Slik legger du laminatgulvet perfekt!

Hvordan legger du laminatgulv riktig så det blir pent? Laminatgulv er enkelt å legge. Et slitesterkt gulv er rett rundt hjørnet!

Start med å måle opp rommets størrelse for å beregne hvor mange kvadratmeter laminagulvt du trenger. Regn det om til hele esker laminat. Montér kan hjelpe deg dersom du er usikker på utregningen.

I hvilken retning skal laminatgulv legges?

Som oftest legger du laminatgulvet i rommets lengderetning, det gir dybde til rommet. Legger du det på tvers gir det rommet mer bredde. Gulv i smale rom, som for eksempel en gang, må legges i lengderetning.

– Gulvet er en stor flate i rommet og har stor påvirkning på hvordan rommet oppleves. Legger du feil gulv vil det kunne være den avgjørende faktoren for opplevelsen i rommet, så dette bør være gjennomtenkt, sier interiørarkitekt Lene Marie Weum Knudsen fra IntoDesign.

– Utvalget er stort i laminat. Nå velger mange å gå litt vekk fra de hvite og gråkalkede gulvene, men søker seg mot varmere gulv som er mer naturtro i fargene. Vi ønsker det naturlige spillet i fargeskalaen, sier Weum Knudsen.

Montér fører laminatgulv fra de største produsentene som Alloc, Pergo og Opus.

Hvor lenge må laminatet ligge i romtemperatur?

Laminat består av 95 prosent trevirke og vil bevege seg i forhold til temperatur og luftfuktighet. Gulvpakkene må akklimatiseres uåpnet i 48 timer i rommet laminatgulvet skal legges. Romtemperaturen må være mellom 18 - 25 grader, og luftfuktigheten mellom 30 - 60 prosent. Hvis det er for tørt, kan du tilføre fuktighet med en luftfukter. Dersom temperatur og luftfuktighet er utenfor disse grensene, vil gulvet kunne krympe eller ekspandere.

Krav til underlag før laminategulvet legges

– Fjern eventuelt eksisterende gulvbelegg (teppe, nålefilt) og sjekk at gulvet er plant, rent, tørt og fast. Ujevnheter kan slipes eller sparkles. Mindre ujevnheter kan elimineres ved hjelp av riktig underlag. Dersom gulvet ikke er plant og fast, vil det kunne oppstå knirk. Hvis det ikke er tørt, må du tørke det opp med en avfukter. Støvsug eller kost gulvet rent, anbefaler Lisbeth Andersen, produktsjef for gulv i Optimera AS.

Skal du legge laminat på gulv med varmekabler eller vannbåren varme?

Laminatgulv kan legges på gulvvarme, både elektrisk og vannbåren, med maks overflatetemperatur på 27°C. Ved vannbåren varme må det først monteres harde trykkfordelingsplater med minimum 10 centimeter tykkelse, f.eks. gulvgips eller fibergips.

Ha riktig underlag til laminatgulvet

Ved betonggulv eller gulvvarme må det alltid benyttes fuktsperre, men det anbefales til alle typer undergulv. Noen laminatgulv leveres med påmontert underlag. Her må du benytte 0,20 millimeter fuktsperre i tillegg. Til øvrige gulv finnes det ulike typer underlag, med og uten integrert fuktsperre, til ulike formål (gulvvarme, lydreduksjon eller komfort). Underlaget teipes med byggfolieteip eller aluminiumteip i skjøtene.

Dette er verktøy du trenger for å legge laminatgulv:

- Tommestokk

Vinkel

Kniv

Blyant

Hammer

Tilbakeslagsjern

Avstandsklosser

Gulvunderlag

Kneputer

Leggeverktøy tilpasser gulvet

Sag

Rett sag til jobben er viktig!

En kapp og gjærsag gir rettere og penere kutt enn en håndsag. Du kan også velge en stikksag, laminat håndsag eller laminatkutter.

Les monteringsanvisningen for hvordan du legger laminatgulvet

– Før du starter legging av gulvet må monteringsanvisningen leses nøye. Det kan være forskjeller hos de ulike produsentene. Første og siste rad må ikke være mindre enn én centimeter. Mål derfor rommet i tilfelle første rad må kappes. For å unngå gjentakende mønster på plankene anbefales det å åpne flere pakker samtidig slik at det er mer å velge i. Kontroller plankene før og etter legging. Defekte planker må sorteres bort, påpeker Lisbeth Andersen.

Du er klar til å legge laminatgulv!

- Legg først ut gulvunderlag eller fuktsperre.

- Start leggingen av gulvet fra venstre og plasser gulvplanken med låssiden ut i rommet. Husk avstandsklosser til vegg og andre faste installasjoner.

- Fortsett mot høyre. Siste planke legges med baksiden opp for markering av hvor det skal kappes. Husk avstand til vegg.

- Fortsett deretter med neste rad. Gulvet legges forbandt med en avstand mellom skjøtene på minimum 1/3 av bordets lengde.

- Start neste rad med avkapp fra forrige rad hvis det passer. Planken legges skrått mot langsiden og skyves mot kortsiden. Deretter klikkes det ned ved hjelp av hånd eller egnet verktøy.

- Til slutt kappes det siste bordet i lengderetningen (dette bordet må ikke være smalere enn 5 centimeter, hensyntatt avstand til vegg).

Vi tilbyr også ferdig montert gulv av standard klikkparkett, -laminat og -vinyl intill 60 kvm av standard sortimentsvarer.

Her kan du se instruksjonsvideoer og leggeanvisning

Se BerryAlloc instruksjonsvideo:

Se Pergo instruksjonsvideo:

Se Opus leggeanvisning 

Slik unngår du de vanligste feilene ved legging av laminatgulv

- Undergulvet må være i orden for å unngå knirk.

- Fuktighet og temperatur må være innenfor kravet for å unngå oppsprekking og svelling.

Sjekk at gulvet blir låst (klikk høres) slik at det ikke går fra hverandre i skjøtene.

- Unngå å legge gulv under meget tunge gjenstander som f.eks. kjøkkeninstallasjoner og støpejernsovner, da det kan føre til at gulvet ikke får beveget seg og dermed sprekker opp.

Siste finish

Ønsker du å avslutte gulvet med en matchende fotlist finnes det et stort utvalg. Lik fotlist som gulvet kan være med på å gi et inntrykk av at rommet er større. Men tenk helhetlig. Ønsker du samme farge i gerikter, som på døren eller veggen, bør du se det i en sammenheng.