huset før maling

Skal du male fasaden på huset ditt? Da bør du vaske huset grundig før maling, for at resultatet skal bli best mulig. Vi viser deg hvordan!

Hvorfor vaske huset før maling? lurer du kanskje. Er det egentlig nødvendig å rengjøre fasaden først? Anbefalingen er klar fra key account manager Eirik Larsen hos malingsprodusenten Gjøco.

– Ja, utvendig husvask er nødvendig hvis du vil ha et godt sluttresultat. Uten vask først risikerer du at malingen flasser av etter kort tid, sier han.

7 steg til et vasket hus

Her er Larsens råd til hvordan du vasker huset før maling:

  1. Start med å rydde, slik at du får greie arbeidsforhold. Ta bort alt som står i veien der du skal vaske. Dekk til ting du ikke kan flytte på, som planter, busker og andre ting som ikke skal males eller beises.
  2. Beskytt deg selv med vernebriller og arbeidshansker som tåler vaskeprodukter. Bruk gjerne støvler og regntøy så du unngår å bli våt.
  3. Bruk hageslangen og spyl over alle flatene du skal vaske. Spyl også nærliggende flater, som vinduer og bakken/underlaget ved veggen. Hvis flatene er våte, unngår du lettere skader fra kjemikalene i vaskemiddelet. Hvis kjemikaliene får tørke inn på vindusflatene, risikerer du å få matte skjolder som ikke går bort. Kraftvask kan også korrodere på aluminium og lettmetaller. Å dusje selve veggen som skal vaskes og males, gjør også at du trenger mindre mengde vaskemiddel, i tillegg til at du forhindrer at det tørker for raskt inn.
  4. Bruk gjerne Opus Kraftvask fra Montér, og tynn ut i henhold til bruksanvisningen: én del kraftvask til 30 deler vann. Bruk en lavtrykkspumpekanne slik at du kan dusje kraftvasken rett på veggen.
  5. Start jobben nederst på veggen, og jobb deg oppover felt for felt. Dusj kraftvasken på et ca. 2-10 kvadratmeter stort område om gangen, å la det virke i 2 til 5 minutter uten å tørke inn. Bruk en vaskekost på veggen og skyll deretter av med hageslangen. Skyll først nedenfra og opp, deretter ovenfra og ned på det feltet du har kraftvask på. Etter hvert som du blir mer kjent med produktet og arbeidsmetode kan du jobbe på større felter om gangen.
  6. Sprøyt over med en sopp- og algedreper på veggene som er vasket med kraftvask, gjerne umiddelbart etter vasking på en hel vegg om gangen. Dette skal ikke skylles av.
  7. La veggen tørke i 3-4 dager før du maler, dette gjelder i sommertemperaturer og tørt vær.

Det beste været for å vaske hus

Eirik Larsen tipser om at det beste været for å vaske hus før maling av vegger, er når det er litt småregn, nettopp har regnet eller er overskyet. Da tørker ikke kjemien i vaskemiddelet så fort ut og du kan jobbe på større felter om gangen.

 

Unngå denne vanlige feilen ved husvask

Det er én gjenganger Larsen ofte ser går igjen, når huseiere skal vaske huset før maling.

– De bruker høytrykkspyler på feil måte. Hageslangen er mye sikrere. Hvis du står for nær veggen med høyt trykk på vannet, risikerer du å skade treverket.

Her er produktene du trenger for å vaske huset

For å vite hvor mye kraftvask du trenger til huset, råder Larsen deg til å regne at 1 liter med tynnet vask rekker til 15 kvadratmeter.